5 tips om goed voorbereid te zijn op je pensioen

Regel jij je pensioenzaken zelf? En heb je alles op orde? De kans bestaat toch dat je zaken over het hoofd ziet, waardoor je netto-pensioen bijvoorbeeld lager uitvalt dan je denkt. Wij zetten vijf tips op een rij die je helpen om te voorkomen dat je voor onaangename verrassingen komt te staan.

De 5 tips om je pensioen goed geregeld te hebben

Er is zo veel waar je aan moet denken rondom je pensioen. De overheid past de regels ook geregeld aan, zorg dan ook dat jij af en toe even naar je pensioen kijkt. Gebruik deze 5 tips, zodat je niets vergeet.

1. Houd rekening met aftrekposten en toeslagen

Op de website mijnpensioenoverzicht.nl zie je hoeveel pensioen je maandelijks naar verwachting ontvangt en van wie. Naast een AOW-uitkering, die iedereen krijgt die in Nederland heeft gewoond of gewerkt, krijg je mogelijk pensioen van je werkgever(s). Maar reken je niet meteen rijk. Het getoonde bedrag geeft een goede indicatie, maar is niet het exacte nettobedrag dat je maandelijks op je rekening gestort krijgt. Dat komt doordat de tool bijvoorbeeld geen rekening houdt met aftrekposten, toeslagen (zoals huur- en zorgtoeslag) en belasting op eigen vermogen.
Een voorbeeld: als je je AOW-leeftijd hebt bereikt, zijn de belastingtarieven lager. Je betaalt minder belasting, maar je belastingvoordeel uit aftrekposten is dan ook minder. Hierdoor houd je in sommige gevallen dus minder geld over. En vergeet niet dat je ook over je spaargeld soms belasting moet betalen. Dit verlaagt je besteedbare inkomen ook. Daar staat tegenover dat je mogelijk recht hebt op huur- of zorgtoeslag, omdat je inkomen na je pensioen meestal lager is.

2. Denk aan de bijdrage Zorgverzekeringswet en de ouderenkorting

Heb je zelf je netto-pensioen berekend? En heb je rekening gehouden met aftrekposten, toeslagen en belasting op eigen vermogen? Dan kan je netto-pensioenuitkering toch nog lager uitvallen. Hoe dat kan? Misschien heb je de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) over je aanvullend pensioen over het hoofd gezien. Het kan ook zijn dat je op een ouderenkorting rekende, die je toch niet krijgt.
Om die eerste erbij te pakken: iedereen met een inkomen moet de bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) betalen. Over je inkomen bóven de € 58.311,- (2021) hoef je geen bijdrage Zvw te betalen. Ook over je aanvullend pensioen moet je dus een gedeelte belasting betalen, namelijk 5,75% (2021) en die vergeten mensen nog wel eens. Deze bijdrage verlaagt je netto-inkomen.
De ouderenkorting is een heffingskorting voor AOW’ers. Daarvoor is je ‘verzamelinkomen’ van belang. Je verzamelinkomen bestaat uit je bruto-inkomen uit werk en woning (box 1), het inkomen uit aanmerkelijk belang (box 2) en je belastbare inkomen uit vermogen en spaargeld (box 3), min je aftrekposten.
Als dat bedrag in 2021 niet hoger is dan € 37.970,- bedraagt de heffingskorting € 1.703,- (2021). Bij het berekenen van het verzamelinkomen worden de inkomsten onder box 2 en 3 nog wel eens vergeten. Hierdoor verwachten mensen vaak onterecht dat ze ouderenkorting krijgen. Op de website van de Belastingdienst kun je checken hoeveel jouw ouderenkorting bedraagt.

3. Wees geen dief van je portemonnee: benut je jaarruimte

Bouw je aanvullend pensioen op in een lijfrente? Dan mag je de inleg aftrekken bij je belastingaangifte. Vergeet je je inleg tijdens de opbouw fase af te trekken, dan maak je geen gebruik van de belastingaftrek. En dat is zonde, want over de latere uitkeringen van je lijfrente betaal je wel belasting. Tenzij je een saldoverklaring aanvraagt bij de Belastingdienst. Met zo’n verklaring laat je je financiële instelling weten hoeveel van de door jou betaalde premies of stortingen je niet hebt afgetrokken van je inkomen.

4. Kijk eens goed naar je partnerpensioen: uitruilen of niet?

Wist je dat je je partnerpensioen (nabestaandenpensioen) kunt uitruilen voor ouderdomspensioen, en vice versa? Dat doe je op het op het moment dat je bijna met pensioen gaat. Er zijn verschillende scenario’s denkbaar. Stel: je hebt zelf ruim voldoende ouderdomspensioen om bij verlies van je partner rondte kunnen komen. Dan heb je mogelijk geen partnerpensioen van je partner nodig. Je partner kan in zo’n geval zijn of haar pensioenfonds of -verzekeraar vragen om het partnerpensioen te verlagen in ruil voor een hoger ouderdomspensioen. Je geniet dan samen van een ruimer ouderdomspensioen.

5.Bekijk een pensioenplanning tool

Sommige pensioenfondsen bieden een online pensioenplanning tool aan voor hun klanten. Hiermee kun je bekijken hoe pensioenkeuzes uitpakken. Denk aan eerder stoppen met werken of uitruilen van partnerpensioen.

Zo regel je het goed

Wil je er zeker van zijn dat je je pensioen echt goed hebt geregeld? Let dan bij berekening van je netto-inkomen op aftrekposten, toeslagen, bijdrage aan de Zorgverzekeringswet en de ouderenkorting. Zorg ook dat je je jaarruimte benut, kijk of uitruilen van partnerpensioen interessant is. Hulp nodig? Maak een afspraak met een financieel adviseurs. Een oriëntatiegesprek is gratis en geheel vrijblijvend. Zoek een adviseur bij u in de buurt. Dit kan gemakkelijk via advieskeuze.nl/pensioen.

Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Meest gelezen:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.