AOW: Dit viel ons tegen (en zo lossen we dat op)

Links en rechts worden ze ingehaald door pensionado’s op dure e-bikes. Voor Jos (71) en Ria (65) zit dat er niet in. Dat laat het huishoudboekje niet toe sinds ze niet meer werken. Hoe is dat zo gekomen?
 

’Zielig zijn we niet maar financieel valt het best tegen.’

Ria: “Niets zieligs aan hoor want we genieten elke dag. Maar dat we ons hebben verkeken op de financiën in deze levensfase, dat is wel een feit. Mooier kunnen we het niet maken.”
Jos: “Sinds ik gestopt ben met werken, leven we van mijn pensioen. Ria werkte al een paar jaar niet meer. Dat hoefde ook niet want we konden prima rondkomen van mijn salaris. Kijk, en daar hadden we het dus slimmer kunnen doen. We hebben vroeger nooit doorgerekend hoe we er later bij zouden zitten. Achteraf niet handig.”

‘Ik hoorde altijd: later heb je ook minder nodig’

 Ria: “Jij dacht altijd dat alles wel goed geregeld was, via je werk enzo. Dat nam ik dus ook aan. Bovendien hoorde ik altijd: je hebt later ook minder nodig.
Jos: “Maar het was ook goed geregeld op m’n werk. Ik ben blij dat ik daar aanvullend pensioen heb kunnen opbouwen. Anders leefden we nu van alleen mijn AOW. Straks komt jouw AOW er nog bij. Ondanks het feit dat je niet altijd hebt gewerkt, is dat toch nog een leuk bedragje. We kunnen dat goed gebruiken.” 

De broekriem een klein beetje aantrekken

Ria: “Toen we allebei werkten, maakten we op wat er binnenkwam en soms een beetje meer, haha. Sinds we niet meer werken komt er minder geld binnen. Maar de uitgaven zijn nog steeds hetzelfde. Dat kan dus niet. Even twijfelde ik om weer te gaan werken maar daar voelden we samen toch niets voor. Nu is het onze tijd. Dan maar de broekriem wat strakker aantrekken.”
Jos: “We leven niet eens soberder maar wel veel bewuster. De contracten met internet- en energieleveranciers liet ik altijd maar doorlopen. Nu heb ik ze onder de loep genomen en scherper afgesloten. Ook de kosten van boodschappen konden flink omlaag. Het is bijna een sport geworden om goede aanbiedingen te vinden.”

Sparen hoeft toch geen straf te zijn?

Ria: “Die gelegenheid is er ook nu pas. Toen we werkten hadden we daar geen tijd voor. Al met al besparen we €200 per maand. Als we daar nou jaren geleden mee waren begonnen, was het nu wat comfortabeler geweest. We redden het prima hoor maar het is wel een les. Vooral tegen jongere mensen zeg ik regelmatig: laat de boel goed doorrekenen en maak niet alles op. Spaar ook wat. Later heb je er veel plezier van.”
Jos: “Inderdaad. En sparen hoeft geen straf te zijn he? Desnoods voor zo’n e-bike, haha. Maar die missen we niet hoor. We worden misschien wel ingehaald maar komen een stuk fitter bij de finish!”

Met deze 4 tips voorkom je dat het tegenvalt:

1.    Laat je financiële situatie goed doorrekenen: wat heb je straks te besteden en is dat wel genoeg? Zo niet: dan kun je er nog van alles aan doen.
2.    Stop niet met werken voordat je weet wat de gevolgen zijn. Ook over 10 jaar.
3.    Letten op je uitgaven kan nooit kwaad. Daar hadden we best eerder mee kunnen beginnen. Hoe sneller je leert bewust met geld om te gaan, hoe kleiner de kans is dat je uit de bocht vliegt.
4.    Ook al kun je het betalen: koop niet alles. Blijf bijvoorbeeld gewoon fietsen en koop geen e-bike. Blijf je gezond bij! 
Wil je weten wanneer jij kunt stoppen met werken? Binnen 5 stappen weet je het. Nieuwsgierig? Lees dan ons artikel "Kan jij al eerder stoppen met werken? Bereken het in 5 stappen"

Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Meest gelezen:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.