Heb je geld bespaard tijdens Corona? 4 tips om dit vol te houden

Heb je afgelopen jaar ook meer bespaard dan normaal? Je bent niet de enige. Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) hebben wij Nederlanders afgelopen jaar zo’n 42 miljard euro meer gespaard. De simpele reden? Door alle maatregelen ging een groot gedeelte van onze maatschappij op slot. Daarom gaven we minder uit aan winkelen, uitjes en horeca. Dat geld bleef grotendeels op onze bank- en spaarrekeningen staan. 
Dat geldt natuurlijk niet voor iedereen. Bij veel mensen zijn inkomsten (deels) weggevallen tijdens de crisis. Dat getal weegt blijkbaar niet op tegen de huishoudens waar het inkomen onveranderd is gebleven. Die konden vervolgens extra sparen.
Hoe houd je gezond (be-)spaargedrag vast na corona? We geven 4 tips.

1. Meten is weten

Weet je eigenlijk waar je geld naartoe gaat? Dat is een goede stap om mee te beginnen. Creëer een overzicht van je complete financiële situatie. Zo zie je precies wat er maandelijks binnenkomt en wat je uitgeeft. Handig. En niet alleen omdat je weet wat je overhoudt. Je ziet misschien ook gelijk waar je op kan besparen.
Je kan dit overzicht natuurlijk op papier zetten. Of in een spreadsheet-programma zoals Excel of Numbers. Maar er zijn ook allemaal handige online hulpmiddelen die je hierbij kunnen helpen. Het ‘Persoonlijk Budgetadvies’ van Nibud bijvoorbeeld.  
Tip: heb je eenmaal zo’n overzicht gemaakt? Dan is het een kleine moeite om dit maandelijks bij te houden.

2. Betaal eerst jezelf

Heb je een specifiek bedrag dat je maandelijks wilt (be)sparen in je hoofd? Super. Schrijf dit bedrag dan over naar je spaarrekening. Het liefst direct nadat je je inkomen binnen hebt. Zo voorkom je dat je het aan het einde van de maand alsnog hebt uitgegeven.  
Tip: stel een automatische maandelijkse overschrijving in. De meeste bankapps hebben dit als functie.  
Tip: spaar je voor een vakantie of nieuwe televisie? In je bankapp kan je mogelijk een spaardoel aanmaken. Zo kan je voor ieder doel een apart potje maken. Én je ziet direct hoe ver je al bent met sparen.

3. Ga voor huismerken in plaats van A-merken

Ben je bewust wat je allemaal koopt? Boodschappen doen is voor veel mensen een automatisme geworden. We pakken vaak de producten die we al jarenlang kopen. Kijk eens naar een goedkoper alternatief. De huismerken van supermarkten zijn de afgelopen jaren een stuk beter geworden. Ze doen vaak niet meer onder voor de A-merkvarianten. Zo kan je gemakkelijk én snel geld besparen.  
Tip: sta de volgende keer als je boodschappen doet stil bij wat je koopt. Probeer eens het goedkopere huismerk.  

4. Bespaar op je abonnementen

Twee op de vijf mensen weten niet precies hoeveel ze maandelijks uitgeven aan abonnementen. Dat blijkt uit onderzoek van Radar. We hebben gemiddeld ook steeds meer abonnementen op onze naam staan. Helemaal sinds de komst van bijvoorbeeld streaming diensten. Zet deze abonnementen op een rij of raadpleeg je financiële overzicht. Heb je abonnementen die niet écht nodig zijn? Zeg die dan direct op (als dat kosteloos kan).  
Je hebt waarschijnlijk al vaker gehoord dat jaarlijks overstappen van je energieleverancier of zorgverzekering loont. Kijk ook eens naar je abonnement voor internet, televisie en bellen. Loopt die binnenkort af? Dan kan je misschien verlengen met korting of overstappen naar een andere provider.  
Tip: maak een overzicht van je abonnementen en de looptijd. Zo ben je er tijdig bij om op te zeggen of verlengen met korting.

Bespaar niet op alles

Dit zijn een aantal eenvoudige stappen om beter inzicht te krijgen. Én (kleine) besparingen te maken. We vinden dat het leven natuurlijk ook leuk moet blijven. We raden dus af om op alles te besparen. Bepaal voor jezelf waar je écht graag geld aan uitgeeft.

Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Meest gelezen:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.