Help, mijn partner gaat met pensioen

Het klinkt misschien ideaal. Jij en je partner eindelijk allebei met pensioen. Jullie praten al jaren over die reis die jullie gaan maken. Jullie kunnen niet wachten tot jullie samen kunnen oppassen op de kleinkinderen of lekker doordeweeks eropuit trekken.. Na je pensioen ga je eindelijk weer tijd aan jezelf én aan elkaar besteden. Of tenminste, dat is het idee. In werkelijkheid kan het pensioen een grote proef voor je relatie zijn. En hoewel hier maar weinig over wordt gepraat, strandt een groeiend aantal huwelijken rond deze periode. Hoe voorkom je dat je elkaar gillend gek maakt?

Een nieuwe levensfase voor beiden

Beiden zijn jullie gewend jullie eigen leven te leiden. Jullie hadden een vast ritme. Je partner ging ’s ochtends naar zijn of haar werk, terwijl jij naar je eigen werk ging of al van je pensioen genoot. En nu zit je partner opeens op de bank. Voor een buitenstaander lijkt het een luxe: samen alle tijd van de wereld. Toch zijn er talloze redenen waarom het pensioen van je partner zo lastig is. Jullie zijn nu beiden thuis en zitten te dicht op elkaars lip. De kinderen zijn het huis uit en werk is geen afleiding meer. Daarmee speelt vaak een gebrek aan zingeving een rol. Structuren en ritmes vallen opeens weg, want het werk is niet meer leidend in hoe jullie je dag invullen.

Het Retired Husband Syndrome

Wat vaak ook een rol speelt is dat de kostwinner opeens niets meer om handen heeft en zich bemoeit met zaken die voorheen niet belangrijk genoeg waren om ruzie over te maken. In de media wordt dit het Retired Husband Syndrome genoemd: doordat de man opeens zeeën van tijd heeft, maakt hij zijn vrouw gek. Uiteraard kunnen de rollen ook omgedraaid zijn. Opeens heeft je partner een mening over het huishouden. Er moeten andere boodschappen worden gedaan en het vlees wordt niet op de juiste manier klaargemaakt. Je krijgt opeens commentaar op de manier waarop je al jaren dingen doet.

‍Wat zijn jullie verwachtingen?

Waar het vaak fout gaat, is al bij de verwachtingen. Wat verwacht je van het pensioen? En hoe ziet je partner de toekomst? Voor de een is het pensioen het moment om op eigen hobby’s te focussen, om tijd alleen door te brengen en om enkel te doen waar jij zin in hebt. De ander ziet een pensioen misschien juist als het moment om eindelijk tijd met elkaar door te brengen, om samen op reis te gaan en gezamenlijke hobby's te zoeken. Doordat jullie een ander verwachtingspatroon hebben, kan dat al snel tot irritaties leiden.

Communicatie staat voorop

De enige manier om dit te voorkomen is door van te voren goed met elkaar te bespreken hoe jullie het pensioen voor jullie zien. Welke invulling willen jullie beiden aan jullie dag geven? En hoeveel tijd willen jullie samen doorbrengen? Door dit te bespreken, kunnen jullie een oplossing vinden die past voor jullie beiden. Vooral wanneer jullie elkaar vaker zien dan ooit, is communicatie van groot belang.

De tips van andere om samen met pensioen te zijn

Maak je je nog steeds zorgen? Gelukkig zijn er ook veel stellen die zeggen dat hun relatie alleen maar beter werd na het pensioen.

1. Ga op vakantie

Direct op vakantie na het afscheid op het werk bleek voor veel stellen een goed begin. Zo kun je echt even tijd voor elkaar nemen, zonder de dagelijkse sleur. In een andere omgeving heb je de tijd je verwachtingen te bespreken en kun je tot rust komen. Dit hoeft heus niet gelijk een wereldreis te zijn, maar een leuke dagtrip in Nederland met een overnachting erbij of een korte rondreis kunnen al voldoende zijn

2. Creëer je eigen plek in huis

Door thuis je eigen kamer of hoekje in te richten - enkel en alleen voor jou - kun je jezelf afsluiten. Hier kun je nieuwe hobby’s ontdekken of rustig de krant lezen. En de regel is, op jouw plek ben jij de baas.

3. Herverdeel taken

Na een leven van hard werken, zitten jullie opeens thuis. De een heeft zich misschien nooit eerder met het huishouden bemoeid en de ander keek nooit om naar de tuin. Het is logisch dat je partner dan ook niet direct het gevoel heeft dat het huishouden of de tuin nu een gezamenlijke taak is. Geef elkaar de ruimte om de nieuwe taakverdeling uit te testen. En dit mag op de eigen manier. 

4. Nieuwe hobby’s

Een groot deel van de irritaties komen voort uit het feit dat je partner na het pensioen niet meer weet hoe hij of zij zingeving geeft aan het leven. Probeer jouw geliefde erbij te helpen en samen de mogelijkheden te bespreken: vrijwilligerswerk, bijklussen, nieuwe hobby's, studeren.

5. Heb geduld met elkaar

Hoewel het natuurlijk verleidelijk is om je partner zo snel mogelijk ook van de bank af te krijgen, is het niet makkelijk voor hem of haar. Na een leven lang hard te hebben gewerkt, moet je partner wennen aan het pensioen. Door te verwachten dat je partner meteen klussen oppakt en hobby zoekt, krijgt hij of zij het waarschijnlijk al snel benauwd. Je kunt jouw geliefde beter de tijd gunnen en met elkaar blijven praten. 
Maar laten we eerlijk zijn, het is moeilijk wanneer je partner opeens thuis zit. Ook voor jou. En je bent zeker niet de enige die dit ervaart. Je moet weer naar een nieuwe balans zoeken in je relatie. En dat is een hele uitdaging.

Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Meest gelezen:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.