AOW: hoe zit dat ook al weer?

Vrienden hoor je steeds vaker over hun AOW. Voor jou speelt het nog niet maar als je eerlijk bent: wat weet je er nou van? Hoeveel krijg je straks eigenlijk? En per wanneer? Zou het wel genoeg zijn om dit leuke leven voort te zetten?
 

Dit wil je weten over AOW

Even opfrissen: AOW staat voor Algemene Oudersdomswet. Het is een basispensioen van de Nederlandse Overheid. De uitkering wordt uitbetaald door de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Heb jij recht op AOW?

Ben je ervoor verzekerd geweest, dan ontvang je AOW. Dat gaat meestal vanzelf; iedereen die werkt, draagt vanzelf premie af voor volksverzekeringen, zoals de AOW. Ook als je niet hebt gewerkt krijg je AOW. Dan is het wel belangrijk dat je in Nederland hebt gewoond. Voor elk jaar dat je in Nederland woonde of werkte bouw je 2% van je AOW-uitkering op.

Wat is de AOW-leeftijd van 2021?

In 2021 krijg je AOW vanaf de leeftijd van 66 jaar en 4 maanden. In 2022 wordt deze leeftijd verhoogd naar 66 jaar en 7 maanden. De AOW-leeftijd zal in de toekomst verder stijgen. In het pensioenakkoord is afgesproken dat die stijging wel beperkt wordt.

Krijg ik vanzelf AOW of moet ik iets aanvragen?

Zo’n 4 maanden voor het bereiken van de AOW-leeftijd, ontvang je een brief van de SVB. Daarin staat uitgelegd hoe je de uitkering aanvraagt.
Tip: heb je geen bericht ontvangen, neem dan zelf even contact met de SVB op.

Wat is mijn AOW-leeftijd?

Op de site van de SVB kun je checken wat jouw geschatte AOW-leeftijd is. Dat hangt af van je geboortedatum. Zodra je de AOW-leeftijd hebt bereikt, krijg je het basispensioen maandelijks uitgekeerd. De bepaling van de AOW-leeftijd is altijd gekoppeld aan de levensverwachting van de gemiddelde Nederlander. De AOW-leeftijd wordt vijf jaar van te voren definitief vastgesteld. Dan pas weet je exact per wanneer je AOW gaat ontvangen.

Wat zijn de AOW bedragen van 2021?

De hoogte van de AOW in 2021 hangt af van een aantal factoren; woon je alleen of ben je getrouwd/ samenwonend? Heb je volledig AOW opgebouwd door tussen je 15e tot 67e jaar in Nederland te wonen of werken? En heb je wel of geen loonheffingskorting?
Op de site van de SVB lees je het in een eenvoudig overzicht en zie je direct de bruto en netto bedragen. Benieuwd? Klik hier.

Pensioen en AOW: is dat niet gewoon hetzelfde?

Niet helemaal. AOW is een basispensioen waardoor je in elk geval verzekerd bent van een minimum inkomen. Je pensioen is het hele bedrag dat je krijgt als je stopt met werken.
1.    AOW: dit is het minimale basispensioen
2.    Aanvullend pensioen: dit deel bouw je op bij je werkgever
3.    Eigen middelen: het deel dat je zelf spaart

Krijg ik mijn AOW en Pensioen tegelijkertijd?

Over het algemeen niet. De AOW-leeftijd is nu vastgesteld op 66 jaar en 4 maanden terwijl de pensioenleeftijd -in de meeste pensioenregelingen- 68 jaar is. Sommige mensen werken daarna nog graag door en anderen willen juist eerder stoppen met werken. Dat kan allemaal maar heeft wel consequenties. Zowel fiscaal als voor de hoogte van je maandelijkse pensioenuitkering.

AOW buiten Nederland?

Woon je niet of niet meer in Nederland? Dan gelden er andere voorwaarden. Kijk op Nederland Wereldwijd, een site van de Rijksoverheid, om te zien of je toch voor een AOW in aanmerking komt. Je leest hier bijvoorbeeld ook hoe je AOW aanvraagt vanuit het buitenland.

Meer weten over AOW en pensioen?

Dit zijn de belangrijkste 3 sites voor meer informatie over jouw persoonlijke situatie:

Sociale verzekeringsbank
Uitvoerder op het gebied van sociale zekerheid. Beoordeelt aanvragen van uitkeringen en zorgt voor uitbetaling.
 Belastingdienst
Int belastingen namens de Rijksoverheid zoals inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting en motorrijtuigenbelasting.
Geeft voorlichting over hoe financieel fit te blijven. Het platform is een initiatief van het ministerie van Financiën waarin partners uit de financiële sector, de wetenschap, de overheid en onderwijs-, voorlichtings- en consumentenorganisaties samenwerken.

Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Meest gelezen:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.