Een winterdip, fabel of feit?

Voel je je de laatste tijd minder blij? Ben je vermoeider? Misschien heb je last van een winterdip. Dat is geen verzinsel maar logisch te verklaren. Het goede nieuws: je kunt er zelf wat aan doen.

Een winterdip, de keerzijde van knusse wintermaanden

De donkere wintermaanden met kaarsjes, kachel en knusheid; ze zijn vaak gezellig. Toch heeft een kwart van alle Nederlanders last van de winterblues en dat heeft alles te maken met licht. Daar weet lichtspecialist Jan Denneman alles vanaf. Hij is oprichter van de Good Light Group; een stichting die het belang van goed licht benadrukt: Een winterdip, winterblues of winterdepressie; dat is geen verzinsel. Het is een specifieke vorm van depressie en bestaat wel degelijk.

Wat maakt een winterdip?

De winterdip is gekoppeld aan lichtgebrek in de wintermaanden. Dat zit zo: als de dagen korter zijn, neemt de lichtsterkte van de zon af en komt de zon later op. Je bent minder vaak en minder lang buiten en krijgt zo een tekort aan daglicht. Dat ontregelt je biologische klok. Maar die kun je zelf herstellen door iets toe te voegen aan je dag, namelijk: licht!
De effecten van licht op je gezondheid en je stemming zijn enorm. Goed licht is net zo belangrijk als gezond eten en gezonde lucht. Je bent overdag fitter, je stemming is opgewekter en je hebt een betere nachtrust. Overdag hebben we veel licht nodig. Dat lukt niet met gezellige lampjes in huis. Buitenlicht is 10 tot 100x sterker dan binnenlicht. Voor genoeg gezond licht ga je dus lekker naar buiten.’’

Waaraan herken je een winterdip?

  • Grote behoefte aan slaap
  • Aanhoudende vermoeidheid
  • Niet fit wakker worden
  • Moeite met concentreren
  • Sombere of depressieve gevoelens 

Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Meest gelezen:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.