Zo vond ik het leukste vrijwilligerswerk

Haar kennis delen, dat wilde Marjolein (63) als vrijwilliger doen. Maar hoe pak je dat aan? Waar vind je vrijwilligerswerk dat echt bij je past?
 

Bijdragen aan iets moois

Marjolein: “Stilzitten dat ga ik nooit doen, wist ik wel. Maar wát ik straks precies wilde doen, geen idee. Ik heb altijd voor de klas gestaan in het basisonderwijs op een kleine lokale school in Landgraaf, een pittige baan. Het geeft me veel voldoening om bij te dragen aan zoiets moois als de ontwikkeling van kinderen. Toen ik me realiseerde dat niet alleen mijn werk maar ook dat gevoel zou wegvallen straks, dus ben ik alvast in actie gekomen.

‘Mijn onderwijservaring: kan ik die inzetten?’

Ik wilde graag vrijwilligerswerk gaan doen in de toekomst om iets te blíjven toevoegen aan de maatschappij. Vriendinnen vertelden vaak enthousiast over hun ‘baantjes’ bij de kringloop, het verzorgingstehuis en op de voetbalclub. Ik vind het fijn om anderen te helpen en bovendien blijf ik mezelf ook graag ontwikkelen. Zou mijn onderwijservaring nog van pas kunnen komen? En zo ja: waar? Ik ging op zoek.

‘Ik voelde me kind in een snoepwinkel; al die mogelijkheden!’

Via de gemeente werd ik gewezen op de vrijwilligerscentrale in mijn woonplaats. En online kreeg ik vervolgens een goed beeld van de plaatselijke maatschappelijke organisaties. Ook stuitte ik via Google op behoorlijk veel vraag naar vrijwilligers in verschillende functies. Zo leuk! Ik voelde me een kind in de snoepwinkel met zoveel keuze, haha. Maar in de plaatselijke bibliotheek was het pas écht raak. Daar zag ik informatie over de Stichting Lezen en Schrijven. Zij vestigen ‘taalhuizen’ waar mensen hulp kunnen krijgen met de Nederlandse taal. Dit is het, wist ik, als ik straks stop met werken is dit wat ik wil doen.

‘Als taalvrijwilliger kan ik mijn kennis doorgeven.’

Zelfs eerder dan ik van plan was, ben ik al begonnen. Eerst voor één avond per week. Als taalvrijwilliger help ik immigranten met onze taal. Ik kan mijn kennis en vaardigheden uit het onderwijs inzetten om anderen te helpen. Dat voelt goed en ik leer er zelf ook van. Over verschillende culturen bijvoorbeeld, heel inspirerend. Mensen zijn zo dankbaar voor de hulp die je geeft, dat raakt me iedere keer weer. En die dankbaarheid is geheel wederzijds; ik ben blij dat ik dit kan doen.” En straks heb ik er nog meer tijd voor.

Lijkt vrijwilligerswerk jou ook iets? In deze 2 stappen vind je wat bij je past.

1.  Test: welk vrijwilligerswerk past bij jou?

Weet je nog niet wat je wil doen? En wat er nou het beste bij jou zou passen? Er zijn verschillende tests om daar achter te komen. Werk je graag met mensen, ben je sportief, hou je van dieren of word je juist blij van een keurige administratie? De Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) verzamelde diverse testen en talent-scans om daar achter te komen. Je vindt ze hier.

2.  Op zoek naar vrijwilligerswerk?

Op internet vind je veel verschillende organisaties en netwerken die vrijwilligerswerk aanbieden. Zowel landelijk, regionaal als lokaal. We zetten er een paar op een rij:
  • Vrijwilligerswerk in eigen buurt; Wil je vrijwilligerswerk doen in je eigen buurt? Neem dan contact op met een Vrijwilligerscentrale. In bijna elke gemeente zijn deze te vinden. Kijk hier welke bij jou in de buurt zit.
  • Situatie van andere verbeteren; De vrijwilligers van Humanitas helpen mensen om op eigen kracht iets aan hun situatie te veranderen. Deze landelijke vrijwilligersorganisatie zoekt uitvoerende vrijwilligers, coördinerende vrijwilligers en bestuurlijke vrijwilligers. Meer over deze rollen lees je hier op hun site.
  • Help mensen met beperking; Wil jij het verschil maken voor een kind of een volwassene met een beperking? Meld je dan aan voor een paar uurtjes vrijwilligerswerk per week. Handje Helpen biedt hulp in 17 gemeentes in de provincies Utrecht en Noord-Holland. Kijk op Handje Helpen voor meer informatie
  • Cultuurvrijwilliger; Nieuwsgierig naar cultureel vrijwilligerswerk? In de Cultuurvrijwilligers vacaturebank kun je een oproep zoeken die bij je past. Altijd een mooie ervaring.
  • Maatje; Maatje word je voor iemand die wekelijks of tweewekelijks wat extra aandacht nodig heeft. Dat kan zijn door bijvoorbeeld samen koffie te drinken, te wandelen of een theater te bezoeken. Of er is ondersteuning nodig bij taalles of boekhouden. Er is nog veel meer. Zoek een project dat je aanspreekt op Maatjes gezocht
  • Samen hulp bieden; NLvoorelkaar is een online platform waar mensen elkaar kunnen vinden en helpen. Hun doel: samen werken aan een zorgzame samenleving in Nederland. Hulp vragen of iemand hulp bieden wanneer jou dat uitkomt. Eenmalig, iedere week, alles daartussenin én bij jou in de buurt. Kijk op NLvoorelkaar voor het aanbod
  • Langdurigere ondersteuning bieden; Met we helpen kun je hulp aanbieden en hulp vragen. Ook kun je samen met bekenden een hulpnetwerk starten om iemand langduriger te ondersteunen
Is er een goed doel dat jou in het bijzonder aanspreekt? Kijk dan rechtstreeks op hun website. Zo zoeken landelijke organisaties als Vluchtelingenwerk Nederland, Alzheimer Nederland, het Rode Kruis of Stichting Lezen en Schrijven ook altijd vrijwilligers.

Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Meest gelezen:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.