Werken na je pensioen? Dit zijn de financiële gevolgen

Sommige mensen tellen de dagen af tot ze met pensioen kunnen. Voor anderen kan deze dag niet lang genoeg worden uitgesteld. ‘Stoppen met werken en achter de geraniums zitten? Nooit!’ Maar hoe zit het eigenlijk financieel? Kun je blijven werken na je pensioen? En welke gevolgen heeft dat op jouw financiële situatie? Wij zochten het voor je uit.

AOW 

Blijf je doorwerken na de pensioengerechtigde leeftijd, of zoek je juist weer werk, dan heeft dit gelukkig geen gevolgen voor de hoogte van je AOW. De AOW gaat namelijk altijd en voor iedereen in vanaf de AOW-leeftijd. De overheid stimuleert sinds 2015 het doorwerken na je pensioen sinds de ‘Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd’.

Aanvullend pensioen 

Heb je een aanvullend pensioen opgebouwd bij een werknemerspensioen opgebouwd bij een pensioenfonds of -verzekeraar? Dan kun je zelf kiezen of je deze wilt laten ingaan. Als je blijft doorwerken kun je:
  • Het aanvullend pensioen laten ingaan vanaf het moment dat je AOW-gerechtigd bent.
  • Het aanvullend pensioen tot maximaal 5 jaar later laten ingaan. Het voordeel van het uitstellen, is dat het pensioen hoger wordt wanneer je het laat ingaan.
  • Het aanvullend pensioen uitkeren via een hoog-laag constructie, waarbij je de eerste jaren een lager bedrag ontvangt, dat na een aantal jaar wordt verhoogd. 
Vlak voor je pensioengerechtigde leeftijd moet je hierover een keuze maken. Denk hier goed over na, want de keuze om het aanvullend pensioen uit te stellen of een hoog-laag constructie te ontvangen, kun je maar eenmalig maken.

Extra pensioenopbouw 

Wanneer je ervoor kiest om door te werken na de AOW-leeftijd, blijf je meestal nog tot de pensioengerechtigde leeftijd (die op dit moment 68 jaar is) je pensioen opbouwen. En zolang je pensioen blijft opbouwen, betaal je ook pensioenpremie.
Zo is het mogelijk om tegelijkertijd werknemerspensioen op te bouwen en onderhand ook werknemerspensioen te ontvangen. Vraag bij je pensioenfonds of verzekeraar na hoe dit in jouw geval geregeld is.

Belastingtarief 

Wanneer je de AOW-leeftijd bereikt val je in een lager belastingtarief. Dus wanneer je blijft werken na je pensioen, houd je netto meer over van het ongewijzigde bruto-inkomen.
Dit klinkt natuurlijk erg voordelig, maar houd er rekening mee dat je wel uiteindelijk belasting bij zult moeten betalen aan het einde van het jaar. Want naast je salaris, ontvang je ook AOW en eventueel jouw aanvullende pensioen. Op je salaris en de AOW-uitkering wordt belasting ingehouden, maar hierbij worden geen extra inkomstenbronnen meegerekend. Aan het einde van het jaar moet je dan belasting bijbetalen.
Wil je dit voorkomen? Vul op de ‘voorlopige aanslag' van de Belastingdienst in. Zo stel je in dat je elke maand een extra bedrag aan belasting moet betalen. Dat heeft als voordeel dat het niet achteraf als verrassing komt.

Langer doorwerken gestimuleerd 

Het kan lonen om langer door te blijven werken. Je hoeft na je pensionering niet langer AOW-premie te betalen en houdt hierdoor netto meer salaris over. Je blijft werknemerspensioen opbouwen terwijl je onderhand ook ontvangt. En daarnaast betaal je ook minder belasting. Deze regelingen zijn in jouw voordeel, om je te stimuleren om langer te werken. Maar uiteindelijk is de keuze aan jou.

Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Meest gelezen:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.