Vrijwilligerswerk: van onschatbare waarde

Er zijn veel redenen om vrijwilligerswerk te gaan doen, we vertellen je graag feitjes en weetjes over vrijwiliggerswerk en hopen dat jij er net zo enthousiast over bent als ons en niet kan wachten ermee te beginnen.

Waarom vrijwilligerswerk doen op latere leeftijd?

Steeds meer mensen vinden voldoening in vrijwilligerswerk. Vrijwilligerswerk kan je naast je bestaande baan doen, maar ook als je al gestopt bent met werken. Vrijwilligerswerk kan een ongelooflijk dankbare manier zijn om je tijd door te brengen. Met het ouder worden krijgen veel mensen een diepere waardering voor het leven, en de wens om iets terug te kunnen doen voor de maatschappij. Misschien heb jij vaardigheden of ervaring die een positief verschil kunnen maken voor de wereld om je heen. Er is een enorme verscheidenheid aan vrijwilligerswerk, het is aan jou om de mate van impact en inspanning te kiezen.
Meer dan de helft van alle volwassenen in Nederland heeft wel eens vrijwilligerswerk gedaan*. Een groot deel van de ouderen in ons land is actief als vrijwilliger. Ze schenken koffie in een verpleeghuis, doen boodschappen voor anderen of helpen bij (sport)verenigingen. ‘Veel mensen die met pensioen zijn, zetten zich in als vrijwilliger’, zegt lijsttrekker Liane den Haan van partij 50PLUS. ‘Zonder al die mensen zou Nederland stilstaan. Ze zijn van onschatbare waarde voor onze samenleving en ik vind dat we dat wat meer moeten waarderen.’

Populair vrijwilligerswerk

Veel vrijwilligerswerk – maar liefst 48 procent ervan – wordt gedaan voor organisaties als een lokale of landelijke politieke partij, een vakbond of een bewonersvereniging. Ook andere doelen zijn populair: één op de vier vrijwilligers is actief voor wijk- of buurtactiviteiten, 18 procent werkt in de verzorging of verpleging, 16 procent bij een culturele vereniging en ruim 10 procent bij een sportvereniging of bij een kerkelijke instelling. Daarnaast past 17 procent op kleinkinderen. Inderdaad, oppassen is ook vrijwilligerswerk.

Zinvolle tijdsbesteding

De belangrijkste reden om vrijwilligerswerk te doen is omdat mensen het leuk vinden (37 procent), ze het een zinvolle tijdsbesteding vinden (26 procent) of omdat ze iets voor een ander willen doen (20 procent). Bijna 10 procent van de vrijwilligers doet het vanwege de sociale contacten en 6 procent omdat ze nieuwe dingen willen leren. Minder dan 2 procent geeft aan dat ze het zien als een plicht.

Hoeveel inzet is er van mij nodig?

Dat hangt helemaal af van wat je wilt doen. Je kunt kiezen hoe ver je wilt reizen en hoeveel uur je vrijwilligerswerk wilt doen. Misschien wil je lokaal een paar uur per maand vrijwilligerswerk doen. Of misschien wil je de kans krijgen om enkele maanden per jaar de wereld rond te vliegen om in het buitenland te helpen. Er is zo'n breed scala aan mogelijkheden dat je echt iets kunt kiezen dat bij je past.

Is er een leeftijdsgrens?

Over het algemeen is er geen maximumleeftijd voor vrijwilligerswerk. Zolang je fit bent om de taken uit te voeren die relevant zijn voor de functie, is er geen reden waarom je er niet bij betrokken zou kunnen raken.

Gaat het me iets kosten?

De meeste liefdadigheidsinstellingen en organisaties betalen een deel van of al je vrijwillige uitgaven (bijvoorbeeld reiskosten of lunch), dus je keuze om vrijwilligerswerk te doen hoeft niet te worden beperkt door angst voor kosten.

Ga vandaag aan de slag

Er is echt voor elk wat wils en je zult versteld staan van de vele mogelijkheden die er zijn. Het moeilijkste onderdeel is bepalen wat je wil gaan doen.

Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Meest gelezen:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.