6 tips voor een ontspannen start van je nieuwe levensfase

Ga je met pensioen dan ontstaat er ruimte. In je agenda, je hoofd en in je leven. Wat doe je er straks mee? Daarover nadenken is niet alleen verstandig maar ook leuk. Helder en fris met pensioen: het kan.
Slechts een kleine sprong in de tijd en je bent er: op de belangrijke dag met mooie speeches, bloemen van collega’s en anekdotes. Veel anekdotes. Want jij gaat met pensioen. Dus dit was het dan -denk je bij jezelf- dit was het werkende leven. Terwijl je je schrap zet voor Het Grote Genieten vraag je je af: hoe moet dat eigenlijk? Welke invulling geef je aan deze fase? Flinke vragen die je niet zomaar beantwoordt. Gelukkig kun je daarbij hulp krijgen.

Voorbereiden op pensioen

In 2020 telde het Centraal Bureau voor de Statistiek ruim 94 duizend Nederlanders die met pensioen gingen. Steeds meer mensen bereiden zich voor om ook na hun pensioen goed rond te kunnen blijven komen. Volgens het NIBUD treft ruim de helft van de gepensioneerden de nodige maatregelen.
Vaak ligt de focus op de financiële kant van pensioen. Hoeveel heb je opgebouwd? Kun je eerder stoppen met werken? Belangrijke vragen waar je rond je 55e gerust naar kan gaan kijken. Zo heb je nog voldoende tijd om actie te ondernemen. Maar is er ook een niet-financiële kant. Met pensioen gaan is een ingrijpende levensgebeurtenis. Door ook aandacht te besteden aan de mentale impact ben je pas echt goed voorbereid op ‘het grote genieten’.

6 tips om ontspannen starten aan die nieuwe levensfase? 

1. Pensioen is geen vakantie

Het is goed om je dat te realiseren. Er is geen baan waar je naar terugkeert. Vrije tijd voelt anders als er geen einde aan komt. Probeer dan ook een ritme te zoeken die bij jou past en waarmee jij de dingen kunt bereiken die je altijd al wilde.

2. Ga in de lente met pensioen

Kun je het plannen, begin dan in de lente aan je pensioen. Met lekker weer en lange dagen staat je pet al sneller goed. Zo krijg je een extra dosis energie en heb je geen tijd om iets te missen.

3. Afbouwen en opbouwen

Overweeg geleidelijke overgangen zoals het afbouwen van je werkuren voordat je helemaal stopt. Of het langzaam opbouwen van vrijwilligerswerk. Want ineens niets meer hoeven is vaak toch minder leuk dan je denkt. Wist je dat je eerder kunt stoppen, zonder direct heel veel inkomen in te leveren. Dat heet deeltijdpensioen.

4. Neem goed afscheid 

Neem de tijd voor afscheid van je werkomgeving. Dit geldt voor je collega's maar zeker ook voor de dagelijkse routine van naar kantoor gaan. Durf de laatste dagen bewust te beleven. Door het goed af te sluiten kijk je er prettig op terug en dat scheelt energie. Kun je die in je toekomst steken.

5. Stel nieuwe doelen

Besteed voldoende tijd aan vormgeven van je nieuwe levensfase; wat is je passie, wat zijn je doelen, hoe vind je een fijne dagstructuur? Veel vragen waar je misschien niet direct het antwoord op weet, gun jezelf de tijd om er eens over te dagdromen en er over na te denken.

6. Durf coaching in te zetten

Samen met een coach kun je het hebben over die nieuwe doelen, keuzes die je nog kunt maken aankomende jaren en andere zaken waar je tegenaan loopt. Zo zijn er coachings waarbij je kunt wandelen door de natuur, je hoofd ordenen terwijl je geniet van de rust en natuur. Pensioen- en wandelcoach Hanneke van Harten kan je daarbij helpen. Hanneke werkt voornamelijk in de omgeving van Best (NB). Meer informatie over haar aanbod staat op bijnametpensioen.nl
Wist je dat als WYZ-lid tijdelijk een gratis intakegesprek krijgt? Je zit nergens aan vast en na afloop beslis je of je verder wilt. Wat wil je nog meer.

Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Meest gelezen:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.