Deeltijdpensioen: moet je doen

Elke dag staan de kranten vol over de verhoogde pensioenleeftijd en ook jouw eigen pensioen komt steeds meer in zicht. Enerzijds kun je niet wachten tot het moment dat je alle tijd hebt om nieuwe hobby’s op te pakken. Anderzijds zie je op tegen het moment dat de werk - en hiermee het dagelijks ritme - wegvalt. Wist je dat er ook zoiets als deeltijd pensioen bestaat? Misschien is dit voor jou de ideale middenweg. Dat zijn de voordelen van werken en pensioen bij elkaar.
Steeds meer mensen kiezen ervoor om al voor de pensioenleeftijd minder te gaan werken. Volgens het CBS werkte in 2018 een op de zes mannelijke zestigplussers in deeltijd. Toch zijn er nog heel veel mensen niet op de hoogte van deze optie.

Waarom deeltijdpensioen? 

Van de een op de andere dag met pensioen gaan is voor veel mensen een enorme overgang. Plotsklaps verandert je leven. Door met deeltijdpensioen te gaan, krijg je geleidelijk de kans om te wennen. Je kunt rustig bedenken wat je wilt doen met je vrije tijd en hebt de kans om nieuwe hobby’s te ontdekken en nieuwe contacten te maken buiten je werkkring om. Aan de andere kant kun je nog steeds voldoening halen uit het werk dat je al jaren doet. Maar dan op een tempo dat bij jou past.
Een ander voordeel van met deeltijdpensioen gaan, is dat je waarschijnlijk nog veel energie hebt omdat je een aantal jaar jonger bent. En deze energie kun je steken in je familie of hobby’s in plaats van in werk alleen. En ook voor je partner is jouw deeltijdpensioen een fijne overgang. Want zo kunnen jullie samen wennen aan dat jij nu vaker thuis zit. 

Hoe werkt het? 

Bij het deeltijdpensioen heb je een parttime salaris, dat wordt aangevuld met een deel van je pensioen. Terwijl je parttime werkt, heb je op deze manier een fulltime inkomen. Dit betekent echter wel dat je pensioenpotje kleiner wordt. Wil je liever niet het bedrag dat je hebt gespaard aanraken? Je hoeft er geen gebruik van te maken. Wanneer je van een parttime salaris alleen kunt leven, kun je het pensioen nog een paar jaar uitstellen en simpelweg parttime werken.
Je pensioen mag maximaal vijf jaar voor de AOW-gerechtigde leeftijd ingaan. En let op, je mag maar twee keer je deeltijdpensioen wijzigen, voordat je volledig met pensioen gaat.
De exacte spelregels verschillen per pensioenfonds, dus het ligt aan jouw voorwaarden wanneer je het deeltijdpensioen kunt laten ingaan en hoe groot de uitkering is. Én onderhand blijf je ook pensioen opbouwen met het parttime werk dat je doet.

Past het deeltijdpensioen bij jou? 

Wil je gebruik maken van het deeltijdpensioen? Het is nuttig om dan eerst naar je financiële situatie te kijken en jezelf de volgende vragen te stellen:
  • Kun je ook uitkomen met een parttime salaris?
  • Heb je de ruimte om al eerder geld uit je pensioenpotje op te nemen?
  • Hoeveel geld wil je nog inleggen voor je pensioen met het parttime werk?
Deze overwegingen helpen je te kiezen of het deeltijdpensioen bij jou past. Zo kun je langer genieten terwijl je nog gezond bent en rustig wennen aan het pensioen. Natuurlijk is het wel iets om met je werkgever en het pensioenfonds te bespreken. Deeltijdpensioen is geen wettelijk recht, maar veel werkgevers staan er tegenwoordig wel voor open!

Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Meest gelezen:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.