FIRE: Hoe kan dat jou helpen om eerder te stoppen met werken

FIRE is een begrip dat gaat over het streven naar financiële onafhankelijkheid. Om zelf de ruimte te creëren het leven in te richten zoals je dat wilt, zonder je zorgen te hoeven maken over de financiële haalbaarheid van inkomen of pensioen. De beweging is razend populair aan het worden. 
Er is in Nederland een toegenomen belang van zelfredzaamheid en eigen regie, ook op gebied van financiële (on)afhankelijkheid. Bijvoorbeeld in relatie tot pensioen. Je wilt niet meer afwachten of je opgebouwde pensioen toereikend genoeg is voor het leven dat jij wilt leiden. Of dat de pensioenleeftijd nog verder naar achter geschoven wordt terwijl jij al plannen hebt gemaakt met je (klein)kinderen, partner of vrienden. Je wilt het heft in eigen handen nemen en je bent niet de enige. Geen wonder dat FIRE zeer populair aan het worden is.

Met FIRE eerder met pensioen

FIRE staat voor Financial Independence Retire Early. Het is een beweging die is overgewaaid uit Amerika en nu ook in Nederland aanslaat. Mensen die FIRE aanhangen, streven ernaar om eerder met pensioen te kunnen doordat ze op een bepaalde manier met hun geld omgaan. Eigenlijk is het dus voornamelijk een beweging die je stimuleert eens goed naar je financiële situatie en uitgavenpatroon te kijken en je verder vooruit laat denken, tot na je pensioen.
FIRE is ontstaan doordat in Amerika mensen elkaar opzochten en informatie uitwisselden over financiële onafhankelijkheid en vervroegd pensioen. Op deze manier ontstond een beweging die uiteindelijk FIRE is genoemd. Inmiddels is deze beweging over de hele wereld actief en nu dus ook steeds meer in Nederland.

Financiële zekerheid en vrijheid met FIRE

Er zijn meerdere redenen waarom streven naar financiële onafhankelijkheid zo belangrijk is. De voornaamste reden is om betere grip te hebben op inkomen en pensioen, zodat je vrij bent om zelf je leven in te richten. Ook geeft het ontzettend veel zekerheid in een onzekere wereld. Wie weet wat er in de toekomst kan gebeuren. Het verliezen van een baan, het overlijden van een partner of het krijgen van een ongeluk kan voor financiële problemen zorgen. Maar die kans is een stuk kleiner als er sprake is van financiële onafhankelijkheid.
Daarnaast geeft het ook ontzettend veel vrijheid. Stel je hebt de wens een stapje terug doen op je werk om meer tijd aan de kleinkinderen te besteden. Of je wilt drie maanden met onbetaald verlof om die ene reis te maken. Werken gaat van moeten, naar willen. De vraag wordt dan: Wil je nog werken en zo ja, hoeveel en waar? Financiële onafhankelijkheid zorgt op deze manier voor meer keuzevrijheid.

Met vermogen meer geld maken

Het basis idee van FIRE is dat je een goede grip krijgt op de balans tussen inkomen en uitgaven en dat je jouw eigen vermogen slim inzet. Spaargeld kan een hele nieuwe extra inkomstenbron voor je zijn. Geld maakt in dit geval letterlijk geld. Of dit nu doormiddel van beleggingen of andere investeringen is, jouw geld genereert extra inkomsten zonder dat je ervoor hoeft te werken.

FIRE: Hoe het werkt

Er is geen vastomlijnd plan om aan FIRE mee te doen. Iedereen kan in principe op elk moment instappen en zijn of haar eigen plan opstellen. Het idee achter FIRE is vooral dat je onderzoekt hoeveel geld jij nodig hebt, om je leven, zoals je het nu leeft, door te zetten zonder hiervoor te hoeven blijven werken. Dit betekent ook dat je kan kijken naar je huidige uitgavenpatroon en wellicht ontdekt dat sommige uitgaven die je nu hebt, je helemaal geen geluk brengen en ook helemaal niet nodig zijn.
De methode kijkt van twee kanten naar jouw financiële plaatje. Het richt zich aan de ene kant op je huidige uitgavenpatroon en in hoeverre dit echt bij jou past. En aan de andere kant kijkt het naar je investeringsmogelijkheden om je huidige (spaar)geld voor je te laten werken.

Te mooi om waar te zijn?

Het klinkt natuurlijk allemaal heel aantrekkelijk, eerder met pensioen omdat je financieel onafhankelijk bent. En dit is ook wat zo veel mensen aantrekt aan de FIRE beweging. Maar zoals alles in het leven, is er ook een andere kant van het verhaal. Wanneer je vol mee zal gaan in de beweging, kan het aanvoelen als een race en vergeet je misschien te genieten van de weg ernaartoe.
Wanneer je mee wilt doen aan FIRE is het de bedoeling dat je jouw persoonlijke uitgaven beoordeelt, je naar je vermogen prestaties kijkt en je nettowaarde bijhoudt. Daarnaast heb je kennis en een plan nodig om jouw persoonlijke missie te laten slagen. Dit alles kost tijd en energie, die je vervolgens niet kan besteden aan andere dingen die je wellicht graag doet in je schaarse vrije tijd. En bovendien kost het een enorme dosis doorzettingsvermogen om het opgezette plan vol te houden. Maar als het je lukt de balans te houden tussen denken aan later en leven in het hier en nu, is het zeker de moeite waard.

FIRO, Het broertje van FIRE

FIRE is vooral populair onder een jongere generatie. De beweging heeft als streven om de pensioenleeftijd tot wel twintig jaar te vervroegen. Maar hoe zit dat met oudere deelnemers? Denken aan je toekomst en financiële onafhankelijkheid nastreven is toch voor iedereen een goed idee. En dus is er FIRO, het zogenaamde broertje van FIRE. FIRO staat voor financial independence retire often. Opgezet om, in plaats van alles op te sparen tot het eind, verschillende tussenpauzes te nemen in je leven. Bijvoorbeeld voor een wereldreis of sabbatical.
Met FIRO streef je er niet naar om twintig jaar eerder met pensioen te gaan, maar wel om meer vrije tijd en meer financiële onafhankelijkheid te creëren. En deze financiële ruimte kan vervolgens gebruikt worden voor het naar beneden schroeven van het aantal werkuren per week, het oppassen op de kleinkinderen, of het vaker op vakantie gaan. Maar ook om wellicht net die paar jaar eerder te stoppen met werken. Of, wanneer je pensioen dan toch echt daar is, er iets comfortabeler bij te zitten. Net waar jij gelukkig van wordt.

Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Meest gelezen:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.