Verhuizen met het oog op de toekomst, wil ik dat nu al wel? Het gesprek!

Kees (70) en Anita (68) verhuisden naar een nieuwe plek om alvast voorbereid te zijn op de toekomst.  Hoe ging dat? Wat vonden ze moeilijk en wat hebben ze geleerd? Graag delen zij hun verhaal met jou.

Verhuizen met het oog op de toekomst: speelt dat nu al? 

Kees: “We wonen hier heerlijk, mijn vrouw en ik. Sinds de kinderen de deur uit zijn is het aan de ruime kant maar mij hoor je niet klagen. We hebben nu allebei een extra kamer in gebruik. Daar kan ik muziek maken en rustig werken. Mijn vrouw heeft haar extra kamer omgetoverd tot atelier waar ze al haar schilderspullen lekker kan laten staan. We genieten van deze luxe. 
Toch bekruipt ons het gevoel dat we moeten nadenken over de toekomst. Wat als we straks wel gaan opzien tegen het onderhoud van dit grote huis? Of stel dat een van ons slecht ter been wordt?” 

Gelijkvloers? Je bent toch niet bejaard? 

Anita: “Vrienden van ons zijn onlangs naar de stad verhuisd. Een prachtig appartement en dus gelijkvloers. Daar plagen we ze mee want kom op zeg, je bent toch niet bejaard? Maar ergens hebben ze natuurlijk gelijk. Met het oog op de toekomst hebben zij het waarschijnlijk slim gedaan. Mijn man en ik zitten inmiddels in dat denkproces: nu al verhuizen of nog niet?” 

Pardon? Fantasieën over een balkon? 

Kees: “Soms heeft mijn vrouw fantasieën over -je gelooft het niet- een balkon. Vanwege de tijd die het haar zou opleveren als ze niet meer in de tuin hoeft te werken. Dat zette me wel aan het denken; ze is gek op tuinieren maar het wordt langzaam een blok aan haar been. Je bent ook nooit klaar in een tuin. Dat geldt ook voor de klussen in huis zoals een dakgoot of dat eeuwige schilderwerk. Natuurlijk, het hoort er allemaal bij maar als ik eerlijk ben sta ik liever op de golfbaan. Dat is voor mij ontspanning en ik blijf er lekker fit bij.” 

Zonder gekheid; een fantastische levensfase 

Anita: “Ik ben van nature geen twijfelaar maar dit vraagstuk vind ik behoorlijk pittig. We zijn allebei nog gezond en houden van dit huis. Mijn man is daarnaast nogal verknocht aan dit dorp. Zij ziet op tegen een nieuwe omgeving met andere buren en winkels. En dan de toneelclub, hij vreest dat die overal saai zijn behalve hier, haha. Maar zonder gekheid; we zitten in een fantastische levensfase en daar horen dit soort vragen nou eenmaal bij.” 

Reizen, musea en concerten. Dus een tuin valt af. 

Kees: “Over een paar jaar strijken onze kinderen ergens neer. Dat kan overal zijn, misschien wel in het buitenland. Ik wil niet afhankelijk van ze zijn dus onze beslissing moet daar los van staan. Als we straks allebei stoppen met werken dan willen we reizen maken, musea bezoeken en naar concerten. Dat lijkt me te gek. Dat toekomstplaatje proberen we nu heel concreet te visualiseren. Dat helpt ook in praktische zin. Zo kunnen we die tuin bijvoorbeeld al wegstrepen.  
Gelukkig zijn er ook partijen die ons kunnen helpen. Zodat we afwegen maken die bij deze nieuwe levensfase horen. Daarin zijn we natuurlijk onervaren of ‘groentjes’ zo je wil. Ik laat me graag adviseren.” 

Heb jij je dit al eens afvraagt? 

  • Past deze buurt nog wel bij ons, nu de kinderen het huis uit zijn? 
  • Kan ons huis aangepast worden naar onze nieuwe wensen? 
  • Willen we in de buurt van de (klein)kinderen gaan wonen? 
  • Hoe goed is het OV hier eigenlijk? 
  • Waar ga ik steeds meer van genieten? (en is dat in de buurt?) 
 Goed bezig! Dit soort vragen helpen je scherp te krijgen wat je wil.

Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Meest gelezen:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.