Meditatie gaf voor mij invulling aan de donkere avonden

Joost (53) vond die lange winteravonden maar niets en daarnaast lag hij in zijn bed vaak te piekeren. Meditatie gaf hem een oplossing voor beide situaties.
Joost: “Een piekeraar kan ik wel zijn. Zeker in bed als ik niet kan slapen. Ik ben graag actief bezig; ’s zomers altijd op fietsvakantie en ik tennis fanatiek. Maar in de donkere wintermaanden zat ik ’s avonds vooral achter mijn laptop, veel te lang te werken. Helemaal niet goed natuurlijk, daar had mijn vrouw gelijk in. En als je tot het laatste moment ‘aan’ staat, dan kun je de slaap niet vatten. Een collega wees me op meditatie en daar ben ik me in gaan verdiepen.
Mijn avondprogramma -werken, tv kijken, klussen- heb ik langzaam afgebouwd. Dat werkte al goed om mijn hoofd wat leger te maken voor bedtijd. Vervolgens een avondmeditatie. Dat doe ik nu al twee jaar en het bevalt me uitstekend. Zelf doe ik het op bed voordat ik ga slapen. Een geleide meditatie door middel van een app waarbij je rustige geluiden hoort en een stem die je leidt. Het helpt me te focussen op mijn ademhaling en maakt me echt rustig. Soms doe ik een meditatie van 40 minuten en dan weer een kortere van bijvoorbeeld 10 minuten. Zelf gebruik ik de app ‘meditation moments’ omdat daar veel keuze is; voor elk moment is we wel een passende meditatie. Mijn slaap is dieper geworden en ik word uitgerust wakker. Piekeren is verleden tijd. Meditatie is voor mij een onmisbaar avondritueel geworden.”

Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Meest gelezen:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.