Overweeg je een nieuwe woonplaats? Probeer ‘m eerst uit!

Hugo (58) verhuisde om dichter bij zijn kinderen te wonen. Een hele stap. Wat weeg je allemaal af en hoe kies je een fijne plek?
“Ik ben hartstikke blij met mijn nieuwe huis. Moet je kijken, zelfs een leuke tuin erbij. Het was een behoorlijke stap maar het is goed dat ik ‘m gezet heb. Op de racefiets ben ik vanuit Maarssen zo in Utrecht, bij mijn kinderen en kleinkinderen. Ik woon nu verder van mijn werk af maar dat is tijdelijk. Over een paar jaar ga ik met pensioen. Bovendien, de treinverbindingen zijn hier top.

‘Nu geniet ik gewoon voor twee’

Dichter bij mijn kinderen wonen, dat was mijn wens. Zeker met het oog op de toekomst. Want ik heb de leukste kleinkinderen van de wereld. Als ik straks meer tijd heb, gaan we lekker op avontuur. Mijn vrouw stierf 9 jaar geleden na een kort ziekbed. Zo jammer dat ze dit niet mee kan maken. Gelukkig red ik het inmiddels prima in m’n eentje. En van de kleinkinderen geniet ik gewoon voor twee!

Kiezen waar ik wilde wonen, hoe dan??

De afwegingen maken voor een verhuizing vond ik niet makkelijk. Dat ik wilde huren stond vast, dat hebben we altijd gedaan en het bevalt goed. Maar waar wilde ik neerstrijken? In elk geval dicht bij mijn kinderen, maar is het daar wel leuk? En hoe kom ik in een compleet nieuwe plaats aan een huurhuis? Ik had geen idee. Eigenlijk best normaal dat mensen daar stress van krijgen.

Undercover op onderzoek

Mijn buurvrouw had een briljant idee: dompel je onder in de woonplaats die je overweegt. Dus dat heb ik gedaan, op allerlei manieren. Ik voelde me net zo’n undercover figuur, het voelde net of iedereen naar mij keek. Maar natuurlijk weet ik ook dat het meer tussen mijn oren zat dan dat het zo was. Maar alle gekheid op een stokje, het heeft mij echt geholpen een beslissing te kunnen nemen.”

Mijn tips voor andere WYZ’ers:

1. Logeer in je eventuele toekomstige woonplaats juist door de weeks, terwijl je ook naar je werk moet. Bijvoorbeeld via Airbnb of in een hotel. Zo ‘woon’ je er vast even in het echt en niet alleen maar vakantie gevoel
2. Wandel op je dooie akkertje door een wijk en babbel met bewoners. Zomaar om de sfeer te proeven of om wat vragen te stellen.
3. Doe je boodschappen bij de plaatselijke slager, groenteboer of buurtsuper. Kun je wennen aan dat rondje?
4. Bezoek de wijk waar je wil wonen op verschillende dagen en op steeds andere tijdstippen. Zo merk je of er gezinnen wonen of juist alleenstaanden. En zie gelijk of jij je auto straks nog wel goed kunt parkeren.
Maar misschien wel de aller belangrijkste tip: "Haast je niet. Beleef het echt als wonen en maak er geen vakantie van.  De eerste fase van onderzoek is een belangrijke en laten we eerlijk zijn; het is geen klein besluit."

Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Meest gelezen:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.