7 grote uitgaven waar je na je pensioen mee te maken krijgt

Ook na je pensioen loop je nog tegen een aantal grote uitgaven aan. Uitgaven waar in voorafgaande financiële berekeningen vaak geen rekening mee wordt gehouden. Daarom een lijstje met zeven grote uitgaven die je na je pensioen gaat tegenkomen, zodat je voorbereid je toekomst ingaat. 
Ruim een derde van de gepensioneerden heeft financieel helemaal niks achter de hand, blijkt uit onderzoek van het Nibud. Uit ditzelfde onderzoek blijkt ook, dat bijna dertig procent van de gepensioneerden er minder comfortabel bij zit dan ze van tevoren hadden gedacht. Je kan je afvragen of dit wellicht iets met elkaar te maken heeft. Wanneer mensen berekenen wat ze na hun pensioen financieel gezien nodig hebben, kijkt men vaak naar het dagelijkse uitgavenpatroon. In deze berekeningen wordt echter vaak vergeten dat je (ook na je pensioen) nog een aantal grote uitgaven te wachten staat. 

De 7 grote uitgaven waar je ook na je pensioen mee te maken krijgt

Hoe zonde is het als je, wanneer je eindelijk met pensioen bent, alsnog zuinig moet gaan leven omdat je niet voorbereid bent op deze onvoorziene grote uitgaven. Om dit te voorkomen hebben we zeven grote uitgaven die je na je pensioen zeer waarschijnlijk gaat tegenkomen voor je op een rij gezet:

1. Een nieuwe auto die past bij jouw behoeftes

Na je pensioen moet je jouw leaseauto misschien wel inleveren. Of je vindt een auto met een hogere instap toch prettiger voor het in- en uitstappen en voor je wegoverzicht. Het zou zonde zijn als je belemmerd wordt in je uitstapjes, omdat je je niet prettig meer voelt achter het stuur. Een auto kunnen kopen die past bij je huidige behoeftes is dan ook geen overbodige luxe. Kosten nieuwe auto: De aanschaf van een auto kan natuurlijk erg verschillen per model, maar start al snel vanaf €15.000 voor een kleine nieuwe auto of grotere occasion (benzine). Daarnaast betaal je volgens het Nibud gemiddeld €296 aan bijkomende maandelijkse kosten voor een auto uit de miniklasse bij 9.000 kilometer per jaar. 

2. Je badkamer en keuken vervangen

Wanneer je een eigen huis hebt, weet je uit ervaring dat een badkamer en keuken eigenlijk niet langer dan twintig jaar meegaan. En verschillende apparaten zoals een koelkast of douchemengkraan kunnen nog veel eerder aan vervanging toe zijn. Dus tenzij je beide ruimtes vlak voor je pensioen nog hebt vervangen, is de kans groot dat je deze uitgaven tijdens je pensioen tegen gaat komen. Kosten nieuwe badkamer en keuken: Volgens Vereniging Eigen Huis kost het verbouwen van je keuken tussen de €5.000 en €23.000. Voor een nieuwe badkamer ligt dit tussen de €3.000 en €17.000. Schat hierbij voor jezelf in hoe groot je badkamer is en hoeveel luxe je gewend bent. 

3. Het schilderwerk binnen- en buitenshuis

Officieel wordt aangeraden elke zeven jaar het schilderwerk binnenshuis op te pakken. Voor buitenshuis wordt zelfs gezegd dat je dit het beste elke vijf à zes jaar kan laten doen. Dikke kans dus, dat deze uitgaven meerdere keren langskomen tijdens je pensioen.
Kosten voor schilderen binnen- en buitenwerk: Voor het laten schilderen van de binnenkant van je huis ben je tussen de €2.000 en €8.000 kwijt. Gemiddelde kosten voor het schilderen van het buitenwerk liggen tussen de €1.600 (tussenwoning) en €6.000 (vrijstaand). Beide kostenposten zijn natuurlijk sterk afhankelijk van de grootte van je huis en het soort verf dat je wilt gebruiken (bron:mygo.nl).

