Het schrijven van een cv als je 50+ bent

Het schrijven van een cv is de perfecte gelegenheid om jezelf te verkopen aan potentiële werkgevers door jarenlange professionele en levenservaring te benadrukken. Je kent je professionele zelf goed, wat het identificeren van je sterke punten veel gemakkelijker maakt. Onderstaande richtlijnen helpen je om je positieve eigenschappen te vertalen naar een cv waar je trots op bent.
Voordat je je cv schrijft, moet je zorgvuldig overwegen op welke functie(s) je gaat solliciteren. Dan weet je meteen welke vaardigheden en ervaring je moet laten zien; het is belangrijk om zo selectief mogelijk te zijn. Vijftigplussers hebben doorgaans een schat aan ervaring, maar het is niet nodig om uitgebreide details te noemen die niet relevant zijn voor de functie waarnaar je solliciteert. Je cv mag niet langer zijn dan twee pagina's (een echte uitdaging als je meer dan 30 jaar ervaring hebt, maar daarom niet minder belangrijk) werkgevers hebben het druk en hebben geen tijd om veel pagina's over elke kandidaat te lezen.

Maak het persoonlijk

Begin je cv met een persoonlijk statement of een korte omschrijving van jezelf. Deze inleiding geeft werkgevers een kort idee van je professionele achtergrond, je carrièreambities en je vaardigheden. Het is belangrijk om dit goed te doen, aangezien dit vaak het eerste is dat een werkgever leest en het kan ook het enige zijn! Houd het kort en krachtig - niet langer dan twee of drie zinnen.

Maak keuzes

Toekomstige werkgevers zijn geïnteresseerd in je arbeidsverleden, te beginnen met je huidige of meest recente functie. Voeg de functietitel, het bedrijf en een korte schets van de functie toe en ga vervolgens door met het in chronologische volgorde opsommen van ander relevant werk. Om ruimte te besparen kun je vaak een groot aantal banen en rollen groeperen die je tussen je 20ste en 30ste hebt gehad, tenzij ze bijzonder relevant zijn voor de baan die je wilt.
Opleiding en kwalificaties worden minder belangrijk als je al jaren professionele ervaring hebt opgedaan dus deze kunnen na je werkervaring in een aparte sectie worden geplaatst. Je moet ook een sectie opnemen over je vaardigheden, hobby's en interesses om jezelf als mens te laten zien. Wees zo specifiek mogelijk en schrijf dingen op waarmee je je onderscheidt van de rest.

Opvallen

Werkgevers ontvangen honderden cv's en velen gebruiken dezelfde clichés, zoals ‘Ik werk hard’, ‘Ik werk zelfstandig’ en ‘Ik ben proactief’. Over het algemeen zullen de meeste werknemers zeggen dat ze deze kwaliteiten hebben - het zijn jouw unieke kwaliteiten, voorbeelden en ervaring die je zullen onderscheiden. Vermijd cliché’s, noem specifieke prestaties in eerdere rollen en geef duidelijke voorbeelden.

Houd het duidelijk en professioneel

Je cv moet de aandacht van toekomstige werkgevers trekken en enorme tekstblokken zijn onaantrekkelijk, dus probeer opsommingstekens en tussenkopjes te gebruiken om secties duidelijk en beknopt te maken. Hoe makkelijker het is om jouw cv in één oogopslag te lezen, hoe beter.
Houd je cv stijlvol en professioneel door bij één kleur te blijven: zwart. Vermijd ook het gebruik van achtergronden, randen of mooie lettertypen, dit is onprofessioneel en storend.

Benoem technologische vaardigheden

Als je 50+ bent moet je werkgevers ervan overtuigen dat je voldoende technologische vaardigheden hebt. Noem bijvoorbeeld specifieke software die je gebruikt of een training die je gedaan hebt of wilt doen, om te laten zien dat je nog steeds leergierig bent. Technologie evolueert voortdurend en dingen raken snel verouderd, dus check alles goed om ervoor te zorgen dat de vaardigheden en software die je op je cv vermeldt, nog steeds relevant zijn.
Als je nog geen LinkedIn-profiel hebt, is dit het moment om er een aan te maken. Het is heel waarschijnlijk dat werkgevers op LinkedIn naar je zal zoeken zodra ze je cv hebben ontvangen. Zet een link naar je LinkedIn-profiel op je cv om te laten zien dat je op de hoogte bent van de huidige technologische trends. Zorg ervoor dat de informatie op je LinkedIn-profiel overeenkomt met die op je cv.

Gebruik de juiste toon

Je cv moet vertrouwen en energie uitstralen. Gebruik van actiewerkwoorden, bijv. ‘bereikt’, ‘deelgenomen’, ‘volbracht’, benadrukt productiviteit en brengt je cv tot leven. Als je over jezelf praat, gebruik dan ook het voornaamwoord 'ik' in de eerste persoon om op persoonlijk niveau in contact te komen met toekomstige werkgevers.
Je hoeft je geboortedatum of data die betrekking hebben op professionele ervaring niet te vermelden. Er is geen reden om informatie op te nemen die je leeftijd verraadt. Geef werkgevers de kans om je te beoordelen op je vaardigheden, kennis en ervaring - niet op het jaar waarin je geboren bent.

Foto's zijn niet nodig

Tenzij je solliciteert naar een modellen- of acteerbaan, is hoe je eruit ziet niet relevant. Foto's nemen waardevolle ruimte in beslag en geven werkgevers aanvullende informatie over je, bijvoorbeeld leeftijd en etniciteit, waarmee geen rekening mag worden gehouden bij het beoordelen van de geschiktheid van individuen.

Gebruik een professioneel e-mailadres

Werkgevers zullen je serieuzer nemen als je een passend e-mailadres hebt om op je cv te zetten, bijvoorbeeld jenaam@gmail.com. Je moet ook vermijden dat je een e-mailadres gebruikt dat je leeftijd vermeldt als je alleen op je vaardigheden en ervaring wilt worden beoordeeld, dus liever geen ‘truus1968@hotmail.com'.

Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Meest gelezen:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.