Waar moet je aan denken als je bijna met pensioen gaat?

Je pensioen staat voor de deur. Nog een paar maanden te gaan en dan bereik je de pensioenleeftijd. Voordat je heerlijk achterover kunt leunen, moeten er nog wel een aantal keuzes worden gemaakt. Als je nu alvast over de volgende vragen nadenkt, ben je goed voorbereid en kun je binnenkort met volle teugen van je pensioen genieten.

Wanneer gaat je pensioen in? 

Wanneer je AOW basispensioen ingaat ligt al vast. Maar je kunt zelf bepalen wanneer je werknemerspensioen ingaat. Zowel het vervroegen als het uitstellen van die datum is mogelijk, zolang je je aan deze voorwaarden houdt:
  • Het werknemerspensioen mag je zo vroeg in laten gaan als je zelf wil, maar houdt dan wel rekening met een kleiner pensioen.
  • Het werknemerspensioen mag je maximaal 5 jaar uitstellen.

Vaste uitkering of hoog-laag pensioen?

Welk bedrag laat je uit je werknemerspensioen uitkeren? Je kunt kiezen voor een vaste uitkering of voor een bedrag dat in de loop der tijd verandert.
Bij een vast bedrag blijft het bedrag altijd hetzelfde vanaf het moment dat je pensioen ingaat. Bij een hoog-laag pensioen kun je ervoor kiezen je pensioen voor een beperkte tijd van vijf tot tien jaar te verhogen of te verlagen. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld de hypotheek bijna hebt afgelost en voor die laatste jaren aflossen wat extra geld nodig hebt.

Wanneer gaat je lijfrente in?

Wanneer wil je de lijfrente laten ingaan? Wil je dit vanaf het moment dat je met pensioen bent of wil je nog iets langer wachten?
Je kunt de lijfrente meteen laten uitkeren, dan begin je vanaf de AOW-leeftijd met het uitkeren van de lijfrente in minimaal 5 jaar.
Als je het geld nog niet nodig hebt, kun je het uitkeren ook nog even uitstellen. Je kunt gebruik maken van de mogelijkheden die banksparen biedt: het lijfrentekapitaal wordt gestort op een rekening waar je rente over krijgt.

Ouderdomspensioen en partnerpensioen ruilen

Ook moet je erover nadenken of je een deel van je ouderdomspensioen inruilt voor een partnerpensioen of andersom.
Je kunt je partnerpensioen inruilen voor een hoger ouderdomspensioen wanneer je geen partner meer hebt of wanneer jouw partner zelf een goed pensioen heeft. En je kunt je ouderdomspensioen deels inruilen voor een hoger partnerpensioen wanneer je partner weinig pensioen heeft opgebouwd. Zo weet je zeker dat je partner een hoger pensioen overhoudt wanneer jij overlijdt.
Misschien heb je nog wel even de tijd, maar denk alvast goed na over de bovenstaande keuzes. Je kunt ze vaak maar één keer maken, waarna ze niet meer omkeerbaar zijn. Met een goede voorbereiding ga jij binnenkort ontspannen met pensioen.

Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Meest gelezen:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.