Zo’n buurtborrel, moet dat nou?

Contact leggen met je nieuwe buurt: Marlies (51) had er weinig zin in. ‘Waarom investeren? Ik heb al vrienden genoeg.’ Toch kwam ze zelf tot inzicht. Psycholoog Beatrijs Ritsema legt uit hoe dat komt.

Praatjes kwamen later wel, hield ik mezelf voor.

Marlies: “Sinds twee jaar woon ik in deze straat. Ik weet nog goed dat ik hier op de verhuisdag kwam aanrijden. Het was midden in de zomer. Buiten stonden overal buren met elkaar te kletsen en het wemelde van de drukke kinderen. Ik voelde me opgelaten en heb me vooral gericht op dozen sjouwen. Praatjes ging ik later wel maken, zo hield ik mezelf voor.
Maar er gingen weken voorbij en het gebeurde niet. Waarom?

Ik woon hier fijn maar met de buren heb ik weinig.

Heel eerlijk: ik had er geen zin in. Overdag werk ik en ’s avonds ben ik er ook niet altijd. Dan eet ik een hapje met een vriendin of bezoek een theater. Den Haag is een bruisende stad en ik geniet van deze plek. Alleen die buren, tja, ik heb er niet zoveel mee. Ze zijn nogal uitbundig en al dat geborrel in de avondzon; van mij hoeft het niet.

Waarom investeren? Ik heb al vrienden genoeg.

Voor de ‘buurtborrel’, die na 4 weken plaatsvond, heb ik dan ook vriendelijk bedankt. Met een smoes, dat wel. Maar socializen in die grote groep, ik zag het niet zitten. Bovendien heb ik al vrienden genoeg dus waarom investeren in deze mensen? Elkaar vriendelijk groeten of een hand opsteken vond ik eigenlijk wel genoeg.

Knagende kerstgedachte?

Tegen het einde van het jaar-ik woonde er inmiddels 6 maanden- liep ik van de bloemenmarkt naar huis met een doos vol prachtige kerststerren. Daarmee zou ik het thuis gezellig versieren. Maar ineens, vraag me niet waarom, kreeg ik een beter idee: de buren. Als ik bij iedereen nou eens een kerstster zou brengen? Dát is nog eens een goede aanleiding om overal langs te gaan. Helemaal blij met mijn goede reden schreef ik voor iedereen een persoonlijk kaartje dat ik overal met kerstster langs bracht. Echt wel spannend maar het ging goed. Alle buren reageerden warm en enthousiast. Er viel een last van mijn schouders. Een last die ik er zelf op had gelegd. Enfin, met kennismaken en praatjes aanknopen ben ik wel wat laat begonnen. Maar met dit idee was ik blij; een vorm die bij mij past.

Stuntelend met vintage turnbok

Het heeft me wel aan het denken gezet. Ik heb me onvoldoende gerealiseerd hoe belangrijk een normaal contact met je buren is. En het kost geen enkele moeite, alleen een doos kerststerren haha. Maar serieus; mijn eigen ongemak heeft ook meegespeeld. Ik ben geen held in groepen maar 1 op 1 gaat het prima. Dat patroon herken ik nu. Ik ben blij dat ik de stap heb gezet. Helemaal toen ik laatst een vintage turnbok had gekocht. Al stuntelend tilde ik die van de auto naar mijn voordeur, het is ook zo een log ding. Maar twee buren schoten direct te hulp, zo aardig! Het spreekwoord over die goede buur; ik snap ‘m nu pas.” 

Buurtborrels gewoon doen, zegt psycholoog Beathijs Ritsema

Beatrijs Ritsema is sociaal psycholoog en geeft al twintig jaar advies over omgang met buren, collega's, vrienden, familie en kinderen. Onder meer in dagblad Trouw waarin ze vragen van lezers beantwoordt op het gebied van correct gedrag en andere levensdilemma’s. Situaties zoals Marlies schetst, komen vaker voor. Maar ook al geef je zelf niets om een buurtactiviteit, ga er toch heen, luidt het advies van Beatrijs Ritsema:
“Het zijn luchtige gesprekjes over de buurt, hoe de tuin erbij staat, over werk of vakantiebestemmingen. Het heeft allemaal weinig om het lijf maar je hoort wat namen en je weet net wat meer. Het gaat om niet meer dan een hapje, een drankje en wat koetjes en kalfjes. Op zo’n manier leren buurtgenoten elkaar net iets beter kennen dan alleen van gezicht. Dat maakt de sfeer in de buurt al gelijk vriendelijker.”

Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Meest gelezen:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.