Vrijwilligerswerk: Hoe werkt dat financieel?

Over een paar jaar stop je met werken, dan blijf je je graag nuttig voelen. Vrijwilligerswerk lijkt een interessante optie maar hoe zit dat financieel? Beïnvloedt een vergoeding dan je pensioenuitkering? En ben je wel verzekerd? Je kan het nu maar vast weten.
 

7 vragen om vrijwilligerswerk goed geregeld te hebben

Zolang je je nog topfit voelt, is het fijn om actief te blijven. Als vrijwilliger sta je midden in de maatschappij én draag je iets bij. Wat wil je nog meer? Precies, financieel inzicht dus. Want hoe werkt vrijwilligerswerk? We zetten het op een rij:

1. Is vrijwilligerswerk vrijblijvend?

Vrijwilligerswerk doe je voor anderen of voor de samenleving. Het is dan wel vrijwillig maar niet vrijblijvend. De organisatie wil op je kunnen rekenen en zelf weet je ook graag waar je aan toe bent. Maak daarom samen afspraken.

2. Waarover maak je afspraken met elkaar?

Stem onderling af wat de verwachtingen zijn van het werk dat je doet. Maar ook je beschikbare uren, werktijden en de eventuele vergoedingen.
Je hebt ook recht op begeleiding en scholing. Dit alles kan worden vastgelegd in een vrijwilligersovereenkomst maar dat is niet verplicht.

3. Wat is de vergoeding voor vrijwilligerswerk?

Als vrijwilliger mag je maximaal €5 per uur krijgen. Daarnaast kun je een vergoeding ontvangen voor werkelijk gemaakte onkosten zoals reiskosten. In totaal mag je maximaal € 180,- per maand ontvangen tot een maximum van € 1800,- per jaar.

4. Heeft de vergoeding invloed op je pensioen?

Nee, de vergoedingen voor vrijwilligerswerk hebben geen invloed op de duur en de hoogte van je pensioenuitkering.

5. En hoe zit het met de inkomensbelasting?

De vrijwilligersvergoeding van €1800 is belastingvrij; die hoef je dus niet op te geven bij de belastingaangifte. Belangrijke voorwaarde is dat je het werk doet voor een organisatie zonder winstoogmerk.
Het kan zijn dat je vergoeding boven de €1800 uitkomt. Bijvoorbeeld omdat je meer onkosten hebt gemaakt of bij verschillende organisaties werkt als vrijwilliger. In dat geval wordt de vergoeding belast als loon. Deze geef je dan op in de aangifte inkomstenbelasting.

6. Ben je verzekerd tijdens vrijwilligerswerk?

Nee, bij een ongeval of schade ben je niet automatisch verzekerd tijdens je vrijwilligerswerk. Sommige gemeenten hebben een collectieve verzekering tegen de risico’s die je als vrijwilliger loopt. Vraag dus na welke regels er gelden bij de organisatie waar jij werkt of gaat werken.

7. En als je geen vergoeding ontvangt?

Ook als je geen vergoeding ontvangt, kun je in aanmerking komen voor een financiële regeling. Deze is dan aftrekbaar als gift in de aangifte inkomstenbelasting. Hiervoor gelden een aantal voorwaarden. De belangrijkste is dat je werkt voor een zogenaamde ANBI; een Algemeen Nut Beogende Instelling. Zoals goede doelen of een culturele- of wetenschappelijke instelling. Maar het kan ook een kerk zijn of een organisatie met een bepaalde levensbeschouwing. Op de site van de belastingdienst lees je alles over financiële regelingen bij een ANBI.
 

Meer weten?

vrijwilligerswerk.nl is de site van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV), een online platform met alle denkbare informatie over vrijwilligerswerk. Ook over vrijwilligersvergoedingen lees je hier alles.

Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Meest gelezen:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.