Je gaat met pensioen, wat kun je doen met je hypotheek?

Lang geleden kochten jij en je partner samen een eerste huis. Je herinnert het je nog als de dag van gisteren. De spanning van het tekenen van het koopcontract. De fles bubbels bij de sleuteloverdracht. Nu vele jaren later hebben jullie een huis vol mooie herinneringen.
De kinderen zijn misschien uitgevlogen. Het huis is nu toch een beetje te groot. Een appartement kopen of huren? Je bent er nog niet uit. Over enkele jaren gaan jullie beiden met pensioen, hoogste tijd om de financiën rondom het huis onder de loep te leggen.

Wat zijn de netto woonlasten voor en na je pensioen?

Ga je met pensioen, maar heb je de hypotheek nog niet volledig afgelost? Dan moet je maandelijks nog steeds de hypotheek rente en/of aflossing van je hypotheek betalen. Houd er rekening mee dat je  inkomen er anders uit komt te zien. Waar je eerst inkomen uit werk had, krijg je nu een AOW-uitkering van de overheid. Mogelijk heb je zelf ook werkgeverspensioen opgebouwd of andere financiële reserves. Weet je wat de veranderingen in je inkomen per saldo betekenen? Kijk op MijnPensioenoverzicht wat je inkomen wordt. Heb je twijfels of je de hypotheek nog kunt betalen als je met pensioen bent. Neem dan contact op met je hypotheekverstrekker
Ga je nu met pensioen en heb je de hypotheek volledig afgelost? Dan hoef je niet meer af telossen op de hypotheek. Een goed moment om nog eens de champagne open te trekken. Je betaalt nu namelijk geen rente en/of aflossing meer voor je huis.

De overwaarde van je huis opnemen?

Heeft jullie woning overwaarde? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om de overwaarde te verzilveren. Stel in ieder geval vast of je in het huis blijft wonen of toch gaat verhuizen.
Veel mensen willen na hun pensionering in hun woning blijven wonen. Begrijpelijk, want het huis heeft een rijke persoonlijke historie. Verhuizen kan echter het overwegen waard zijn. Het is een manier om financiële middelen beschikbaar te maken. Tenminste wanneer het huis voor een goede prijs verkocht kan worden en er redelijk geprijsde appartementen voor koop of huur beschikbaar zijn.
Heb je voldoende inkomen na je pensionering om iets hogere maandlasten voor een hypotheek te hebben, maar heb je onvoldoende geld voor die ene droom?  Dan kun je ervoor kiezen om de overwaarde of de aflossing die je hebt weer op te nemen. Hierbij doet de geldverstrekker wel een inkomenstoets of je de hogere/nieuwe hypotheek kunt betalen. Houd er rekening mee dat wanneer je de overwaarde niet gebruikt voor een verbouwing van de woning, de lening in box 3 valt. De rente kun je daarom niet aftrekken inbox 1.

Extra aflossen op de hypotheek

Heb je voldoende inkomen of vermogen, maar zou je graag de maandelijkse lasten van de woning verlagen? Dan kan extra aflossen op de hypotheek aantrekkelijk zijn. Houd er rekening mee dat extra aflossen niet altijd zomaar kan zonder (fiscale) gevolgen. Als je aflost, ga je bijvoorbeeld minder rente betalen. Deze rente is, onder voorwaarden, aftrekbaar voor de belasting. Door extra af te lossen is het mogelijk dat de hypotheekrenteaftrek omlaag gaat. Maak je gebruik van een voorlopige teruggave, vergeet deze dan niet aan te passen. Heb je een hypotheek waarbij je ook vermogen opbouwt in een spaarpotje (bijvoorbeeld een Spaar Hypotheek of Optimaal Spaar Hypotheek of Bank Spaar Hypotheek)? Als je extra aflost heeft dit ook invloed op het opbouwproduct. Dit kan financieel ongunstig zijn.

Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Meest gelezen:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.