Mooie plannen voor je pensioen? Zo check je voldoende financiële ruimte hebt

Droom jij ervan om na je pensionering lekker op reis te gaan? Of andere leuke dingen te doen? Heb je er al eens over nagedacht hoeveel inkomen je daarvoor nodig hebt? Het zou namelijk jammer zijn als je pas tijdens je pensioen er achter komt dat je te weinig geld hebt voor al die leuke dingen.

Wat wordt je pensioen? Check het in tien minuten.

Op Mijn pensioenoverzicht (inloggen met DigiD)zie je in één oogopslag wat je verwachte pensioen is en wanneer jouw AOW ingaat. Een pensioen bestaat altijd uit een AOW-deel, dat is het basis pensioen dat je krijgt van de overheid. De leeftijd waarop je recht hebt op AOW gaat steeds een beetje omhoog. Naast de AOW bouwen de meeste mensen die in loondienst zijn pensioen op. De werkgever draagt dit voor je af.

Wel of geen pensioentekort?

Er zijn allerlei oorzaken waardoor je een pensioentekort kunt krijgen of al hebt opgebouwd. Als vuistregel wordt aangehouden dat je bij je pensioen 70% nodig hebt van je (huidige) salaris.
Maar eigenlijk kun je alleen zelf bepalen of je een pensioentekort hebt. Je hebt een pensioentekort als je tijdens je pensioen niet meer zo kunt leven als je zou willen. Om dat te bepalen moet je weten wat je inkomen dan is, en wat je denkt uit te geven. Sommige uitgaven zijn tegen die tijd misschien kleiner dan nu. Bijvoorbeeld als je veel hebt afgelost op je hypotheek, dan heb je lagere woonlasten. Aan de andere kant heb je meer tijdvoor reizen en dagtrips. Een pensioentekort kan ook ontstaan door bijvoorbeeld:
  • Een scheiding, waardoor een deel van je pensioen naar de ex-partner gaat.
  • Hogere uitgaven die je niet had verwacht, waarvoor je geen geld achter de hand hebt.

Wil jij nog aanvullend pensioen sparen?

Je kunt op meerdere manieren je pensioentekort aanvullen:
  • Nog even extra sparen zolang dat kan op een gewone spaarrekening
  • Of fiscaal voordelig sparen via een aanvullend pensioenproduct, bekijk de mogelijkheden voor pensioen aanvullen.
  • Extra aflossen op je hypotheek, zodat je woonlasten omlaag gaan. Lees meer over de voordelen en nadelen van extra aflossen.
  • Besparen op je uitgaven zoals; verzekeringen, hypotheek of andere vaste lasten. Bekijk meer over besparen.
  • Extra vermogen opbouwen door te beleggen.
  • Of bijverdienen naast je inkomen. Lees het artikel heitje voor een karweitje anno nu voor inspiratie
Elke manier heeft voor- en nadelen. Een gewone spaarrekening levert tegenwoordig nauwelijks nog spaarrente op. Maar je kunt wel bij je geld in noodgevallen. Bij een pensioenproduct kun je langere tijd niet bij je geld, maar hiermee kun je wel je inleg aftrekken bij je belastingaangifte. Beleggen kan veel opleveren, maar je kunt er ook veel geld mee verliezen en er zijn kosten verbonden aan beleggen. Beleg alleen met geld dat je niet op korte termijn nodig hebt.
Het kan prettig zijn om met een financieel adviseur te praten. Een adviseur kijkt samen met je naar je wensen en mogelijkheden. De adviseur geeft je uitleg over de mogelijkheden om je pensioen aan te vullen en kijkt samen met jou naar de oplossing het beste bij je past.

Advies nodig?

Wil je weten wat voor jou het beste is? Maak een afspraak met een financieel adviseurs. Een oriëntatiegesprek is gratis en geheel vrijblijvend. Zoek een adviseur bij jou in de buurt. Dit kan gemakkelijk via advieskeuze.nl/pensioen.

Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Meest gelezen:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.