Zonder vaste oppasdag kom ik echt niets te kort

Wekelijks oppassen op je kleinkinderen? Het is niet altijd vanzelfsprekend. Sommige opa’s of oma’s maken andere keuzes. Zoals Cisca (54) met een fulltime baan: ’Een vaste oppasdag moet je je maar kunnen permitteren’.

‘Een vaste oppasdag lijkt de norm, dat stoort me’

Cisca: “Sommige mensen zijn verbaasd dat ik als oma geen vaste oppasdag heb. Het lijkt de norm te zijn, daar stoor ik me wel eens aan. Verdiep je ook eens in de reden, denk ik dan. Laatst in de trein, sprak ik een echtpaar dat op weg was naar hun kleinkinderen. Voor de wekelijkse oppasdag dus. Toen ik vertelde ook oma te zijn maar niet vast op te passen, reageerden ze vol medelijden. Wat een gemis, riepen ze. Maar zo ervaar ik dat helemaal niet. Ik ben nog steeds gewoon oma.

‘Toch kom ik niets tekort’

Mijn dochter raakte zwanger toen haar vader en ik net gescheiden waren. Ik moest alle zeilen bijzetten om mijn hoofd boven water te houden. Fulltime werken was keihard nodig dus een dag minder werken om op te passen, dat zat er niet in. Mijn kleindochter is nu 2,5 jaar en kletst de oren van je hoofd. Als hoofdconducteur bij de NS probeer ik elke week een werkdag te eindigen in Rotterdam. Dan ga ik langs bij m’n dochter en kan ik die kleine even knuffelen. Ze komt ook regelmatig bij oma logeren, zo gezellig. En we videobellen veel. Ik geloof niet dat ik iets tekort kom.

Als geld geen rol zou spelen? 

En als geld nu geen rol speelde, had ik ook graag een vaste dag op mijn kleindochter gepast. Maar het is wat het is. Als ik over een paar jaar een ‘ouwelullendag’ krijg, ben ik flexibeler. Of ik dan oma blijf zonder oppasdag of wel vast ga oppassen, dat weet ik nog niet. De rol die ik nu heb is ook wel erg leuk hoor; ik hoef mijn kleindochter niet op te voeden maar kan haar lekker ‘verpesten’. Ik noem mezelf een plezier-oma.”

Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Meest gelezen:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.