Jouw pensioen bucketlist: afvinken maar!

“Later als ik met pensioen ben…” Je hebt vast wel dromen gehad toen je nog werkte. Wensen die je zou vervullen als je tijd had. En nu is het zo ver. Je bent met pensioen. Tijd om te beginnen met het afstrepen van die bucketlist. Heb je nog inspiratie nodig? Wij hebben een lijst met ideeën voor op jouw bucketlist gemaakt.

Voor de avonturier 

Er is nog zoveel te ontdekken. Ga op avontuur en bezoek plekken die je nooit eerder hebt gezien. Dit geeft je een nieuwe kijk op de wereld én op je eigen leven. 

1. Ontdek een nieuw land

Is er een plek op de wereld waar je al jaren naartoe wilt? Nu is je kans. Van dichtbij huis tot een verre bestemming, jij kiest. Daag jezelf uit om elke keer naar iets nieuws toe te gaan.

2. Stedentrip in Nederland

Sla vooral ons eigen land niet over! Er zijn zo veel leuke plekken in Nederland. Ga fietsen, pak een terrasje of bezoek musea.  

3. Ervaar een andere cultuur 

Dompel je onder in een andere cultuur en ervaar de bestemming zoals de locals dit doen. Dit verbreedt je visie op de wereld. Ervaar hoe de nomade, indianen of schapenhouders leven.

4. Bezoek alle werelddelen 

Wedden dat je de eerste bent van je vrienden die ze allemaal kan afvinken?  En terwijl je dat doet, kun je direct een heleboel Werelderfgoed locaties bezoeken,

5. Ga backpacken 

Backpacken alleen voor jonge mensen? Echt niet! Juist wanneer je met pensioen bent is backpacken ideaal, want je kunt gaan en staan waar je maar wilt. En als je even geen zin hebt om te sjouwen dan huur je gewoon een locale taxi die je verder brengt. Er zijn maar weinig mensen die echt fulltime met een rugzak oplopen hoor!

Voor de eeuwige student 

Leren is voor alle leeftijden. Elke dag heb je weer de kans om iets te leren dat je gisteren nog niet wist. Daag jezelf uit en kom uit je comfort zone.  

1. Zoek een nieuwe hobby 

Ook al doe je al jaren met plezier diezelfde hobby, waarom zou je niet eens iets nieuws proberen? Yoga, duiken, gitaarspelen, fotograferen, schilderen, taarten bakken of websites bouwen. Verzin iets geks. 

2. Ga studeren 

Heb je spijt dat je geen kunstgeschiedenis hebt gestudeerd? Of lijkt het je leuk om Chinees of Spaans te leren? Je bent nooit te oud om weer de schoolbanken in te gaan. Begint het te kriebelen? Kijk dan eens op de website van de Vrije Academie voor inspiratie aangaande lezingen en colleges.

3. Overwin je angst 

Iedereen is wel bang voor iets: spinnen, hoogtes, achtbanen of honden. Hoe bijzonder zou het zijn als je je eigen angsten confronteert en er overheen komt?!  Dan ligt er weer een nieuwe wereld voor je voeten

4. Behaal een sportief doel

Na je pensioen hoef je niet achter de geraniums te zitten. Stel jezelf een doel, waardoor het sporten leuk wordt. Dit kan een groot doel zijn zoals een marathon rennen, of een kleiner doel zoals een potje tennis winnen van je partner of het Pieterpad lopen.. 

Voor de levensgenieter 

Heb je wilde dromen die je toch echt eens waar wilt maken? Nu is je kans. The sky is the limit! 

1. Ga naar een groot sportevenement

Kijk je op tv naar de Tour de France, het EK of WK voetbal of de Olympische Spelen? Het is nog veel leuker om er zelf heen te gaan. 

2. Ontmoet je idool

Bezoek het concert van je favoriete zanger of zangeres, ga langs bij een boekpresentatie van je lievelingsschrijver of bezoek een workshop van iemand die je inspireert.

3. Ga naar een festival 

Festivals kennen geen leeftijdsgrens. Neem je partner of vrienden mee en geniet van de muziek of culturele voorstelling. Er zijn verschillende soorten festivals. Deze gaan het hele jaar door, overal in Nederland. Bekijk deze wintertips eens, misschien zit er voor jou wel wat bij.

4. Ga opnieuw op huwelijksreis

Verras je partner met een tweede huwelijksreis. Beleef je mooiste reis samen opnieuw of als je nooit de kans hebt gehad op huwelijksreis te gaan, kun je dat alsnog doen.

Voor de filosoof 

Soms is het mooi om stil te staan bij wat je hebt bereikt en wat je hebt meegemaakt. Of om na te denken over wat je nog wilt doen. 

1. Verdiep je in mindfulness 

Geniet van de momenten en vrijheid die je hebt na je carrière. Neem de tijd voor dingen, plaatsen en mensen die belangrijk voor jou zijn en leef in het moment. Mindfulness blijkt een perfect middel om jezelf die ruimte te gunnen.

2. Schrijf je eigen biografie

Door je verhaal op te schrijven, leer je meer over jezelf. Het schrijven van je biografie is niet alleen een leuke bezigheid, maar is ook mooi om achter te laten voor je familie. 

3. Doe vrijwilligerswerk 

Vrijwilligerswerk geeft zin voor veel mensen. Door een dag per week langs te gaan bij eenzame bejaarden, in het ziekenhuis te werken of soep te maken voor daklozen of immigranten te helpen de Nederlandse taal eigen te maken. Vrijwillgerswerk is er in alle soorten en maten. Maak jij de wereld een klein beetje mooier?

Voor de netwerker 

Terwijl de een energie haalt uit hobby’s, haalt de ander energie uit sociale contacten. Nu je met pensioen bent heb je eindelijk de tijd om meer aandacht aan je familie en vrienden te besteden.

1. Zoek oude vrienden op 

Door de drukte van de afgelopen jaren zijn sommige sociale contacten verwaterd. Zonde! Spoor je oude studievrienden, die buurman van vroeger of je oude leerlingen weer op. 

2. Start een club 

Ben je op zoek naar mensen die jouw passie of hobby delen? Start je eigen club en kom eens per week samen met gelijkgestemden om te praten over auto’s, reizen of boeken of om te schilderen of te tuinieren. 

3. Maak nieuwe vrienden 

Ook na je pensioen kun je nog nieuwe vrienden maken. Nieuwe mensen geven je nieuwe energie en laten je zaken op een andere manier zien. Bekijk de website eens van Klup, daar kan je activiteiten combineren met leuk sociaal contact.

Waar wacht je nog op?

Nu is het moment om je bucketlist af te vinken en te genieten van de mooie ervaringen die je opdoet. Maak je eigen bucketlist met jouw dromen en doelen en begin vandaag nog met het afvinken. Let’s do it!

Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Meest gelezen:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.