Gekte op de huizenmarkt? 5 tips om tóch je droomhuis te vinden

Jouw droomhuis gaat aan jouw neus voorbij. Want er komen bijna geen huizen in de verkoop, ze zijn al weg voor je het door hebt of de vraagprijs is al je hele budget. Ken je dat gevoel? Of je nu starter of doorstromer bent een huis kopen in de huidige markt lijkt niet voor iedereen weggelegd.

5 tips om toch dat huis te vinden waar je naar op zoek bent

Je weet het misschien al wel, maar het is goed om weer even bewust te worden van de andere opties die je hebt, dan alleen maar eindeloos zoeken of te veel betalen.

1. Je zoekgebied vergroten

Als je een koophuis in de stad hebt dan is de kans groot dat je overwaarde hebt. Die overwaarde is in de buitengebieden en provincies meer vierkante meters ‘waard’ dan in de stad. Verleg je zoekgebied eens naar een andere regio. Misschien heb je er altijd al wel van gedroomd om een boerderij te hebben en is dit je kans.  Daag jezelf uit om andere potentiële woonplaatsen te onderzoeken.

2. Koop een klushuis

Laat jij je afschrikken door die ouderwetse bruine keuken? Of is die groene badkuip voor jou een reden om verder te kijken? Je bent niet de enige. Huizen die helemaal ‘af’ zijn, met een mooie vloer, keuken en badkamer, zijn vaak het meest gewild.  
Wanneer je in staat bent om door het interieur of indeling van het huis heen te kijken, heb je meer kans om je droomhuis te vinden. Sterker nog, je hebt dan de mogelijkheid om je huis helemaal naar je eigen wens te maken. Deze opknappers zijn namelijk niet bij iedereen gewild, maar met een verbouwing kun je er absoluut droomhuis van maken.  
Waar hebben we het dan over? Kijk voor inspiratie eens op deze instagram pagina, waar foto’s worden geplaatst van huizen die een heuse transformatie hebben ondergaan. Ook bij deze optie is het van belang dat je goed uitzoekt en berekent of dit voor jou een optie is.  

3. Werk samen met een aankoopmakelaar

We zijn waarschijnlijk niet de eerste die je dit aanraden, maar gebruik maken van een aankoopmakelaar is het overwegen waard. De gekte op de huizenmarkt kan er voor zorgen dat je onder tijdsdruk beslissingen moet maken. Doordat een aankoopmakelaar de markt goed kent, kan hij jou eerder informeren over huizen die in de verkoop komen, hij helpt om geen risico’s over het hoofd te zien en kan een goed advies geven over de aankoopprijs die nodig is om jouw droomhuis te bemachtigen.  
Hoe werkt dat dan? Een aankoopmakelaar kan jou op huizen tippen die in de verkoop komen of gaan komen voor ze op Funda staan. Hij kan helpen met het regelen van de bezichtiging en gaat met je mee op bezichtiging. Zo kan hij jou een goed advies geven over waarde van de woning in de huidige markt. Zo heb jij alle informatie hebt om een goed beslissing te maken.  

4. Huur voorlopig een huis

Huren is toch duur? Misschien valt het onderaan de streep toch wel mee. Om te beginnen zijn de huurprijzen juist aan het dalen, vooral in de grote steden. Heb je een koophuis? Dan kan het interessant zijn om je huidige woning te verkopen en te gaan huren. Bij huur wordt vaak ook het onderhoud geregeld en  door te verkopen kun je de overwaarde vrij te maken. Dit kun je dan gebruiken als aanvulling op je pensioen of als potje om die langgekoesterde droom van een wereldreis, camper of motor te vervullen. Wij raden je wel aan de financiële en fiscale consequenties hier goed van uit te (laten) zoeken.  

5. Maak van je eigen huis (weer) een droomhuis

Zijn alle bovenstaande tips niets voor jou? Of heb je alles al geprobeerd maar lukt het je echt niet om dat droomhuis te vinden? Dan is er altijd nog de optie om van je eigen huis (weer) een droomhuis te maken. Een ander behang of een likje verf kan je huis als nieuw doen aanvoelen. Smaakt dit naar meer? Misschien is het ook wel tijd om een nieuwe bank, kast of eettafel te kopen. Je zult je huis niet meer terug herkennen. Inspiratie opdoen? Elke zondag avond kun je kijken naar ‘VT Wonen Weer verliefd op je huis’, waar ze dit alles voor jou voordoen.  
Mis je toch die ene kamer of is dat extra kamertje eigenlijk te klein? Met een verbouwing kan je er voor zorgen dat je huis weer helemaal aan je eisen voldoet. Als je overwaarde hebt, is het vaak een optie om die te gebruiken om de verbouwing te financieren.

Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Meest gelezen:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.