Wat de badkamer en fit worden met elkaar te maken hebben

Weten welk inzicht Andrea Maier (1978) hoogleraar gerontologie en Radmilo Soda hebben over hoe je fit kan worden, met een kleine aanpassing. . Daarmee was ze de jongste hoogleraar interne geneeskunde ooit in Nederland. Haar missie? Mensen langer gezond laten blijven. Radmilo Soda interviewde in zijn boek Seniority Andrea over oud worden. ‍

Radmilo: Je schreef een boek met als titel: Eeuwig houdbaar – de ongekende toekomst van ons lichaam. Is dat wat jij voor ogen hebt?

Andrea: Het gaat mij niet om langer leven. Het gaat mij om gezond langer leven. Op 41-jarige leeftijd heeft 50 procent van de vrouwen, en op 45-jarige leeftijd 50 procent van de mannen in Nederland een chronische ziekte. Dat is toch veel te veel? Mijn missie is om mensen te helpen langer gezond te blijven. Niet alleen voor henzelf, maar ook voor de maatschappij. De zorgkosten zijn in 2017 weer met 2,1 procent gestegen. Dat lijkt niet veel, maar dat zijn miljoenen.

Radmilo: Wat zouden we dan eigenlijk moeten doen?

Andrea: Wat we vooral moeten doen is minder eten. De porties zijn veel te groot. Sowieso is een kleiner bord een goed idee, dan lijkt je portie groter. Er zijn echt heel veel onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat je het grootste effect bereikt als je minder eet.

Radmilo: Welke rol speelt beweging volgens jou? ‍

Andrea: Met alle moderne gemakken die we hebben worden we immers niet gestimuleerd om te bewegen. ‘We zijn nu bezig met een groot onderzoek in Amsterdam, Trontheim en Stuttgart. We laten daar mensen hun leven bemoeilijken door gebruik te maken van een “silly walk”. Dat is gebaseerd op de beroemde sketch van Monty Python.
Veel mensen hebben geen zin om naar de sportschool te gaan of willen er geen geld aan uitgeven. Maar dat hoeft ook helemaal niet. Binnen- en buitenshuis, of op weg naar of tijdens je werk kun je ook van alles doen. Huppelen naar de bushalte. Squads doen als je naar de koelkast gaat. Je billen aanspannen als je op een stoel zit in een vergadering of voor de tv. Tandenpoetsen op één been. Vervolgens tandenpoetsen op één been met je ogen dicht. Daarna nog lekker je gezicht wassen en je begint de dag helemaal fris en fruitig. Onze tip si dan ook om te proberen de activiteiten te koppelen aan dingen die je toch al doet. Zodat het een gewoonte wordt die inslijt. Het lijken kleine dingen, maar het effect ervan kan groot zijn.

Radmilo: Hoe belangrijk is krachttraining?

Andrea: Vanaf je 25e verlies je 1 procent spiermassa per jaar. Tegen de tijd dat je tachtig bent is er dus 50 procent verloren gegaan. Ook bij mensen die hun hele leven krachttraining doen gaat de spiermassa achteruit, zij het misschien minder snel. En je kunt altijd spiermassa kweken als je genoeg eiwitten binnen krijgt. Ik zeg altijd: als de koelkast leeg is, kun je geen vrienden voeden. Zorg dus voor voldoende eiwitten, dan krijg je met training spiermassa erbij.

Radmilo: Is er nog een verschil tussen hoe mannen en vrouwen verouderen?

Andrea: Vrouwen leven gemiddeld 4 tot 4,5 jaar langer. We weten niet precies waarom dat zo is. Mannen hebben een ander risico patroon, bijvoorbeeld omdat ze gemiddeld harder rijden dan vrouwen. Maar wetenschappelijk gezien hebben we hier verder nog geen verklaring voor en we zijn er als wetenschappers dus niet zo mee bezig.
We denken dat het iets te maken heeft met de mitochondriën, de energiecentrales van de cellen. Mogelijk heeft dat daarmee te maken, maar we hebben geen idee of dat het nu echt is.

Radmilo: Zijn er nog andere tips om gezond oud te worden?

Andrea: Er is nu discussie over het verlagen van de pensioenleeftijd. Dat vind ik een heel slecht plan. Ook een doel in je leven houdt je jong. Een taak hebben om ’s ochtends voor op te staan. Weten: dit ga ik vandaag doen. En tot slot, behalve alles wat hiervoor genoemd is: hou van je familie en/of vrienden, koester ze.
Het gehele interview is te lezen in het boek Seniority van Radmilo Soda. 

Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Meest gelezen:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.