Een unieke roadtrip door Scandinavië plannen

Het samenstellen van de ideale roadtrip door Scandinavië. Hoe pak je dat aan? En wat kies je uit de berg aan mogelijkheden? Voor Bram (55) en Manon (49) was de voorbereiding al een feest op zich.


Scandinavië: een langgekoesterde wens

Bram (55) en Manon (49): “De hoge watervallen, stijle fjorden, ronddartelende herten en lieflijke plaatsen; Scandinavië stond al jaren op onze wensenlijst. Nu gingen we ‘m eindelijk plannen. We kozen voor Noorwegen en Zweden. OK, maar dan? Hoe pak je de voorbereiding het beste aan?

Zo veel inspiratie te vinden

In een oud blik verzamelde ik al jaren knipsels over Scandinavië. Artikelen, foto’s en tips want ooit ooit ooit zouden we die reis gaan maken. Ook op Pinterest bewaarde ik handige sites over die landen. Uitpuilende borden vol tips en mooie plekken. Dat bracht me op een idee: ik zou een echt bord gaan maken, aan de muur op de werkkamer. Daarop konden we alles plannen en uitdenken.”

Een hele muur vol voorpret

Bram: “Ik dacht: een wand vol knipsels? Moet dat nou? Maar het werkte en was enorm inspirerend. Als basis namen we een enorm stuk zachtboard waarop we een grote landkaart van Noorwegen en Zweden plakten. Op dat grote prikbord kon de voorpret beginnen.” 

Keuzes maken dat was misschien nog het moeilijkste

Manon: “Ik vond het geweldig om onze reis zo te visualiseren. Bij de plaatsten die we zeker wilden bezoeken, staken we opvallende prikkers. Zo ontstond er al snel een globale route. Ik sorteerde al mijn verzamelde knipsels: bezienswaardigheden, leuke plekken om te overnachten en mooie wandel- en fietsroutes. Zo ook met de ideeën op mijn Pinterest borden, die kamde ik helemaal uit. Wat echt de moeite waard was én redelijk op de route lag, schreef ik op een briefje. Bijvoorbeeld het Modern Museet museum in Stockholm. Daar wil ik al zo lang naar toe. En alleen die briefjes haalden onze prikbord-kaart. Zo stelden we helemaal zelf onze reis samen. Fantastisch toch?”

Zo leuk kan een voorbereiding zijn

Bram: “Het was een hele klus maar ontzettend leuk. Avonden lang zaten we aan de keukentafel, naast elkaar achter de laptop. Dan haalden we het bord erbij en puzzelden ons suf op routes en bezienswaardigheden. Steeds voller werd ‘ie, steeds completer. Steeds ontdekten we weer nieuwe dingen in Zweden en Noorwegen. Moet je nagaan, dan waren we er nog niet eens geweest.”
Manon: “Zo leuk kan een voorbereiding dus zijn. Ik kan het iedereen aanraden. Het geeft overzicht, voorpret en is inspirerend. Door mijn enthousiasme wilden collega’s zelfs hier komen kijken naar ons reis bord. En een aantal vrienden wil nu ook ineens naar Scandinavië. Leuk toch?”

Dus onze tip: maak-Een-Reismuur;

1.    Kies een muur in huis. Liefst waar je vaak langsloopt en even kunt gaan staren of wegdromen.
2.    Met een stuk zachtboard en een landkaart maak je een prikbord. Mijn advies: lekker groot! Je zult zien dat je snel ruimte tekort komt.
3.    Aan de zijkanten prik je alles wat je al hebt verzameld over dat land; uitgescheurde artikelen, de tips van je collega, plaatjes uit tijdschriften, folders van de vakantiebeurs. Alles hangt nu op één plek, dat voelt heerlijk overzichtelijk.
4.    Begin met het markeren van plaatsen die je zeker wil bezoeken. Dat kan met punaise pinnetjes maar ook met vlaggetjes of -ik noem maar wat- van die papieren parapluutjes. Mij kan het niet vrolijk genoeg zijn.
5.    Heb je de route min of meer bepaald, dan kun je briefjes langs die weg gaan prikken. Of gezellig gekleurde kaartjes waarop je de dingen schrijft die je wil doen of zien. Zo ontwerp je je eigen reis volledig op maat.
Tip: Plan die route niet te strak maar hou ruimte voor spontane acties. Zo zijn wij bijvoorbeeld wat langer gebleven in Värmland, een prachtige regio in Zweden. Daar hadden we de mogelijkheid de rivier af te zakken op een vlot van boomstammen. Ben blij dat we dat konden doen. Dus: lang leve een flexibel reisschema!

Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Meest gelezen:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.