Hoe steun ik mijn kinderen zonder mijn persoonlijke mening te geven? 

Dit keer de vraag van Francine (59) die worstelt met de rol naar haar kinderen. Daarvoor is de rubriek "Even Sparren". In deze rubriek beantwoorden wij een vraag van een WYZ-er . 

Mijn kinderen steunen, zonder mama weet het beter gevoel te creëren. Hoe doe ik dat? 

“Met mijn kinderen heb ik een goede band en we komen graag bij elkaar over de vloer. Inmiddels hebben we ook kleinkinderen en passen mijn man en ik regelmatig op. De laatste jaren hebben mijn kinderen steeds vaker de behoefte om hun hart te luchten. Dat mag natuurlijk en ik ben er graag voor ze. Dat ze mij alles durven te vertellen, heb ik altijd belangrijk gevonden. Maar ik heb ook een eigen mening en nu we allemaal wat ouder zijn, wringt daar de schoen. Zij hebben hun eigen leven en ik wil niet overkomen als betweter. Hoe kan ik mijn kinderen adviseren zonder mijn eigen mening te laten doorklinken? Zijn er tips hoe ik bij moeilijke gesprekken hulp kan bieden zonder te zeggen wat ze precies moeten doen?” 

Psychotherapeut Marie-Lotte van de Kamp-Verbeij denkt met Francine mee: ‘Door open vragen te stellen voelen ze je oprechte interesse.’ 

Het antwoord van Fancine;

 “Mooie vraag, Francine. Het is een natuurlijke behoefte dat je je kinderen emotionele ondersteuning wil bieden. Als ze eenmaal volwassen zijn, is het vaak zoeken naar een nieuwe vorm. Je eigen oordeel of mening is dan minder van belang. Het gaat nu steeds meer om het begrijpen van hun gezichtspunt. Door open vragen te stellen (Hoe ben je daartoe gekomen? Hoe is dat voor je?) kom je achter hun ervaringen. De oprechte interesse in hun beweegredenen is fijn voor je kinderen. En het helpt ze misschien ook om hun worstelingen scherper te krijgen. 
Je kunt ook vragen: ‘Kan ik met je meedenken? of ‘Waar twijfel je over?’  
Soms kan jouw ervaring als ouder helpen te relativeren, het in perspectief zetten of tot een andere mening te komen. Maar pas als de ander, in dit geval jouw kind, zich eerst gehoord voelt.” 

Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Meest gelezen:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.