Ben jij al geswitched?

De lage rentestand is het gesprek van de dag. Als je slim bent, doe je er je voordeel mee. Maar geld besparen door te veranderen van hypotheek? Het leek Ko (58) nogal sterk: ‘Met al die boetes zeker?’ Maar Karin gaf hem inzicht in de brei aan informatie.

‘Tegenwoordig is iedereen aan het verbouwen’

“Onlangs, bij een feestje op de tennisclub, leek het maar over één ding te gaan: de lage rente. Op de fiets naar huis maakten mijn vrouw en ik er nog grapjes over. Was dit dan ons voorland? Feestelijk gebabbel over hypotheken en verbouwen, waar zijn die leuke verjaardagen gebleven? Iedereen is zo druk met z’n overwaarde en het oversluiten van de hypotheek. Maar wij zijn even klaar.  Twee jaar terug hebben wij flink verbouwd; een ruimere keuken en een slaapkamer op de begane grond met aangrenzende badkamer. 'Dat is wel zo lekker; boven hebben we nu meer ruimte voor onze hobby’s en we hebben een werkkamer kunnen maken. De verbouwing betaalden we deels van ons spaargeld en deels van een beetje overwaarde op ons huis. We wilden namelijk ook nog wat spaargeld achter de hand houden want je weet maar nooit.'

Oversluiten van je hypotheek? Voor ons?

'Ook op de tennisclub was 'oversluiten' het belangrijkste gespreksonderwerp; Iedereen had het over lagere kosten, overwaarde maar ook over boetes. Het was vooral door het laatste dat wij dachten: laat maar lekker zitten. ' We hebben even genoeg geld uitgegeven. En het leek me sterk dat het voor ons gunstig zou zijn. Nee hoor, wij veranderen niets. Het is prima zo. Alles is goed geregeld en we hebben spaargeld achter de hand. Ik hou nu eenmaal van financiële zekerheid.
'Een goede vriend raadde ons toch aan een afspraak te maken bij een adviseur. Volgens hem kon het geen kwaad om de hypotheek een keer tegen het licht te houden. Eerlijk gezegd waren we het gezeur wel een beetje zat maar hij had een punt: baat het niet dan schaadt het niet. Dus hebben we Karin weer opgezocht, de adviseur die ons twee jaar geleden ook zo goed hielp. Onze zorgen over de boete nam ze gelijk weg; die konden we mee te financieren in een extra stukje hypotheek. Dat zou ons volgens Karin ook nog een besparing opleveren. Ik vond het verrassend. Voor mij was dat wel een eyeopener: veranderen van hypotheek, zelfs een verhoging maar tegen lagere netto maandlasten. Thuis hebben we er, samen met onze zoon, nog eens goed naar gekeken. Het zag er goed uit en klopte als een bus. We zijn terug gegaan naar Karin die de hypotheek overstap keurig voor ons regelde. Ik ben echt blij dat we toch in beweging zijn gekomen.'

Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Meest gelezen:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.