Wandelend luisteren: zo is bewegen weer leuk

Eigenlijk heeft ze niets te klagen, vindt ze zelf. Brecht (56) heeft een prima baan, een leuke zoon en fijne vrienden. Alleen haar conditie kon wel wat aandacht gebruiken. Ze vond een oplossing.
 

‘Eén sprintje naar de trein en ik zit 10 minuten te hijgen'

Brecht: “Volgende maand word ik 57. Ik voel me prima, eet gezond en sta positief in het leven. Zelf heb ik het idee dat ik nauwelijks ben veranderd in de afgelopen 10 jaar. Ik werk onverminderd door, speel nog steeds piano en ga zo vaak mogelijk naar het theater. Alleen mijn conditie, die is niet meer zo denderend. Laatst trok ik een sprintje om de trein te halen. Vervolgens zat ik 10 minuten na te hijgen in die coupé, behoorlijk gênant.

Geen sportschool type

Daar moest dus hoognodig verandering in komen. Ik ben niet bepaald een sportschool type en hardlopen vind ik een crime. Dus ben ik gewoon gaan wandelen. Een collega overtuigde me uit haar eigen ervaring dat het supergezond is. Bij een snelheid van 6 à 7 kilometer per uur werk je al aan je conditie. Inmiddels weet ik dat dit een pittig tempo is. Daar ga je dus echt van zweten.

Lekker bewegen bestaat dus echt

Ik begon in mijn eigen buurt. Drie keer per week liep ik een half uur in een flink tempo. Vaak tijdens de lunchpauze of na het werk. Het klinkt misschien stom maar ik voelde me wel een beetje opgelaten; zomaar wandelen zonder bestemming. Ik had het idee dat mensen mij aankeken als ik alleen voorbij kwam. De eerste keren nam ik wat post mee zodat het leek alsof ik op weg was naar een brievenbus. Het lopen zelf beviel me goed. Ik vond het zowaar lekker.

‘De sleur kwam erin, ik moest iets veranderen’

Maar na twee weken werd het saaier. Ik kende inmiddels alle route varianten. Thuis klaagde ik daarover. Mijn zoon bracht me op het idee om muziek te luisteren tijdens het lopen. Ik was niet direct enthousiast want onderweg vond ik de rust en ontspanning juist zo lekker. Muziek voelde als een verstoring daarvan. Zo kwamen we op podcasts. Dat leek me een goed alternatief voor muziek.

Wandelen + Podcast = Heerlijk

De keuze voor onderwerpen blijkt enorm: van series over reizen, koken en politiek tot programma’s over persoonlijke ontwikkeling en passief vermogen opbouwen. Er ging een wereld voor me open. Het is heerlijk om tijdens het wandelen ‘gevoed’ te worden met een boeiende podcast.” 

De podcast tips van Brecht:

1.   De serie ‘Wat Blijft’ waarin het spoor wordt gevolgd van recent overleden Nederlanders, wat ze hebben betekend en hoe kunnen we daarvan leren.
2.   De podcast van Marc-Marie Huijbregts en Aaf Brandt Corstius over alledaagse onderwerpen in ‘Marc-Marie & Aaf vinden Iets’. Ik lig soms helemaal dubbel tijdens het wandelen.
3. Koop je rijkvan Myrthe de Groot; een podcast over vermogen opbouwen met vastgoed en verhuur van huizen.


Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Meest gelezen:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.