Zo kom je erachter welke vorm van beleggen bij jou past

Beleggen wordt steeds populairder. Helemaal nu spaargeld minder oplevert en je steeds vaker zelfs moet betalen voor je spaargeld. Dan kan beleggen een interessante manier zijn om je geld te laten groeien. Maar hoe werkt beleggen nu eigenlijk? Welke vormen van beleggen zijn er en is er een vorm die bij jou past? 
 
Met beleggen investeer je geld, in de hoop dat die investering over een tijdje meer waard wordt. Je kan in ontzettend veel dingen beleggen. De meest voorkomende zijn aandelen, obligaties en beleggingsfondsen. Maar je kan ook beleggen in bijvoorbeeld vastgoed, goud, kunst, of tegenwoordig heel populair: crypto currency
De ene belegging brengt meer risico met zich mee dan de andere en ook de verschillende vormen van beleggen bepalen hoeveel risico je loopt. Er is dus een aantal beslissingen die je moet nemen als je overweegt te gaan beleggen. 

Zelf beleggen of laten beleggen

Er zijn verschillende opties, hieronder leggen we de twee meest voorkomende uit

1. Kiezen voor zelf beleggen 

Als je gaat beleggen kan je ervoor kiezen om dit helemaal zelf te doen. Je zoekt zelf uit waarin je wilt beleggen en hoeveel. En je geeft zelf de opdrachten om aandelen of obligaties aan te kopen of van de hand te doen. Dit noemt men execution only beleggen. Het voordeel hiervan is dat de kosten voor beleggen lager liggen en je geen extra geld kwijt bent aan hulp bij beleggen van een adviseur. Je moet er dan echter wel tijd, energie en kennis voor hebben om je in het beleggen te verdiepen en alles constant in de gaten te houden. 

2. Je geld laten beleggen met Beheer beleggen of vermogensbeheer

Wanneer je wel wat hulp zou willen, kan je er ook voor kiezen om te beleggen met advies. Hierbij kijkt en denkt een beleggingsadviseur met je mee, maar maak je alsnog zelf de beslissingen. Op deze manier houd je zelf nog wel alle controle. 
Geef je het liever helemaal uit handen? Dan kan je gaan voor vermogensbeheer. Hiermee leg je het beleggen van jouw geld geheel in handen van een ervaren vermogensbeheerder. Je maakt van tevoren natuurlijk afspraken over hoeveel je wilt beleggen, hoeveel risico je wilt lopen en wat voor jou opties zijn om in te beleggen. 

De verschillende vormen van beleggen

De meest voordehand liggende vorm van beleggen is het beleggen in aandelen. Je investeert daarmee je geld in een bedrijf, waardoor je voor een deel eigenaar wordt. Oftewel; aandeelhouder. Gaat het goed met het bedrijf? Dan stijgt de waarde van jouw aandelen. Gaat het minder goed, dan daalt de waarde van jouw deel.
Naast aandelen kan je ook beleggen in obligaties. Een obligatie is een lening die jij geeft aan een bedrijf. In ruil daarvoor ontvang je elk jaar rente van dit bedrijf. Het kan echter zijn dat een bedrijf jou de rente of zelfs de gehele lening niet (terug) kan betalen. Dit is het risico dat je neemt met de aankoop van obligaties. 
Een andere optie is fondsbeleggen, waarbij je belegt in een door een expert samengesteld fonds. Dit brengt vaak minder risico met zich mee omdat je jouw investering spreidt, maar is vaak wel wat duurder door het geld dat je kwijt bent aan de expert. Indexbeleggen – een belegging waarbij je in een gehele index belegt – lijkt hier ook erg op, maar heeft minder beheer nodig en is hierdoor goedkoper.  

Het risico van beleggen

Er zijn verschillende categorieën waarin risicoprofielen worden ingedeeld: van defensief, neutraal tot offensief. Zo’n beleggingsprofiel geeft inzicht in het te verwachten jaarlijkse rendement, het risico van de portefeuille en toont welke beleggingen hierbij passen.
Het defensief profiel is voor beleggers die een laag risico belangrijker vinden dan het behalen van een hoog rendement. Bij een defensief profiel wordt het grootste deel van vermogen belegd in obligatiefondsen. Je moet dan rekening houden met een gemiddeld rendement van tussen de 2,4% en de 3,8%.
Bij een neutraal profiel ben je als belegger wat meer bereid om risico te nemen in het kiezen van de portefeuille. Maar wel binnen bepaalde grenzen en vooral voor beleggingen over een langere periode. Gemiddeld rendement voor dit profiel ligt tussen de 3,7% en 4,3% op je belegde vermogen.
Bij een offensief profiel is voor iedereen die zich een risico kan permitteren en vooral een hoog rendement belangrijk vindt. Het grootste gedeelte van het vermogen wordt in aandelen geïnvesteerd en rendement ligt gemiddeld tussen 4,5% en 5,3%. 

Is beleggen wat voor jou? 

Zoals je ziet zijn er in de beleggingswereld een aantal keuzes te maken. Om te bepalen welke vorm van beleggen bij jou past, is het verstandig om je jezelf een aantal vragen te stellen:
  • Welke bedrag wil je kwijtspelen voor beleggen (geld waar je dus tijdens het beleggen niet bij kunt)?
  • Waar beleg je voor? (Wat is je beleggingsdoel
  • Hoe lang wil je beleggen en wanneer wil je jouw doel hebben behaald?
  • Hoeveel risico wil je lopen?
  • Hoeveel kennis heb je over beleggen of ben je van plan op te doen?
  • Hoeveel tijd en energie heb je om aan je belegging te besteden?
  • Hoeveel kosten ben je bereid te betalen voor advies?

Denk jij na over beleggen via vermogensbeheer?

In 2021 won Nationale-Nederlanden de cashcow award als beste online vermogensbeheerder met het beleggingsproduct Beheerd Beleggen. Ook hebben zij maar liefst 17 beleggingsprofielen, die ze inzetten om zo goed mogelijk aan te sluiten met de wensen van beleggers. Bekijk ze en lees meer over wat bij jou past.

Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Meest gelezen:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.