Met deze tips verlaag je de maandelijkse hypotheekkosten

De hypotheekrente staat laag. Veel mensen denken dat ze alleen van deze lage rente kunnen profiteren als ze gaan verhuizen. Dat is onterecht. Want ook met je huidige hypotheek kun je maandlasten verlagen. Bekijk de tips en ontdek of ook jij kunt besparen op je hypotheek.

De 4 belangrijkste tips voor jou op een rij;

1: Extra aflossen

Wil je je hypotheeklasten verlagen? De meest voor de hand liggende oplossing is extra aflossen op je hypotheek. Door aflossen daalt je hypotheekschuld en daarmee ook je maandlasten.

Lagere risico-opslag

Met een lagere hypotheekschuld kun je soms ook in een tariefklasse met een lagere risico-opslag terecht komen. Hoe werkt zoiets? Sommige hypotheekverstrekkers hebben tariefklassen. Elke tariefklasse heeft een eigen risico-opslag die je bovenop je hypotheekrente betaalt. In welke tariefklasse jouw hypotheek valt, hangt af van de verhouding tussen de actuele hoogte van je hypotheek en de waarde van je woning. Verlaag je je hypotheekschuld door (extra) af te lossen? Dan ga je mogelijk naar een tariefklasse met een lagere risico-opslag, waardoor je rente daalt. Check bij je eigen bank of dit ook voor jouw hypotheek geldt. Bij sommige hypotheekverstrekkers daal je automatisch naar een tariefklasse met een lagere risico-opslag na aflossing. Nationale-Nederlanden is bijvoorbeeld zo’n bank. Bekijk het filmpje van Nationale-Nederlanden over wat tariefklasse is en hoe het werkt hier. Wil je meer weten over jouw hypotheekklasse, neem dan contact op met jouw Hypotheekverstrekker of Hypotheekadviseur.

2: Profiteer van de waardestijging van je woning

Tariefklassen zijn ook interessant als je huis in waarde is gestegen. Daarmee verandert namelijk ook de verhouding tussen de actuele hoogte van je hypotheek en de waarde van je woning. Vaak moet je de waardestijging van je huis zelf aangeven bij je bank. Afhankelijk van je bank heb je een taxatierapport of WOZ-beschikking nodig om de gestegen woningwaarde aan te tonen. De moeite waard om uit te zoeken.

3: Lagere rente door je hypotheek over te sluiten

Is de rente die je nu betaalt voor je hypotheek (een stuk) hoger dan de actuele hypotheekrente? Dan is oversluiten ook een optie. Met oversluiten stap je over op de huidige hypotheekrente. Je lost dan als het ware je huidige hypotheek af met je nieuwe hypotheek. De lagere rente zorgt voor lagere hypotheeklasten, waardoor je vaste lasten per maand dalen. Je betaalt hiervoor wel kosten. Het is dus belangrijk om eerst uit te zoeken of oversluiten wel gunstig voor je is.

4. Maandlasten verlagen door rentewijziging

Als bovenstaande tips niet interessant voor jou zijn, kun je kijken of je rente wijzigen vóórdat je rentevaste periode van je hypotheek afloopt een optie is. Je betaalt hiervoor vaak wel een vergoeding voor vervroegde aflossing (boeterente), maar soms is dat op de lange termijn soms wel voordeliger. Je bank kan voor je uitrekenen hoe hoog de vergoeding is en wat je nieuwe hypotheekrente wordt.

Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Meest gelezen:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.