‘Voor mij is het gewoon essentieel om iets betekenisvols te doen’

Karin (67) deelt hoe zij ander werk vond na pensionering in de rubriek WYZheid
‘We vinden het allemaal belangrijk om ertoe te doen. Ook ik zelf! Zo putte ik mijn kracht altijd uit het opleiden van mensen en bij te dragen aan kennis. Ik ben jurist en werkte in het onderwijs, ik gaf rechtenvakken aan HBO-studenten. Eigenlijk keek ik niet uit naar mijn pensioen, maar ik moest stoppen op basis van de CAO. Dat vond ik jammer, want ik had veel plezier in mijn werk. Het is een leuk vakgebied dat echt met het leven te maken heeft. Door het werk voelde ik dat ik onderdeel was van de samenleving, ik had veel contacten met verschillende mensen en bedrijven. Dat was ook mijn grootste angst: dat ik de contacten met collega’s en studenten heel erg zou gaan missen. Maar ieder nadeel heeft zijn voordeel, blijkt maar weer. Want toen ik eenmaal gestopt was en volledig mijn eigen tijd kon indelen, kon ik ook de tijd nemen voor dingen die eerst niet konden.
Na mijn pensioenleeftijd vond ik het erg belangrijk om iets te blijven doen met mijn ervaring en ook om mijn tijd te vullen. Ik wilde absoluut niet in een gat vallen door niets te doen en minder contacten te hebben. Daar word je alleen maar een zuurpruim van. Voor mij is het gewoon essentieel om iets betekenisvols te doen. In het begin was het wel lastig om iets anders te vinden. Ze zochten vooral naar jongere mensen, dat was erg confronterend en pijnlijk. Ik sta namelijk nog vol in het leven. Maar ik het is me gelukt! Ik ben nu voorzitter van een klachtencommissie. Het geeft me voldoening om goed werk te leveren en bij te dragen in oplossingen voor conflicten.
Ik moet wel eerlijk zeggen dat de leeftijd toch begint te tellen. Zo ervaar ik sneller stress. Ik wil zeker niet stoppen, maar ik kijk wel naar oplossingen om de werkdruk beter te verdelen. Mijn doel is dan ook om het lang vol te houden!’

Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Meest gelezen:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.