Verhuizen? Handige tips en fijne afstreeplijsten

Ga je verhuizen dan wil je overzicht: wat moet er allemaal gebeuren en wanneer? Je hoeft niet alles zelf te bedenken, dat scheelt. Hiervoor zijn er checklists, to-do-lijstjes, planningen en tips.
 

De verschillende fasen van je verhuizing

Voor het overzicht is het slim om je hele verhuisproject op te splitsen. Grofweg zijn er een aantal fasen die elkaar opvolgen:

•  Administratie
Zoals: hypotheek, gemeente, verzekering, post
•  Voorbereiding op de verhuizing
Zoals: schoorsteen vegen, grof vuil plannen en bepalen of je een verhuisbedrijf inschakelt
•  De laatste dagen voor de verhuisdag
Denk aan zaken als: meubels demonteren, nieuwe huis schoonmaken en vriezer ontdooien
•  De verhuisdag zelf
Bijvoorbeeld: het gehuurde busje ophalen, sjouwen, broodjes voor de hulpploeg
•  Na de verhuizing
Zoals: verhuisbus terugbrengen, oude huis schoonmaken, housewarming organiseren
 
Online zijn er veel checklists te vinden op informatieve verhuissites zoals verhuizen kun je zelf. Maar ook op de sites van verhuisbedrijven, zoals  studenten verhuisservice, vind je handige lijsten.
Let op: Vaak kun je een checklist niet zomaar downloaden maar alleen per mail ontvangen. Hou er dan rekening mee dat je met meer informatie bestookt kan worden.  

8 verrassende verhuistips waar je misschien niet gelijk aan dacht

1. Doe je huisdier een lol
Voor huisdieren is een verhuizing ook niet niks. Om ze de stress van de verhuisdag te besparen, zoek je een fijn pension voor 1 of 2 nachten. Zo heb jij je handen vrij voor de verhuizing en kun je ze later in alle rust ophalen en laten wennen in hun nieuwe huis.

2. Opslag
Een naderende verhuizing is een goed moment om op te ruimen. Wat kan er weggegooid worden, wat kan worden opgehaald door de Kringloop en wat moet mee? Blijven er teveel spullen over waarvan je geen afstand kan of wil doen? Huur dan een opslagbox bij jou in de buurt. De spullen staan er veilig en afgesloten en je kunt er altijd bij.
Door het hele land zijn er ‘self-storage’ bedrijven (zoals bijvoorbeeld Shurgard of Boxx) met altijd wel beschikbare ruimte.
3. Post
Geef je verhuizing door aan de gemeente waar je gaat wonen. Andere andere instanties -zoals de belastingdienst- worden dan vanzelf geïnformeerd. En komt er toch nog post op je oude adres? Met de verhuisservice van Post NL kun je die nog wel 52 weken laten doorsturen naar je nieuwe adres. Zo zie je precies wie je nog moet informeren over je gewijzigde adres.
4. Eten laten bezorgen
Zowel de eerste boodschappen in je nieuwe huis als het eten rondom de verhuizing; laat het lekker bezorgen. Scheelt jou een hoop tijd en geef toe; het is ook wel eens lekker.
Je oude huis schoon opleveren? Logisch maar dat hoef jij toch niet te doen? Vraag je eigen hulp of schakel een schoonmaakbedrijf in. Weer een stresspunt minder.
6. Stomerij
Neem je de gordijnen en vloerkleden mee naar je nieuwe huis? Goed moment om ze eens te laten stomen. Laat ze ophalen op je oude adres en weer lekker fris bezorgen op je nieuwe adres.
7. Persoonlijke spullen
Misschien laat je je kleding, fotoboeken en toiletspullen liever niet door vreemde handen gaan? Kies er dan voor om persoonlijke spullen zelf in te pakken en de rest te laten doen door verhuizers.
8. Coaching per mail
Wil je op de juiste momenten nog even een seintje te krijgen? Schakel dan de virtuele verhuiscoach in. Je ontvangt dan steeds een reminder van wat je te doen staat. Altijd fijn, je hebt tenslotte genoeg aan je hoofd.
Zie je op tegen de verhuizing?Door (een deel) uit te besteden verloopt alles soepeler. Dit kun je lezen in ons artikel "Verhuizing regelen? Tips om (bijna) alles uit handen te geven."

Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Meest gelezen:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.