5 tips om geld te besparen op je auto

Misschien ben jij de afgelopen jaren ook minder gaan rijden. En baal je er eigenlijk van dat de auto je nog zo veel geld kost terwijl je hem bijna niet meer gebruikt. Maar je auto weg doen, daar moet je niet aan denken. Want een eigen auto betekent vrijheid, flexibiliteit en gemak. En laat dat nou precies de vreugde van het leven zijn. Maar staan op dit moment de uitgaven voor je auto niet in verhouding met het gebruik ervan? Dan hebben we vijf tips voor je om te besparen op je auto.

1.     Je rijstijl aanpassen

Het nieuwe rijden is misschien in eerste instantie gericht op het milieu, maar je bespaart er ook een hoop brandstof mee. En dat scheelt jou weer in de kosten. Zo zorgt eerder opschakelen ervoor, dat je in een lager toerental rijdt. Je auto hoeft dan minder hard te werken en je verbruikt er minder brandstof mee. Dit geldt ook wanneer je eerder je gas loslaat bij het aanrijden voor een stoplicht. De uitrolmeters zijn eigenlijk gewoon gratis meters. Je spaart ook brandstof door minder hard te rijden. Vooral bij hoge snelheden loopt het flink op. Zo verbruik je als je 130 km/u rijdt 25% meer brandstof dan wanneer je 100 km/u rijdt. Heb je cruise control? Gebruik deze. Een constante snelheid zorgt voor minder brandstofgebruik. 

2.     Zorg goed voor je auto, maar doe alleen wat nodig is

De algemene richtlijnen voor het bijvullen of vervangen van vloeistoffen als koelvloeistof, antivries of transmissievloeistof zijn gebaseerd op gemiddeldes. Rijd jij niet zo veel? Dan kan je er best wat langer mee doen. Dit geldt overigens niet voor je olie, die moet wel elk jaar ververst worden. Check daarnaast elk kwartaal je bandenspanning. Dit kan gewoon bij het tankstation. Met een te lage bandenspanning verbruik je meer brandstof en dus meer geld. Ook de juiste banden kunnen verschil maken. Dus switch op tijd van winter- naar zomerbanden en andersom.

3.     Kijk eens kritisch naar wat je meeneemt in jouw auto

Wist je dat het veel uit kan maken wat je in je auto hebt liggen? Elke 50 kilo extra gewicht zorgt voor 2% meer brandstofverbruik. Dus kijk nog eens kritisch in je kofferbak wat je ongemerkt elk ritje meeneemt. Ook een dakkoffer of fietsendrager die je voor de vakantie hebt gebruikt kan je er beter gelijk afhalen. Dit zorgt namelijk voor veel luchtweerstand waardoor je meer brandstof verbruikt en dus meer kosten maakt. 

4.     Bespaar op je auto als je weinig rijdt

Je autoverzekering is gebaseerd op het aantal kilometers die je rijdt. En 7.500 kilometer per jaar is bijna altijd het minimum aantal dat opgegeven kan worden. Maar jij rijdt misschien wel veel minder kilometer per jaar en zou dus ook minder willen betalen. Daarom is er door OHRA nu een nieuwe autoverzekering in het leven geroepen; de kilometerverzekering.  Met deze verzekering betaal je alleen voor de kilometers die je rijdt. Van de verzekeraar krijg je een klein kastje voor in je auto die de kilometers bijhoudt. Daarnaast heb je een app op je smartphone waar je altijd kan zien hoeveel je gereden hebt. Je kiest zelf wanneer de eerste bundel van 1.000 kilometer ingaat. Rijd je meer? Dan start automatisch de tweede bundel. Benieuwd of de kilometerverzekering iets voor jou is? Bereken eenvoudig jouw bundelprijs via de rekentool van OHRA. 

5.     Vergelijk jaarlijks je autoverzekering

Of je nu veel of weinig kilometers rijdt, het is sowieso verstandig om je huidige autoverzekering te vergelijken met andere verzekeringen die worden aangeboden. Maar dan moet je wel eerst weten welke soort verzekering bij jou past. Want waar bij de ene aanbieder de WA-verzekering misschien het voordeligst is, kan bij de andere aanbieder de volledige Cascoverzekering het goedkoopst zijn. Welke soort verzekering je kiest hangt af van zowel de dagwaarde en de leeftijd van je auto, als de schadevrije jaren. Ook hoe vaak je jouw auto gebruikt kan invloed hebben op je keuze. Naast een basisdekking kan je er ook voor kiezen een aanvullende dekking te nemen. Bijvoorbeeld om je inzittenden te verzekeren tegen ongevallen of schade. Of je kiest een verkeersrechtsbijstand verzekering voor als juridische problemen in het verkeer krijgt. Pas als je hebt besloten wat voor basisdekking en eventuele aanvullende dekking je wilt hebben, kan je de verschillende aanbieders vergelijken. Dit doe je bijvoorbeeld via de site van Independer
 
Heb je het besparen wel te pakken en zou je meer bespaartips willen hebben? Kijk dan eens naar onze andere artikelen over besparen. Zo gaan we onder andere in op besparen op je vaste lasten, hypotheek, internetbundel of andere verzekeringen.

Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.