De voor- en nadelen van deeltijdpensioen

Wat is deeltijdpensioen precies en waarom zou je nu wel of juist niet met deeltijdpensioen gaan? Wij zetten de voor- maar ook de nadelen uiteen om te kijken voor wie deeltijdpensioen een goed idee is en voor wie niet. 
 
Als je besluit met deeltijdpensioen te gaan, kies je ervoor om vóór je pensioenleeftijd minder uur per week te gaan werken. Deze uren die je minder werkt kan je als het ware al rekenen als pensioen. Ze worden daarom financieel opgevangen door een deel van je al gespaarde pensioengeld. Hierdoor blijft je maandelijkse salaris vaak alsnog gelijk. Op de dagen dat je nog wel werkt, blijf je pensioen opbouwen. Maar wat zijn nu de voor- en nadelen van zo’n regeling en wanneer beslis je om wel of niet met deeltijdpensioen te gaan?

Veel onzekerheid over het gebruik van de deeltijdpensioen regeling

Hoewel deeltijdpensioen de afgelopen jaren een ware opmars aan het maken is, blijkt uit onderzoek dat er toch nog veel onduidelijkheid over de regeling bestaat. Zo blijkt uit onderzoek van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (Nidi) dat twee derde van de ondervraagden van zestig jaar en ouder wel interesse heeft in deeltijdpensioen, maar slechts 11% er ook daadwerkelijk gebruik van maakt. Een groot deel van de ondervraagden geeft aan financiële nadelen te zien en 20% vindt de regels van deeltijdpensioen maar ingewikkeld. Eerder schreven we al een artikel over deeltijdpensioen en de regelingen hiervan, om de voornaamste regels uit te lichten.

De voordelen van deeltijdpensioen 

De voordelen van met deeltijdpensioen gaan zijn bijna voordehand liggend; 
  • Je werkdruk zelf bepalen in de jaren tot je pensioenleeftijd.
  • Verlaag je de overgang naar pensioen, want gedeeltelijk stoppen lijkt al meer op echt stoppen dan doorgaan tot de laatste dag. 
  • Extra vrije tijd creëren. Zodat nu je nog fit en gezond bent extra kunt genieten van het leven. Misschien heb je wel kleinkinderen gekregen waar je wat meer aandacht aan wilt besteden, of heb je een hobby waar je graag wat meer tijd in stopt. 
  • Gelijktijdig pensioen met je partner, die al op pensioenleeftijd is en zo kunnen jullie op deze manier al wat meer samen van de vrije tijd genieten.
  • Blijf je toch betrokken bij de maatschappij. 
  • Pensioenopbouw loopt gedeeltelijk door, over de uren die je nog wel werkt. 

De nadelen van deeltijdpensioen

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, al deze voordelen van met deeltijdpensioen gaan. En dat is het in sommige gevallen ook. Want naast al deze voordelen, zitten er heus ook nadelen aan deze regeling. 
  • Je bouwt tot aan je pensioendatum minder pensioen. Op. Doordat je over een langere periode minder gaat werken, bouw je ook minder op. 
  • Je pensioenpot wordt kleiner. Het pensioengeld dat je zal ontvangen wanneer je daadwerkelijk volledig met pensioen gaat, zal dan ook een stuk minder hoog uitvallen dan wanneer je niet met deeltijdpensioen gaat. Want het pensioengeld dat je over de jaren hebt opgebouwd moet over een langere tijd uitbetaald worden 

Doen of niet doen: Ga jij met deeltijdpensioen?

Wanneer je de beslissing maakt om met deeltijdpensioen te gaan, is het belangrijk om er vooraf over na te denken hoe je leven er uit ziet op het moment dat je volledig met pensioen gaat. Want de beslissing om met deeltijdpensioen te gaan heeft invloed op het pensioengeld dat je ontvangt wanneer je echt met pensioen gaat. 
De vraag is dus of je liever nog even volledig doorwerkt tot je pensioenleeftijd en daarna volledig geniet van alles wat je hebt opgebouwd. Of dat je besluit al eerder rustig aan te gaan doen, nu je nog fit en gezond bent. In de wetenschap dat je wat zuiniger moet gaan leven dan je misschien in eerste instantie van plan was te doen. En dan moet je er dus op zijn minst zeker van zijn dat, wanneer je met deeltijdpensioen gaat, je voldoende overhoudt voor een comfortabel leven tijdens je pensioen. 

Maak een volledig financieel overzicht van jouw situatie

Wat je dus het beste kan doen is bedenken hoe je wilt dat jouw leven er de komende jaren uit gaat zien en wat je hier financieel voor nodig hebt. En dan niet alleen de komende vijf jaar, maar ook de jaren daarna, wanneer je met volledig pensioen bent. Vervolgens creëer je zelf, of met behulp van een financieel adviseur een overzicht van hoe jouw inkomsten en uitgaven er uit gaan zien. Zowel tijdens die laatste jaren voor je pensioen, als wanneer je daadwerkelijk met pensioen bent. Deze scenario’s leg je naast elkaar waardoor je precies kan zien wat voor jou de beste optie is. Het is wellicht niet iets waar je om staat te springen om je schaarse tijd aan te besteden, maar het is echt de moeite waard om deze beslissing weloverwogen te maken. Het kost je misschien een paar dagen tijd, om vervolgens jarenlang plezier van te hebben. 
 

Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.