Hulp vragen of hulp aanbieden: hoe doe jij dat?

Hennie (61) vindt het lastig om zijn hulp aan te bieden aan de buurvrouw zonder opdringerig te zijn en vroeg om raad.

Hulp aanbieden zonder opdringerig te zijn; hoe doe ik dat?

Hennie (61), "Vanmorgen zag ik mijn buurvrouw Marjan weer. Dit keer werd ze opgehaald door haar zoon. Marjan woont alleen en rijdt niet graag auto. Ik geloof dat ze 54 is; een vriendelijke, bescheiden vrouw. Vaak zwaaien we of maken een praatje. Met haar nieuwe heup heeft ze elke week fysiotherapie in het ziekenhuis, vertelde ze. Dus daar is ze nog wel even zoet mee. Toen ik haar vroeg hoe het ging, zei ze dat ze het wel redde. Binnenkort zou ze weer moeiteloos de tango zou dansen, lachte ze. En ik geloof het maar toch wil ik wat voor haar doen. Met mijn werk kan ik makkelijk schuiven. Dan kan ik zo wat ritjes naar het ziekenhuis doen, kleine moeite. Ga ik zelf ondertussen wel even de stad in ofzo. Helemaal geen straf hoor. Maar hoe bied ik het aan? Zo goed kennen we elkaar niet. Mijn dilemma: ik wil haar graag helpen maar mezelf ook niet opdringen. Hoe bied ik mijn hulp aan?"

Maak contact op een manier die bij je past

Janine (51) uit Heerhugowaard herkent dit. Ze heeft een advies voor Hennie.
Janine: "Ook ik zag mijn buurvrouw steeds voorbij komen - we wonen op dezelfde galerij. Ik wist dat ze het zwaar had maar durfde haar niet aan te spreken. Wat ik toen heb gedaan: ik heb een briefje geschreven waarop ik mijn hulp aanbood. Met mijn telefoonnummer. Dat heb ik bij haar door de bus gedaan. De volgende dag belde mijn buurvrouw al aan. Ze bedankte me en vond het heel lief. Vanaf dat moment was de drempel verdwenen. Ik neem nu twee keer per week wat boodschapjes voor haar mee. Kleine moeite voor mij en het helpt haar enorm. Binnenkort gaan samen een keer koken, gewoon voor de gezelligheid. Zo zie je maar. Dus Hennie; misschien ook iets voor jou? Gewoon een kaartje door de bus. Succes!"

Ook een vraag?

Wil je ook iets voorleggen aan andere WYZ-ers of aan een deskundige? Laat jouw vraag achter in het contactformulier en we nemen contact met je op.

Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Meest gelezen:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.