Hulp die ik niet dacht te krijgen, nu kunnen we er weer op uit!

Het stond niet in hun planning maar gebeurde toch, door ziekte van haar man werd Leidy (62) mantelzorger, zonder enige ervaring maar met alle liefde. En soms met hulp uit onverwachte hoek.

Frisse fietskoppen 

“Laatst kwam ik foto’s tegen, gewoon op mijn smartphone, van onze fietstocht naar de Wadden. Toen kreeg ik wel even een brok in mijn keel. Twee frisse, verwaaide koppen in een zorgeloos leven. Dat is nog maar vier jaar geleden. Ons leven ziet er nu totaal anders uit. Mijn man is ziek en ik heb een nieuwe baan: mantelzorger. Dat hadden we allebei niet besteld maar het is wat het is. Sinds de diagnose ‘dementie’ is er veel veranderd.  
De komende jaren willen we nog zo fijn mogelijk met elkaar doorbrengen. Ik zeg ‘we’ maar het meeste komt op mij neer. Mijn man kan zelf niet meer zoveel. En echt, ik doe het met alle liefde maar soms breekt het me op. Niet zozeer de verzorging van mijn man maar vooral het oerwoud aan regelingen. Ik heb nog nooit zoveel gegoogeld als de laatste jaren, dat vreet tijd. En die breng ik toch liever met mijn man door dan achter de computer.” 

Overschot aan zorgen, schaarse tijd 

“Omdat mijn man zelf niet meer kan fietsen, besloot ik een aanvraag in te dienen voor een tandem fiets om toch nog samen op pad te kunnen. Ik heb me wekenlang geworsteld door regelingen, uitzonderingen en voorwaarden voordat ik de aanvraag bij de gemeente kon indienen.  
Lang verhaal kort: die keurde ‘m af. Het had te maken met het feit dat dementie een langdurige ziekte is. En het regende uitleg over WMO, WLZ en meer van zulke afkortingen. Maar ik kon opnieuw beginnen, zo frustrerend! Voor de zekerheid nam ik nog even contact op met mijn zorgverzekeraar en daar ben ik nu nog blij om. Zij wezen me op Zorggenoot, een organisatie die je helpt in het doolhof van alle regelingen. Dat klonk mij natuurlijk als muziek in de oren dus ik gelijk bellen en ja hoor; ze konden me helpen.”  

Engel met kostbaar kado 

“Corinne, de dame die ik kreeg toegewezen, is in de afwijzing gedoken en loodste me soepel door een nieuwe aanvraag. Een engel is het. Haar hulp scheelde me veel tijd. En tijd, dat is voor ons een kostbaar kado. De tandem fiets werd toegekend en inmiddels genieten we ons suf. Fietsen heeft een positief effect op de gezondheid van mijn man. De Wadden zullen we niet redden maar dat geeft ook niet. We genieten van onze eigen regio op de tandem. Dat hebben we Corinne ook even laten weten. Met een ansichtkaart natuurlijk, haha, zoals het echte fietsers betaamt.” 
 

Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Meest gelezen:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.