Wat sterke bilspieren en kniepijn met elkaar gemeen hebben

Pijn aan je knie? Dan zijn sterke bilspieren belangrijk

Als je de titel van dit artikel leest verschijnt er wellicht een frons op je gezicht, maar de bilspieren spelen een zeer belangrijke rol bij stabilisatie en houding van ons gehele lichaam. Heb je slappe bilspieren dan heeft dit gevolgen voor de stand van de knie. In veel gevallen zal de knie dan iets naar binnen zakken. Er ontstaat na verloop van tijd overbelasting en het kraakbeen zal daardoor eerder slijten, deze vorm van slijtage heet artrose. Wanneer we door middel van krachttraining zorgen voor sterke bil-, heup- en bovenbeenspieren, kunnen deze spieren de belasting van het kniegewricht opvangen.

Sporten met pijn is niet prettig

Het is een beetje ons natuurlijke reactie om in geval van pijn juist rust te nemen. Bij artrose is dit eigenlijk het slechtste wat je kunt doen. Het is juist belangrijk om meer te gaan bewegen en je spieren sterker te maken. De sterker wordende spieren kunnen de belasting van het gewricht juist opvangen waardoor het overbelaste gewricht meer rust krijgt en de pijn geleidelijk minder zal worden. Als laatste is de coördinatie van getrainde spieren veel beter dan die van ongetrainde spieren. Getrainde spieren kunnen veel beter aansturen en daarmee zorgen voor een geleidelijke belasting van het gewricht wat vervolgens helpt bij het opheffen van de overbelasting.

Oefeningen voor het versterken van de bil-, heup- en bovenbeen spieren

Er zijn verschillende oefeningen om de bil-, heup- en bovenbeen spieren te trainen. Om je op weg te helpen hebben wij deze training van 25 minuten voor jou geselecteerd. Hierin komen alle belangrijke spieren ruimschoots aan bod. Doe lekker mee en kijk of het bevalt.

Wil je gelijk doorpakken en aan de gang?

Kijk dan deze thuis workout op Youtube
*Deze content is beschikbaar gesteld door onze partner GezondOud.


Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Meest gelezen:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.