De markt staat te springen om ons, zo vond ik mijn nieuwe baan

Je bent net met pensioen en hebt niet stilgezeten. De schuur is inmiddels opgeruimd, de caravan schoon en alle mountainbike parcoursen zijn inmiddels wel gereden. Wat nu? Het kriebelt. Je voelt je graag nuttig en wil graag wat bijverdienen. Weer gaan werken na je pensioen, hoe pak je dat aan?


‘Ik voel me graag nuttig en nu ben ik het ook!’

Vanaf mijn 60e werd ik me bewuster van mijn naderende pensioen. Het is toch iets waar je naar toe werkt. Toen het eenmaal zover was heb ik een mooi afscheid op mijn werk gehad. En daarna; genieten. Van de vrijheid en de tijd. Ik kon eindelijk de vijver aanleggen in de voortuin, klussen aan m’n oldtimer en fietsen met mijn vrouw.

Met pensioen zijn is best een prijzige hobby

Allemaal buitengewoon prettige bezigheden maar -laten we eerlijk zijn- ook prijzig. Al snel volgde het besluit: ik ga weer werken. Niet fulltime natuurlijk en ook niet als leidinggevende maar wel weer lekker aan de slag. Maar hoe je dat aanpakt, ik had geen idee. Een oud collega wees me op bureaus die gespecialiseerd zijn in vacatures voor ‘doorwerkers’, zoals dat blijkbaar heet. Mensen die na hun pensioen actief willen blijven op de arbeidsmarkt. Er is een platform waar veel van die vacatures samenkomen: Kwiek. Zij bundelen het aanbod van 65 plus banen door met veel verschillende aanbieders samen te werken. Dat overzicht vond ik wel prettig.

Kantoorbaan of toch banketbakker, wat wil ik nou?

Het aanbod aan leuke functies bleek groot, dat had ik niet gedacht. Door veel vacatureteksten te lezen kreeg ik scherper wat er mogelijk is en wat mij eigenlijk gelukkig maakt. Ik zou kunnen kiezen voor iets totaal anders zoals reis-assistent bij de NS of zelfs banketbakker. Dat laatste zag mijn vrouw trouwens wel zitten, haha, maar ik blijf toch liever bij mijn oorspronkelijke vak. Nadat ik me online had aangemeld en mijn wensen had doorgegeven, was het afwachten. Niet lang hoor want na drie dagen kreeg ik al een mail met mogelijk interessante vacatures. Eén daarvan sprong eruit: een ervaren salesmanager met coachende kwaliteiten. Kijk, daar ging mijn oude verkoophart dus sneller van kloppen. Ik heb gelijk gereageerd.

Jonge honden en oude streken

Ik ben blij met deze ‘bijbaan’ en het geeft ons financieel net wat meer ruimte. Mooi dat ik een bedrijf met mijn kennis en ervaring verder kan helpen. En -voor mij niet onbelangrijk- zelf leer ik er ook weer van. Ik ben een gelukkig mens.”

Als pensionado lig je goed in de markt. Dit is waarom:

•  Je laat je niet gek maken
•  Je biedt goed tegenwicht aan de jonge garde
•  Je staat stabieler in het leven
•  Je bent loyaal en betrouwbaar
•  Je bent voor niemand een bedreiging; de tijd van carrière maken ligt inmiddels achter je
 

Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Meest gelezen:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.