Overstappen van zorgverzekering is tegenwoordig heel eenvoudig

Stel, je hebt je research gedaan en je wilt overstappen, omdat die nieuwe verzekering goedkoper is of het aanvullende pakket de zorg dekt waar jij naar zoekt. Voor je overstapt is het belangrijk om met een paar dingen rekening te houden. Hieronder die verschillende inzichten om rekening mee te houden op een rij. Want er is geen scenario hetzelfde.

Overstappen van zorgverzekering, hier moet je aan denken;

Er zijn een aantal dingen die goed zijn om na te gaan voordat je de overstap maakt of om de overstap op tijd en op de goede manier te maken.

1. Je pakket aanpassen bij je huidige verzekeraar

Wil je jouw huidige verzekering wijzigen, of bijvoorbeeld een aanvullende verzekering afsluiten bij dezelfde verzekeraar? Dan vraag je deze gewoon aan bij je huidige verzekeraar. Je nieuwgekozen (aanvullende) verzekering gaat automatisch in op 1 januari van het eerstvolgende kalenderjaar.

2.Overstappen naar een nieuwe verzekeraar

Het kan ook zijn dat je wilt overstappen naar een nieuwe verzekeraar. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat je een verzekeraar hebt gevonden die een zorgverzekering aanbiedt, die specifiek aansluit op jouw behoeftes. Schrijf je dan voor 1 januari in bij jouw nieuwe verzekeraar voor de zorgverzekering naar je keuze. Deze nieuwe verzekeraar zorgt er dan automatisch voor dat je oude verzekering wordt opgezegd. Hier hoef jij niks voor te doen. Per 1 januari stopt je oude zorgverzekering en gaat je nieuwe verzekering in. Je bent dus altijd verzekerd. 

3. Overstappen tijdens een lopende behandeling

Ben je tijdens je overstap onder behandeling in het ziekenhuis of bij de GGZ? Je GGZ-zorgverlener sluit dit declaratietraject dan per 31 december 2021 af met je oude zorgverzekeraar. Gaat je behandeling verder in 2022? Dan declareert je zorgverlener deze kosten vanaf 2022 als losse consulten bij jouw nieuwe verzekeraar. Dit betekent dat deze losse consulten per keer verrekend worden met je openstaand eigen risico van 2022. Dit geldt ook voor losse behandelingen zoals bij de tandarts of fysiotherapie.

4. Overstappen na de officiële overstap datum van 31 december

Heb je langer de tijd nodig om te beslissen voor welke zorgverzekering je kiest? Ja kan officieel tot 1 februari een nieuwe zorgverzekering aanvragen. Deze nieuwe verzekering gaat dan met terugwerkende kracht alsnog op 1 januari in. Voorwaarde hiervoor is wel, dat je jouw oude zorgverzekering uiterlijk 31 december hebt opgezegd. Dit kan meestal per e-mail, in de online omgeving van je verzekeraar of per post. In het overzicht opzeggen per zorgverzekeraar van Independer, zie je hoe je jouw zorgverzekering kunt opzeggen. 

Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Meest gelezen:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.