Mijn spaargeld inzetten, overwaarde opnemen of mijn hypotheek aanpassen?

In je eigen huis verstoppertje spelen? Paul (54) en Liedewij (49) kunnen dat. Met gemak zelfs. Nu de kinderen uit huis zijn, hebben ze ruimte over. Wat willen ze daarmee? Verhuizen of toch verbouwen?
 

Overwaarde, spaargeld en woonwensen?

 Paul: “Dat onderwerp komt hier steeds vaker ter tafel. Dit huis is voor ons eigenlijk te groot geworden, we hebben een paar kamers over. Daarnaast spelen er meer zaken; we hebben overwaarde op dit huis en nog wat eigen vermogen in beleggingen. Allemaal factoren die nu van belang zijn maar waar te beginnen?”

‘Later? Daar zijn we nu aangekomen’

Liedewij: “Ons eigen geld laat ik liever met rust. Dat moet gewoon doorgroeien voor later.”
Paul: “Haha, schat, daar zijn we inmiddels al he? Het ís al later. En wat jij hebt met spaargeld, heb ik met beleggingen. Blijf daar vanaf, zeggen ze altijd. We zitten inmiddels in een nieuwe levensfase, mijn pensioen komt al in zicht. Tijd om serieus te onderzoeken wat we willen én financieel kunnen.”

Onrust door teveel vragen

Liedewij: “Tot nu toe bleef het bij fantaseren. Over het verbouwen van dit huis naar onze huidige wensen. Zoals het realiseren van een complete woonlaag die gelijkvloers is. En dan de bovenverdieping verbouwen tot een appartement om te verhuren. Maar ook verhuizen is een optie, alhoewel een hypotheek krijgen op onze leeftijd niet eenvoudig schijnt te zijn. Enfin, alles ligt nog open. We gaan het maar eens uitzoeken want teveel opties geven mij onrust.”

Waar doen we nu goed aan? 

Paul: “Eerlijk gezegd kunnen we best wat hulp gebruiken. Geen concreet advies hoor, daarvoor is het nog te vroeg. We hebben nu vooral behoefte aan meer informatie en begrijpen wat onze mogelijkheden zijn. Maar vooral wat nu het slimste is om te doen met al die potjes. Daarom heb ik me ingeschreven voor een webinar waarbij Van Bruggen Adviesgroep meer vertelt over het financieren van je woonwensen. Dat lijkt me nuttig en het kan gewoon achter onze eigen PC, ideaal. Het lijkt me een slimme eerste stap. Hopelijk kunnen we daarna opties wegstrepen en een keuze maken, dat lijkt me prettig. En vervolgens stappen zetten, in de juiste richting.”


Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Meest gelezen:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.