4. De aanschaf van nieuw interieur

De meeste meubels gaan minstens vijf jaar mee en maximaal 15 tot 20 jaar. Een nieuwe bank of bed gaat al snel richting de €2.000, dus reken maar uit hoeveel het gaat kosten alle meubels tijdens je pensioen een keer te vervangen. 
Kosten aanschaf nieuw interieur: Voor een geheel nieuw interieur inclusief verlichting ben je tussen de €10.000 en €14.000 kwijt (bron: wonen-en-zo.nl). Aangezien je alles wel een keer zal moeten vervangen moet je al snel rekening houden met dit bedrag.

5. Die mooie reizen die je altijd al wilde maken

Heb jij het reizen uitgesteld tot na je pensioen of ben je altijd al een avonturier geweest? Natuurlijk wil je genieten van je vrije tijd, maar houd er dan wel rekening mee dat een leuke reis naar Azië of Amerika al snel een paar duizend euro per persoon kost. 
Kosten voor het maken van een grote reis: Het ligt er natuurlijk ontzettend aan hoe lang en luxe je gaat reizen. Maar voor een gemiddelde wereldreis kan je rekening houden met een budget tussen de €15.000 en €25.000 (bron: wearetravellers.nl).

6. Een verbouwing en/of tuinrenovatie

Als je met pensioen bent zal je meer thuis zijn dan je gewend bent. Opeens vind je het veel belangrijker om leuk in je tuin te kunnen zitten. Of je wilt nog niet verhuizen, maar hebt wel liever alles gelijkvloers. Dit zijn grote uitgaven, maar kunnen de kwaliteit van je leven behoorlijk verbeteren. Kosten voor een verbouwing/tuinrenovatie: Volgens Vereniging Eigen Huis ben je voor een uitbouw gemiddeld tussen de €15.000 en €23.000 kwijt. Voor een dakkapel moet je rekening houden met een uitgave tussen de €3.000 en €9.000 en voor een zolder tussen de €8.000 en €15.000. Voor een tuinrenovatie kan je uitgaan van gemiddeld €100 per vierkante meter. 

7. Andere onverwachte uitgaven

Soms heb je geen keus om een grote uitgave te doen. Wanneer je aanspraak moet doen op je eigen risico van je ziektekostenverzekering bijvoorbeeld. Of wanneer je wasmachine er mee ophoudt. Deze uitgaven zijn sowieso vervelend, je krijgt er immers weinig voldoening voor terug. Maar de pijn wordt wel verzacht wanneer je hier financieel op voorbereid bent. Kosten eigen risico: In 2022 ligt het minimum eigen risico op €385 Kosten nieuwe wasmachine: De Consumentenbond geeft aan dat de kosten van een nieuwe wasmachine enorm verschillen, van €350 tot wel €1500. 

Onze laatste tip, vergeet de inflatie niet!

Naast deze grote uitgaven, is het ook belangrijk dat je rekening houdt met eventuele inflaties wanneer je naar de toekomst kijkt. Dit geldt niet alleen voor materialen, maar ook voor arbeidsloon. Waar je twintig jaar geleden nog een badkamer inclusief plaatsing kocht voor vijfduizend euro, betaal je nu minstens het dubbele. Het is dus verstandig om er rekening mee te houden dat wanneer je over weer tien of twintig jaar toe bent aan een nieuwe badkamer, de kosten hiervan een stuk hoger zullen liggen dan wat je gewend bent. Dit geldt voor een groot deel van de hierboven genoemde grote uitgaves. Neem dit dus mee in je berekeningen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. En geniet zonder zorgen van je pensioen. 
 
De bedragen in dit artikel genoemd zijn gebaseerd op gegevens beschikbaar in 2021.

Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Meest gelezen:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.