De 5 meest gestelde pensioenvragen

Als je bijna met pensioen gaat, ga je nadenken over de nieuwe fase in je leven. Het roept vragen op die je graag beantwoord krijgt. WYZ is er om je te helpen met al jouw vragen die je hebt rondom je pensioen. De meest gestelde vragen hebben we hier op een rijtje gezet.

1. Ik wil eerder stoppen met werken. Wat zijn de gevolgen?

Veel Nederlanders willen al voor hun pensioendatum met pensioen gaan. Heb jij ook plannen in die richting? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Maar deze beïnvloeden natuurlijk wél het bedrag dat je straks te besteden hebt. Reden om eens na te gaan hoe je een vervroeging van jouw pensioen het beste kunt regelen.
De leeftijd waarop het AOW-pensioen ingaat wordt vaak verward met de leeftijd waarop het eigen pensioen ingaat. De AOW-leeftijd blijft in 2020 en 2021 66 jaar en 4 maanden. In 2022 stijgt de AOW-leeftijd met drie maanden en komt in 2024 uit op 67 jaar. Daarna zal de AOW-leeftijd niet een jaar, maar acht maanden stijgen per jaar dat we langer leven.
De AOW-leeftijd blijft dus wel gekoppeld aan de levensverwachting, maar in mindere mate. Op de site wijzeringeldzaken.nl, een initiatief van de Rijksoverheid, kun je berekenen wat jouw AOW-leeftijd is.
Je krijgt pas een AOW-pensioen als je de daarvoor gerechtigde leeftijd hebt bereikt. Het door jezelf opgebouwde pensioen kun je wel eerder laten ingaan. Dat heeft echter gevolgen voor de hoogte van jouw pensioenuitkering. Je moet met minder genoegen nemen dan wanneer je wacht tot je de AOW-pensioenleeftijd hebt bereikt. Op de website Mijnpensioenoverzicht.nl krijg je een persoonlijk totaaloverzicht van de door jou opgebouwde pensioenen.
Om een goede beslissing te kunnen nemen en zeker te weten dat eerder stoppen met werken voor jouw situatie financieel haalbaar is, is het raadzaam om een specialist te raadplegen. Check bijvoorbeeld advieskeuze.nl voor een pensioenexpert bij jou in de buurt.

2. Hoe krijg ik meer inzicht in wat ik heb opgebouwd aan pensioen?

Ook benieuwd naar hoe het nou zit met je pensioen? Dat is gelukkig makkelijk uit te vinden. Op de website Mijnpensioenoverzicht.nl krijg je een persoonlijk totaaloverzicht van de door jou opgebouwde pensioenen en je AOW basispensioen. Op deze site vind je ook de antwoorden op de volgende vragen:
  • Wat is mijn te bereiken pensioen en wanneer krijg ik dit?
  • Wat krijgen mijn nabestaanden als ik overlijd?
  • Welke gebeurtenissen zijn van invloed op mijn pensioen?
  • Hoeveel AOW en pensioen ontvang ik al?
Op Mijnpensioenoverzicht.nl kun je niet zien wat je zelf als aanvullend pensioen hebt geregeld. Mocht je advies willen over jouw persoonlijke situatie, Advieskeuze.nl helpt je in de zoektocht naar een financieel expert.

3. Kan ik mijn pensioen afkopen?

Neem je niet meer deel aan een pensioenregeling, bijvoorbeeld door een andere baan, dan mag de pensioenuitvoerder jouw pensioen onder bepaalde voorwaarden afkopen als het een klein pensioen is. Een klein pensioen is een uitkering tot €497,27 bruto per jaar (vanaf 1 januari 2020). Afkoop betekent dat je een bedrag ineens krijgt uitgekeerd. Je krijgt dan in de toekomst geen pensioen meer.
Je pensioen afkopen heeft wel een aantal gevolgen:
  • Als jouw pensioen afgekocht is, vervalt het recht op nabestaandenpensioen voor je partner en/of kinderen als je komt te overlijden.
  • Het afkoopbedrag dat je ontvangt is niet gelijk aan het opgebouwde jaarlijkse pensioen, maar hoger. Wil je weten hoe het wordt berekend? Vraag het je pensioenuitvoerder.
  • Ontvang je een afkoopuitkering, dan is je inkomen in dat jaar ineens een stuk hoger en moet je misschien extra belasting betalen.
  • Afkoop heeft ook gevolgen voor de eventuele toeslagen die je van de belastingdienst ontvangt. Je kunt op hier meer over lezen op belastingdienst.nl.
  • Afkoop is niet altijd toegestaan. Let goed op de regels en voorwaarden.

4. Hoe vind ik een goede pensioenadviseur?

Sommige keuzes hebben grote invloed op je financiële heden én toekomst. Je wilt daarin worden bijgestaan door vakbekwame mensen die je adviseren en ondersteuning bieden, zodat je de juiste beslissingen neemt. Een dienstverlener kost uiteraard geld, maar kan je uiteindelijk ook veel geld én leed besparen.Sowieso wil je natuurlijk de beste dienstverlener. De site Advieskeuze.nl is een goed startpunt voor de zoektocht naar een dienstverlener.

5. Moet ik zelf achter mijn pensioen aan of krijg ik automatisch bericht?

Het kan per pensioenuitvoerder natuurlijk verschillen, maar ongeveer drie tot zes maanden voordat je 67 jaar wordt, ontvang je automatisch formulieren van het pensioenfonds om het ouderdomspensioen aan te vragen. Mocht je eerder met pensioen willen gaan dan moet je zelf op tijd contact opnemen met het pensioenfonds.

Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Meest gelezen:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.