Kan jij al eerder stoppen met werken? Bereken het in 5 stappen

Eerder stoppen met werken, veel mensen dromen ervan. Meer tijd om te reizen, om door te brengen met je (klein)kinderen, om vrijwilligers werk te doen of om simpelweg vaker Netflix kijken. Het vergt wat rekenwerk om te kunnen bepalen of je eerder kan stoppen met werken. Vooral financieel is het verstandig om daar goed naar te kijken.

Jouw eigen berekening in 5 stappen:

Zet in de volgende 5 stappen alles voor jezelf op een rij en je weet gelijk waar je echt aan toe bent. Het kost misschien even tijd, maar is het meer dan waard.

1. Bekijk hoeveel je straks netto te besteden hebt

De Pensioenfederatie heeft een handige app gemaakt waarin je kunt zien wat je netto (AOW en pensioen) te besteden hebt wanneer je met pensioen gaat. Deze Pensioenchecker app laat ook zien wat je netto te besteden hebt als je eerder met pensioen gaat. Je kunt dan direct berekenen wat je extra moet sparen om een hoger pensioeninkomen te krijgen.  
De app werkt als volgt:
  • Bevestig het gebruik van jouw gegevens  
  • Bekijk wat je netto te besteden inkomen is (klik op ‘Verhogen?’ in de onderste balk)
  • Bekijk wat eerder stoppen voor je inkomen betekent (klik op ‘Eerder stoppen?’ in de onderste balk) en pas je leeftijd aan met de + en de -.  
  • Bekijk wat extra sparen naast je pensioen betekent (klik op ‘Verhogen?’ in de onderste balk) en pas het bedrag dat je extra wil sparen aan met de + en de -.  
    Download de app hier

2. Maak een overzicht van je financiële bezittingen

De Pensioenchecker geeft een goede indicatie van je pensioeninkomen. Je je kunt echter geen andere financiële bezittingen in de berekening meenemen die je pensioeninkomen wel kunnen verhogen. Denk hierbij aan het spaargeld dat je al hebt, beleggingen, lijfrentes en de overwaarde van je huis. Deze bezittingen kun je gebruiken als aanvulling op je pensioeninkomen en AOW.  
Om het niet te complex te maken kun je de waarde van al je financiële bezittingen bij elkaar optellen. Stel dat je verwacht na je pensioen nog 25 jaar te leven, dan kun je dit totale bedrag delen door 25. Deel dit bedrag nogmaals door 12 (het aantal maanden per jaar) en je komt uit op het bedrag dat je per maand extra te besteden hebt tijdens je pensioen.

3. Bereken je maandelijkse uitgaven

Waarschijnlijk heb je met het te besteden bedrag al een gevoel of dit genoeg is of niet. Als je meer zekerheid wilt dan kun je schatten wat je maandelijkse uitgaven zullen zijn tijdens je pensioen. Begin daarbij met je huidige maandelijks uitgaven. Deze kun je bijvoorbeeld berekenen door een uitdraai te maken van de transacties van je bankrekening(en).  
Als je met pensioen gaat, zullen je uitgaven veranderen. Maak een schatting van wat je verwacht meer of minder zult uitgeven en neem dit dan mee in de berekening van je maandelijkse uitgaven. Als je het lastig vindt om dit in te schatten, kun je gebruik maken van het Persoonlijk Budgetadvies van het Nibud gebruiken. In deze tool kun krijg je op basis van je leeftijd en gezinssamenstelling een indicatie krijgen van wat je uitgaven zullen zijn.

4. Neem ook grote uitgaven mee

Wil je een grote reis gaan maken als je met pensioen gaat? Ben je van plan om je kinderen financieel bij te staan, of heb je andere grote uitgaven gepland? Neem deze dan mee in je berekening. Wanneer je grote uitgave eenmalig is, kun je het bedrag aftrekken van je financiële bezittingen (in stap 2). Als je uitgaven maandelijks terugkomen, neem ze dan mee in de berekening van je maandelijkse uitgaven (in stap 3).  

5. Bereken of je eerder kan stoppen met werken

Nu je je maandelijkse besteding en verwachtte uitgaven berekend hebt, kun je berekenen of je eerder kunt stoppen met werken. Heb je meer te besteden dan je nodig denkt te hebben tijdens je pensioen? Dan kan je eerder stoppen of minder gaan werken. Gefeliciteerd! Komt je inkomen lager uit dan het bedrag dat je maandelijks nodig denkt te hebben? Dan kan je niet eerder stoppen. Vrees niet, vaak zijn er nog mogelijkheden om bij te sparen of op andere manieren je pensioeninkomen te verhogen. Ook kun je jouw doelen bijstellen of besparen op je uitgaven dat je toch eerder kunt stoppen met werken.

Kom je er niet uit?

We realiseren ons dat dit een simpele versie van een complexe berekening is. Kom je er niet uit? Dan raden we je aan om iemand met verstand van financiën te vragen, zoals je buurman, collega, een vriend of kennis. Heb je een complexere situatie? Raadpleeg dan jouw financieel adviseur of een adviseur bij jou in de buurt. Deze vind je snel en makkelijk via Advieskeuze.nl.

Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Meest gelezen:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.