Wil je graag geld besparen? Start met deze 5 basisstappen

Wil je graag meer geld overhouden aan het eind van de maand voor leuke dingen of om een buffer op te bouwen? Door nu al stappen te zetten en te besparen op je vaste lasten, kan jij misschien op de 64e al met pensioen. Dat zou toch even mooi meegenomen zijn.

Nu besparen voor extra spaargeld of buffer

Besparen, we willen het er vaak niet over hebben, want je wilt gewoon genieten van het leven. Maar als je af en toe even de tijd neemt om te kijken naar je uitgave en aanpassingen te doen aan lopende abonnementen of contracten, bespaar je snel al tientallen euro's. Als je dat geld extra maand extra weg zet en je er bewuste keuzes mee maakt. Wie weet kan jij dan wel eerder stoppen met werken. Start met deze 5 basisstappen:

1. Zeg onnodige abonnementen op

Volgens het NIBUD heeft de helft van de Nederlanders 5 tot 10 abonnementen en een kwart zelfs 10 tot 15. Denk aan; Netflix, Videoland, HelloFresh, Bloomon, de Staatsloterij en nog veel meer. Heel handig die abonnementen, maar gebruik je ze eigenlijk wel allemaal? Vaak heb je één of meerdere abonnementen lopen die je helemaal niet meer gebruikt. Soms weet je zelfs niet eens meer dat je deze ooit afgesloten hebt. Maak keuzes voor jezelf en bepaal welke abonnementen je echt nodig hebt. 

2. Wisselen van verzekeringen

Besteed een keer een uurtje aan het bekijken van je verzekeringen, tegenwoordig kun je die makkelijk de polisnummers in je bankieren app terug vinden. En maak je online accounts aan wij jouw verzekeraars. Want met je verzekeringen kun je makkelijk en snel geld te besparen. Wist je ook dat sommige verzekeringsmaatschappijen stapelkorting aanbieden, wanneer je meerdere verzekeringen bij dezelfde maatschappij afsluit. Dus wat houdt je tegen om even een e-mail te sturen met de vraag welke korting ze bieden als je die ene verzekering oversluit.

3. Overstappen van energieleverancier

Door jaarlijks over te stappen van energieleverancier kun je veel besparen. Volgens onderzoek van de ACM blijkt dat je door jaarlijks over te stappen tot ruim € 400,- kan besparen. Daarom is het belangrijk om regelmatig de prijzen energieleveranciers te vergelijken met jouw huidige tarieven.  Vind je overstappen ingewikkeld, denk je dat het veel tijd kost of dat je het risico hebt om afgesloten te worden? Dat is niet zo. Overstappen is tegenwoordig snel geregeld, terwijl je niet zonder stroom en gas komt te zitten.  Je kunt vaak bij de nieuwe leverancier aangeven dat zij de opzegging en overstap voor je regelen.

4. Geld besparen op je dagelijkse boodschappen

Je dagelijkse boodschappen zijn een groot deel van je maandelijkse uitgaven. Een paar slimme tips voor als je de supermarkt binnen stapt.  Je hoort het waarschijnlijk niet voor het eerst, maar ga nooit boodschappen doen op een lege maag. Zo zorg je er voor dat je niet impulsaankopen thuiskomt. Als je het echt goed wilt aanpakken is het handig om van tevoren een lijstje te maken en te bepalen wat je allemaal nodig hebt. Door met een lijstje te gaan winkelen zal je niet zo snel zomaar iets meepakken en bespaar je tijdens je boodschappen ronde.  
  • Koop zoveel mogelijk basisproducten als wc papier en schoonmaakmiddelen via kortingsacties
  • Koop vooral groenten uit het seizoen. Benieuwd welke dat zijn, kijk dan eens op de website van het voedingscentrum hierover
  • Koop producten in bulk wat uiteindelijk goedkoper is
  • Gebruik apps zoals Too Good To Go. Hiermee kun je eten afhalen dat over is bij restaurants, winkels of supermarkten. Voor 5 euro krijg je vaak een zak producten met de waarde van €15

5. Kijk eens kritische naar je uitgaven

Veel bank apps geven de mogelijkheid om inzicht te krijgen in jouw uitgave. Bijvoorbeeld Grip van ABN AMRO. Ze maken een overzicht door alle uitgaven automatisch in categorieën in te delen. Zo krijg je inzicht in jouw maandelijkse vaste kosten, je boodschappen, kleding of sport.  Met inzicht beginnen ook mogelijke acties. Stel jezelf de vraag:  heb je dit nu echt nodig of kan ik ook zonder? Tip: stel maandelijkse potjes in en probeer je aan dat budget te houden.

Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Meest gelezen:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.