Wisselen van energieleverancier? Nu is het je kans!

Was je van plan om binnenkort over te stappen van energieleverancier? Dan moet je snel zijn! Als je nu een nieuw energiecontract afsluit krijg je te maken met hogere tarieven dan een half jaar geleden. Deze tarieven blijven ook stijgen. Hoe zit dat en wat kan je eraan doen? Wij leggen het je uit.

Energieprijzen als grote kostenpost

Het CBS heeft berekend dat een gemiddeld huishouden (1192 kubieke meter gas en 2464 kWh elektriciteit) jaarlijks ruim 1500 euro kwijt is aan de energierekening. Door het koude voorjaar bleef dit jaar de verwarming langer aanstaan dan in andere jaren. Daarnaast zijn de energieprijzen begin dit jaar gestegen en worden per 1 juli (zoals elk jaar) de tarieven aangepast.  

Energieprijzen stijgen

Uit berekeningen van de NOS blijkt dat elektriciteit 22 procent duurder geworden en gas 19 procent. Er is een einde gekomen aan een periode waarin gas en stroom relatief goedkoop waren vanwege de coronacrisis.  
Volgens Vattenfall heeft de langdurige kou in de afgelopen maanden er voor gezorgd dat de gasmarkt een stuk krapper is geworden. Hierdoor zijn de prijzen voor gas in de afgelopen maanden flink gestegen. Tegelijkertijd is door de coronacrisis de olieproductie verlaagd. Doordat de economie weer aantrekt stijgt ook de vraag naar olie en gas en daarmee de prijzen.
Ook op de markt voor CO2-emissierechten zijn de prijzen aan het oplopen. Deze rechten moeten producenten kopen om in energiecentrales stroom op te mogen wekken. De hogere kosten voor deze rechten berekenen energiebedrijven door aan jou als klant.

Het kan voordelig zijn om voor 1 juli over te stappen

Heb je een contract met variabele tarieven? Dan zullen op 1 juli voor jou de tarieven worden aangepast. Dit zal er gemiddeld voor zorgen dat je zo’n 200 euro duurder uit bent. De variabele tarieven zullen de vaste tarieven gaan volgen. Ook als je contract afloopt zal je te maken krijgen met stijgende tarieven als je niet voor 1 juli een nieuw contract afsluit.  
Loopt je energiecontract bijna af of heb je al een onbepaalde tijd contract met variabele energietarieven? Overweeg dan nu een 1-jarig contract met vast tarieven als meest voordelige optie. Met dit contract maak je gebruik van actietarieven en kan je profiteren van een cashback.
Met het overstappen naar een andere energieleverancier kun je veel geld besparen. Dit kan oplopen tot bijna €400,- per jaar. Met de verwachte prijsstijging is nu het moment om je energiecontract tegen het licht te houden. Zit jij nog wel goed en kan je besparen? Stap dan (nog voor 1 juli) over naar een andere energieleverancier. De onderlinge verschillen blijven namelijk groot.
Wij werken samen met Roos, jouw persoonlijke financiële assistent die je helpt je meer geld over te houden. Zij kunnen voor jou kijken of het voordelig is om over te stappen naar een andere energieleverancier.

Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Meest gelezen:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.