De vijf voornaamste voordelen van sporten in de buitenlucht

Sporten in de buitenlucht heeft heel erg veel voordelen waar je niet dagelijks bewust bij stilstaat. Al jaren wordt de relatie tussen natuur en gezondheid onderzocht met tot op heden louter positieve resultaten.

Bewegen in de buitenlucht is goed voor je hersenen

Het vele groen, de frisse buitenlucht en de rust zorgen voor allerlei zintuiglijke prikkels en een ontspannen gevoel. De natuur stimuleert je creativiteit en probleemoplossend vermogen. De natuur en het buiten zijn zorgt bovendien voor ontspanning en vermindert stress.

Zonlicht helpt de aanmaak van vitamine D

Onderzoek heeft aangetoond dat zonlicht een directe invloed heeft op je hormoonstelsel. Het gelukshormoon endorfine wordt aangemaakt, wat je schildklier stimuleert. Dit zorgt ervoor dat je meer energie krijgt. Ook maak je door zonlicht meer witte bloedlichaampjes aan, waardoor je lichaam beter beschermd wordt tegen bacteriën en virussen. Vitamine D, dat je lichaam aanmaakt uit zonlicht, zorgt weer voor sterkere botten, een fitter gevoel en een beter slaapritme.

De kleur groen zorgt voor rust en ontspanning

Het zien van bomen en de kleur groen maakt dat je je nog meer kan ontspannen. Engelse onderzoekers lieten mensen trainen, terwijl ze keken naar een muur waarop 'natuur' of een stedelijke omgeving te zien was. Van het bewegen alleen ging al een positief effect uit. De bloeddruk daalde, de stemming verbeterde, net als het gevoel van eigenwaarde. Het effect was echter veel groter, als de deelnemers keken naar een prettige, groene omgeving. Een stedelijke omgeving verminderde het positieve effect. 

Je houdt het langer vol

Sporten in een groene omgeving blijkt 'verslavender' te zijn en sterker te motiveren dan sporten in de stad of in een sportzaal. Mensen vinden het simpelweg leuker, prettiger en aangenamer om te sporten in het park en daardoor houden ze het over het algemeen langer vol.
Kortom was je al niet zo een hele grote fan van sporten in sportscholen of gymzalen, dan heb je nu nog meer reden om lekker op zoek te gaan naar aanbod in de buitenlucht.
*Deze content is beschikbaar gesteld door onze partner GezondOud. 

Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Meest gelezen:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.