We mogen er weer op uit! 6 keer inspiratie voor reizen en dagtrips

Het is zover, tijd om nieuwe plannen te maken! Ben je op zoek naar inspiratie voor je volgende reis of heb je zin in een gezellig dagje uit? In samenwerking met 60plusEndus geven we je zes tips voor binnen- én buitenland. Van een dagwandeling in Lunteren en een fotoworkshop in Utrecht tot een unieke 13-daagse reis langs de indrukwekkende Noorse fjorden.  

6 leuke uitjes voor jou op een rij:

1. Haagse hofjes: verborgen oases van rust - Heerlijke dagtour 

Ze zijn vanaf de straat nauwelijks zichtbaar en zitten vaak verstopt achter muren en woonhuizen. Een enkele deur geeft toegang tot de verborgen wereld van de ‘Haagse Heerlijkheden’. Tijdens deze wandeling ontdekken we dat de Haagse hofjes oases van rust en stilte zijn. Van de zevenhonderd hofjes zijn er nog 115 over. De gids toont ons enkele zeer fraaie exemplaren, zoals de Hof van Wouw. Een unieke gelegenheid, want dit mooie hof is vrijwel altijd gesloten voor bezoekers. Tot op de dag van vandaag worden de bewoonsters nog gekozen aan de hand van de regels uit het testament van oprichtster Cornelia van Wouw. In dit hof ervaren we een unieke rondleiding. En we sluiten er de hofjeswandeling in stijl af: met een gezellige afternoon tea met heerlijke sandwiches en belegde broodjes. 

2. Natuurlijke wellness op Terschelling - 5 dagen pure ontspanning

Varend, wadlopend, fietsend en wandelend beleven we de ongerepte natuur van Terschelling. We volgen wandelende duinen, zien vleeskleurige orchis, spotten een sputterende kiekendief en luisteren naar de boeiende verhalen van gids Tina en andere eilanders. Naast wandelingen en fietstochten, stappen we ook aan boord voor een zeiltocht met tjalk de Toekomst. We varen richting een zandplaat tussen Terschelling en Vlieland. Daar zien we tientallen zeehonden; een indrukwekkend gezicht. Terwijl we ons hoofd lekker leeg laten waaien, zetten we zo de week in de laagste versnelling. Dit is natuurlijke wellness in optima forma; daar kan geen vijfsterren spa tegenop.  

3. Ruig Noorwegen zien met Hurtigruten - 13-daagse Noordkaapreis 

Een reis met de Hurtigruten is niet zomaar een cruise, maar een unieke zeereis waarbij het schip, zoals decennia geleden, passagiers, post en vracht vervoert. De schepen van nu zijn modern en beschikken over alle moderne faciliteiten. Onderweg komen we langs de prachtige fjorden van Noorwegen. Op weg naar de poolcirkel doen we tal van kleine havenplaatsjes aan met hun bontgekleurde huisjes. We maken er het dagelijks laden en lossen van vracht mee en proeven daarmee ook de sfeer van het woeste en eenzame leven in de afgelegen plaatsen. Dan door naar het hart van Noorwegen. “Misschien zien we het Noorderlicht nog wel.” 

4. Wandelen door het Lunterse bos en over boerenland - Natuurlijke wandeltocht 

De Goudsberg in Lunteren is een uniek wandelgebied met cultuurbossen, zandverstuivingen en prachtige panorama’s. Hier zetten we het dagelijkse ritme in een lagere versnelling. Naast koffie/thee bij aankomst en een gezamenlijke lunch ontdekken we ontspannen de mooie natuur van deze Veluwse ‘berg’ en het bijzondere Buurtbos. Terwijl we de frisse lucht snuiven, luisteren we naar de boeiende verhalen van onze wandelschrijver en gids Wim Huijser. “De paden zijn hier aangelegd in de vorm van bladeren. Dat maakt het Buurtbos extra bijzonder.” Al luisterend komen we ook aan bij het middelpunt van ons land. De mooie wandeldag sluiten we samen af met een drankje.  

5. Kanjer in kiekjes… met je smartphone - Leerzame fotoworkshop 

Let op het licht! Fotografeer wanneer het zonlicht warm is. En neem dat bruggetje eens met tegenlicht. Fotograferen begint met goed kijken. Dat gaan we doen door veel te fotograferen, al wandelend door de binnenstad van Utrecht. We starten met een uitleg over de mogelijkheden en de beperkingen van de camera op onze smartphone. Want dat wordt onze camera tijdens deze wandelworkshop. We lopen in een rustig tempo met voldoende fotostops door schilderachtige straatjes en langs de Oudegracht. En ondertussen leren we onder meer wat licht, compositie, kadering en standpunt met onze foto’s doen. En door anders te kijken vallen ook die fraaie details veel beter op. Hup, op de kiek. Een minicursus voor megafoto’s. 

6. Verkoelende watertocht met turfsteker Jan - Waterrijke dagtour 

Hoe cool is ons land in de zomer? Als de temperatuur stijgt, zoeken wij briesjes en verkoeling langs de mooiste en meest verrassende waterplekjes. Voor een ‘frisje’ monsteren we aan bij turfsteker Jan en varen met hem en zijn vrouw Heleen over de prachtige Vecht en de Loosdrechtse Plassen. Terwijl we genieten van allerhande lekkere hapjes en drankjes vertelt Jan onderweg smeuïge anekdotes over de schitterende buitenhuizen, de pittoreske dorpjes en de herinneringen aan de Gouden VOC-tijd. We varen met een Westlander Aak. De geringe diepgang van het schip maakt het mogelijk bijzondere plekjes van dichtbij te bewonderen. De witte reigers, nijlganzen, waterhoentjes en ijsvogeltjes lijken zo dichtbij dat we ze bijna kunnen aanraken. 
Meer info 

Wil je een bijzondere reis of belevenis in eigen land meemaken? Wil je een bijzondere reis of belevenis in eigen land meemaken?  

Ben jij een levensgenieter die volop in het leven staat en ga je graag met anderen eropuit?  60plusEndus creëert eigentijdse, kleinschalige groepsreizen, dagtrips en workshops voor wereldwijze en kleurrijke zestigers. Bekijk dan het volledige aanbod eens op www.60plusendus.nlwww.60plusendus.nl 

Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Meest gelezen:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.