We hebben steeds meer invloed op ons pensioen. Welke keuzes passen bij jou?

Er verandert veel in ons pensioenstelsel. Hierdoor krijgen we steeds meer invloed op ons eigen pensioen. Waar je pensioenuitkering af wilt sluiten, of je kiest voor beleggingen of op welk moment de pensioenuitkering start. Precies wat we willen, zo blijkt uit onderzoek. Nederlanders willen een eigen pensioenpot, binnen een regeling die individuele keuzes mogelijk maakt. Bijvoorbeeld over de zekerheid van de uitkeringen straks of de mogelijkheid om een hogere pensioenuitkering te krijgen dankzij het variabel pensioen op basis van beleggingen. Pensioen sluit zo beter aan op onze persoonlijke wensen rond het inkomen voor later.‍

Wat zijn de mogelijkheden voor mij?

Een belangrijke beweging in ons pensioenstelsel is dat er door werkgevers steeds vaker een pensioenregeling wordt gekozen met een premieovereenkomst. Dit gebeurt niet alleen vanwege kostenbeheersing, maar ook omdat het jou als deelnemer meer flexibiliteit en meer zicht op een toereikend pensioen biedt. Bij een premieovereenkomst wordt er een vaste pensioenpremie afgedragen, waarmee deels via beleggingen een individueel pensioenkapitaal wordt opgebouwd. Vaak heb je als deelnemer de keuze om te bepalen hoe offensief of defensief er wordt belegd. Op je pensioendatum kan jij met dit kapitaal een pensioenuitkering afsluiten die het best past bij jouw persoonlijke wensen, bij de aanbieder die jou het meest aanspreekt. Je kunt kiezen voor een zekere vaste uitkering, maar bijvoorbeeld ook voor een variabele uitkering die meebeweegt met de waarde van de beleggingen. Ook kan je bijvoorbeeld kiezen voor een uitkering die in het begin meer uitkeert en later juist minder.

Heb ik pensioenkapitaal opgebouwd met een premieovereenkomst?

De kans is groot dat jij ook via een premieovereenkomst pensioenkapitaal opbouwt of hebt opgebouwd. Dat betekent dat jij op pensioendatum hiermee ook een persoonlijke uitkering kan aanvragen. Om je maandelijkse uitkering te ontvangen dien je van dit kapitaal een periodieke uitkering aan te kopen. Het Direct Ingaand Pensioen biedt hiervoor mogelijkheden, die waarschijnlijk aansluit bij jouw persoonlijke behoefte. Er zijn diverse keuzemogelijkheden. Rekening houdend met de eisen van de wet, bepaalt jij in overleg met jouw adviseur of:
  • Je een gelijkblijvende uitkeringen wilt ontvangen tot aan overlijden 
  • Je een variabele uitkering wilt ontvangen die meebeweegt met beleggingsresultaten. Hierdoor wordt de uitkering hoger als de beleggingsresultaten goed zijn in een jaar, maar ook lager als de beleggingsresultaten tegenvallen
  • Je een hoog-laag uitkering wilt die in de eerste jaren van je pensioen hoger zal zijn dan in de latere jaren. 
  • Je een nabestaanden pensioen wilt voor je partner en hoe hoog dit moet zijn
  • Uitkering wilt ontvangen per maand, kwartaal, halfjaar of per jaar
Je krijgt mogelijk van je pensioenuitvoerder een aanbod om het ‘Direct Ingaand Pensioen’ bij hen af te sluiten. Zij zullen een voorstel doen wat je per maand zal ontvangen gedurende de rest van je leven. Echter, loont het vaak de moeite om nog een offerte aan te vragen, dit kost niks en kan honderden euro’s per jaar extra opleveren! Het aanvragen van een extra offerte kan heel gemakkelijk. Mocht je er niet uitkomen dan kan je ook altijd de pensioencoach raadplegen, deze coach helpt je door de verschillende stappen heen.
Ga jij bijna met pensioen en bouw je pensioen op via een premieovereenkomst? Dan is het interessant om te informeren naar de mogelijkheden.

Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Meest gelezen:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.