Laad jezelf op voor die laatste jaren richting je pensioen: Ga met onbetaald verlof

Als werken je steeds zwaarder valt is (deels) met pensioen gaan niet je enige optie. Het is ook mogelijk om met onbetaald verlof te gaan en je op te laden voor die laatste jaren voor je pensioen. Zodat je deze vol energie volmaakt, in plaats van ze met moeite ‘uit te zingen’.
Wanneer het einde in zicht is lijkt het wellicht alleen maar moeilijker om nog de motivatie op te brengen elke dag vol goede moed naar je werk te gaan. Je weet dat je er bijna bent, maar die laatste paar jaar lijken wel kruipend voorbij te gaan. Je ergert je aan de verandering op het werk en staat minder open voor grote uitdagingen. Wat het werk eigenlijk alleen maar saaier maakt en er voor zorgt dat je in de ochtend nog meer moeite hebt om je bed uit te komen. Je komt eigenlijk in negatieve een vicieuze cirkel terecht.

FIRO moedigt aan: Ga met onbetaald verlof en kom herboren terug

Maar zo hoeft het niet te gaan, er is een manier om jezelf hieruit te halen. Eigenlijk precies het idee achter FIRO, dat staat voor financial independence retire often. Een beweging met de overtuiging dat gewoon maar doorwerken niet je enige optie is. En het aanmoedigt om een tijdelijke pauze van je werk te nemen, om vol energie weer aan die laatste jaren te beginnen.

Met (deeltijd)pensioen gaan is niet altijd de beste keuze

Wanneer je merkt dat het plezier in je werk ver te zoeken is kan je er natuurlijk voor kiezen om met vervroegd pensioen of deeltijdpensioen te gaan. Maar daar zitten naast de overduidelijke voordelen ook een aantal financiële nadelen aan. Het grootste nadeel is dat je deels of geheel stopt met het opbouwen van je pensioen. En daarnaast ook al eerder dan gepland aanspraak doet op je al opgebouwde pensioengeld. Wat erop neer komt dat je minder pensioen overhoudt voor wanneer je daadwerkelijk je pensioenleeftijd hebt bereikt.

Blijf sparen voor je pensioen en ga met onbetaald verlof

Een andere interessante optie is, om voor een bepaalde periode met onbetaald verlof te gaan. Het grote voordeel van met onbetaald verlof gaan, is dat je pensioen blijft opbouwen. Natuurlijk zal je voorafgaand aan je verlof genoeg moeten sparen om je verlof te overbruggen, maar je komt niet aan dat gespaarde geld dat je eigenlijk voor later had weggezet. Bovendien is onbetaald verlof voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld een half jaar. Daarna ontvang je gewoon weer het inkomen dat je gewend bent. Het geeft je hiermee de kans om uit de sleur te komen en nieuwe energie en inspiratie op te doen, zonder rigoureuze beslissingen te hoeven nemen over je toekomst.

Waarom jouw werkgever het opnemen van onbetaald verlof toejuicht

Je eerste gedachte is misschien dat je werkgever het nooit goed zal vinden wanneer jij met onbetaald verlof wilt gaan. Maar het zal je verbazen hoeveel werkgevers hun werknemers hierin steunen. Zo geeft Margo van Wijgerden (woordvoerder hr-zaken bij Rabobank) in het FD aan, dat sabbaticals zelfs worden toegejuicht. Het opnemen van onbetaald verlof wordt gezien als een stukje zelfontwikkeling. En dat is niet alleen goed voor de werknemer zelf, maar uiteindelijk ook voor de werkgever. Want als een werknemer na het verlof weer gretig en vol energie terugkeert op de werkvloer, is dit uiteindelijk ook beter voor het bedrijf. Belangrijk is wel hoe je jouw aanvraag voor onbetaald verlof onderbouwd. Je kunt natuurlijk zeggen dat je de komende vijf maanden met je voeten omhoog op de bank wilt gaan Netflixen. Maar wanneer je zegt dat je de tijd wilt nemen om die ene cursus te volgen is dit natuurlijk interessanter voor je werkgever.

Wat te doen in je onbetaalde verlof

Dat brengt je gelijk bij de volgende vraag; wat ga je dan doen in de tijd dat je met onbetaald verlof bent. Hoe zorg je ervoor dat je voldoening haalt uit die plotseling verkregen vrije tijd en vol energie weer kunt terugkeren. Er zijn natuurlijk ontelbaar veel dingen te bedenken, maar we zetten zes ideeën voor je op een rij:
  • Word projectmanager van je eigen huis: Zou jij heel graag de leiding nemen over het bouwen of verbouwen van je eigen huis, maar heb je op dit moment geen idee waar je de tijd vandaan moet halen? Een pauze van je werk geeft jou de ideale gelegenheid om je volledig te kunnen storten op een dergelijk groot project.
  • Duik de natuur in: Het zal je verbazen hoeveel het met je mentale gezondheid doet wanneer je de natuur opzoekt. Ook in Nederland zijn hier genoeg mogelijkheden voor. Ga bijvoorbeeld de uitdaging aan en bewandel het Pieterpad. In je verlof heb je genoeg tijd om jezelf eerst goed voor te bereiden.
  • Ga voor die positie als voetbaltrainer: Droomde jij er stiekem van voetbaltrainer op hoog niveau te worden? Het is nog niet te laat, je moet er alleen de tijd voor vrijmaken. Neem die break en volg die opleiding tot voetbaltrainer.
  • Zet die webshop op: Misschien ben je al een tijdje bezig met het maken van je eigen grafische kunstwerken of prachtige terrariums. Maar heb je het altijd te veel werk gevonden een webshop op te zetten. Een paar maanden is genoeg om jouw kunstwerken in de markt te zetten.
  • Eindelijk ruimte voor die droomreis: Met een vaste baan lukt het vaak niet langer dan drie weken op vakantie te gaan. Maar wanneer je met onbetaald verlof gaat, heb je eindelijk de gelegenheid om die reis naar Australië te maken of rond te trekken door Zuid-Amerika.
  • Schrijf een boek, maak een film: Loop jij al jaren met een verhaal in je hoofd, maar heb je nooit de rust kunnen vinden het op te schrijven? Of heb je dat script al liggen, maar heb je geen idee waar je de tijd vandaan moet halen om het tot leven te brengen? Bedenk eens hoe geïnspireerd je terug naar je werk zal keren wanneer je jouw creativiteit eindelijk de vrije loop hebt kunnen laten.

Financiële voorbereiding voor je verlof

Wellicht dat je door deze ideeën ook geïnspireerd raakt een tussentijdse retirement in te lassen. Wat zou jij willen doen als je een paar maanden vrij zou zijn? Het kan nooit kwaad eens te informeren naar de mogelijkheden bij jouw hr-afdeling. En als je nog niet genoeg spaargeld hebt om met onbetaald verlof te gaan, kijk dan eens hoeveel je per maand opzij kan zetten om te sparen voor je toekomstige verlof. Hierbij is het goed om te bedenken wat je in je verlof wil gaan doen. Want voor het maken van een wereldreis zal je meer moeten sparen dan voor het bewandelen van het Pieterpad. Maar het hoeft dus niet bij dromen te blijven, een goed financieel onderbouwd plan biedt veel mogelijkheden.

Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Meest gelezen:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.